dům

Dům čp. 23 je zasazen je do terénu, který směrem k severozápadu mírně stoupá. Jde o jednopatrový zděný objekt na obdélném půdorysu s rizalitem v jihozápadním průčelí a přístavkem u západního nároží. Pětiosá severovýchodní fasáda (do náměstí) má na obou krajích velmi mělký rizalit v šíři jedné osy. Oba rizality jsou provedeny shodně. V dolní části je sokl, který pokračuje přes celé průčelí (přerušen je pouze oběma schodišti – viz dále). V ose rizalitu je v soklu proraženo obdélné, na šířku orientované okno, lemované nahoře a z části i z boku šambránou. Okno zabezpečuje vnější mříž ze svislých prutů, doplněných zvlněnými a esovitými motivy. Sokl ukončuje jednoduchá římsa. U obou okrajů rizalitu se jak v přízemí, tak v patře nachází široká lizéna. V úrovni přízemí je tato lizéna rozdělená do nad sebe kladených bos, střídavě s hrubým a hladším povrchem. Tyto bosy jsou stejně široké, pouze nad bosou první zdola se nachází jedna o zhruba poloviční výšce. Osu přízemí vyplňuje obdélné trojkřídlé okno, nahoře ukončené do segmentového oblouku - ve špaletě. Také horní část okna, oddělená profilovaným poutcem, má tři díly. Styk jednotlivých částí okna kryje ozdobný sloupek – má vystupující soklík, tělo členěné kanelací a plochou hlavici (v dolní úrovni navíc zdobenou plastickým kruhovým motivem). Pod oknem je podokenní římsa a prostá obdélná parapetní výplň, plochu fasády po stranách okna člení vodorovná lizéna (dole a zhruba uprostřed). Podobná, se zešikmenou vnitřní stranou, je i u horních rohů okna, uprostřed je pak hlavní klenák s vystupující oblou horní části a dole s třemi střapečky. Patro odděluje zaoblená římsa; ve středním úseku, odpovídajícímu okenní ose, ji tvoří střídavě vystupující hladké a ustupující hrubší plošky. Boční lizény jsou v úrovni patra zdobené odlišně: v dolní části je na šířku orientované zrcadlo s dovnitř vykrojenými rohy, s hrubším povrchem. Většinu lizény vyplňuje obdélné vpadlé pole (lizéna mu tak tvoří rám), nahoře je pak rovněž vpadlé pole – tentokrát orientované vodorovně a o něco širší. V poli se nachází štukový reliéf: uprostřed je dětská hlava s vlasy, učesanými se střední pěšinkou a s cůpky (?), svázanými pod bradou na uzel, oči hledí dolů. Hlavu obklopují bohaté, symetricky provedené ornamentální motivy – vpravo a vlevo volutovitý, dole pak akantovitý (oproti hornímu motivu je dolní menší a orientovaný obráceně). Nad hlavou je čelně orientovaná voluta, pod kterou je ještě rostlinný motiv, tvořící zároveň hlavě pozadí. Zbývající plochu pole vyplňuje na každé straně stejný rostlinný motiv, směřující od středu pod hlavou k hornímu rohu pole. Jde o stylizovaný stonek s třemi tulipánovitými květy nad sebou; na každé straně stonku jsou ještě tři nad sebou umístěné bohatě členěné podlouhlé listy. Další členění je i na ploše stěny nad lizénami – pod profilovanou hlavní římsou. Je zde na šířku orientované obdélné vystouplé pole a po obou jeho stranách užší lizéna – ta má většinu plochy vpadlou, nahoře pak plochu vystouplou na způsob hlavice, dole se třemi střapečky. V ose patra rizalitu je opět okno, tentokrát obdélné, jinak však členěné jako okno v přízemí (rozdílem je, že v horním úseku okna zasahuje dřevěný rám i do vnějších rohů krajních tabulí, kde tak vytváří vpadlý roh okenní tabulky). Pod oknem je parapetní římsa a parapetní pole – na rozdíl od přízemí s reliéfní výzdobou. Jde o kružbový motiv s přetínajícími se pruty tvaru půlkruhu. Plocha průčelí mezi tímto polem a vedlejšími lizénami má hrubší povrch, dole je voluta s hladkým povrchem. Nad oknem je reliéf, tvořený širokou, vodorovně orientovanou kartuší nepravidelného trojdílného tvaru, doplněnou po stranách ještě dvěma menšími kartušemi kruhovitého tvaru. Kartuše mají bohaté lemování – široká střední má nahoře a dole vždy po dvou volutách (nahoře je mezi nimi ještě trojlistý rostlinný motiv), obě boční pak akanty a drobnou volutu. Všechny kartuše jsou prázdné. Druhý rizalit je proveden shodně s výše popsaným, pouze v suterénu jsou na okně místo mříže železná dvířka. Střední část fasády je trojosá, jednotlivé osy odděluje průběžná lizéna s pásovou bosáží. Tyto pásy jsou stejně široké, až na pás první, třetí, jedenáctý a čtrnáctý zdola, které jsou užší. Lizéna je v úrovni druhého patra v horní části opatřena reliéfní výzdobou. Jde o svisle orientovanou zaoblenou kartuši nepravidelného tvaru, uvnitř prázdnou, lemovanou volutovitými rozvilinami. Nad kartuší je široká mušle, druhá mušle, zrcadlově obrácená, je pak za kartuší dole; viditelný je tak pouze její okraj. Pod kartuší je váza stylizovaného tvaru – s podstavcem, užší nohou, kulatou střední částí a šikmo se rozšiřujícím hořejškem. Za vázou, v níž jsou dva překřížené stonky s velkými listy, je vodorovně situovaná voluta. Podél motivu vázy je na obou stranách profilovaná páska, sahající nahoře ke kartuši a dole pod vázu. Horní konec pásky je volutovitě zatočen, dolní zakončen do dvou od sebe se odklánějících rozvilin (na obou stranách vzájemně zrcadlově obrácených). Mezi dolními konci obou bočních pásek je na fasádě ještě drobný stylizovaný květ. Ve středním úseku fasády jsou v ose první zleva (celkově tedy druhé zleva) v suterénu dvě stejná okna, jako v ose rizalitu. V přízemí je pak sdružené okno, tvořené dvěma dvoukřídlými obdélnými okny s dvoudílnou horní částí, oddělenou profilovaným poutcem. Spoje křídel v horní i dolní části jsou kryté stejnými ozdobnými sloupky, jako u okna v přízemí rizalitu. Kolem oken, mezi nimiž je poměrně široká mezera, je profilovaná šambrána, pod okny pak průběžná parapetní římsa - dole s podřímsím, tvořeným střídavě vystupujícími hladkými a ustupujícími hrubšími ploškami. Pod římsou je pak dvakrát vedle sebe stejný štukový motiv se zvlněnými okraji – po stranách s volutou a uprostřed pak protažený směrem dolů a ukončený půlkruhem. Nad oknem, pod profilovaným segmentovým frontonem, je další reliéfní výzdoba. Dole uprostřed se nachází mužská hlava s přilbou. Tvář je vrásčitá, oči hledí dolů, nad horním rtem je velký knír. Kolem hlavy je kartuše, lemovaná volutami, za kartuší jsou pak tři zbraně - uprostřed meč, z něhož je vidět pouze jilec, vpravo a vlevo pak spodek dvou zkřížených halaparten. Jejich horní části se zvedají nad mužskou hlavou - pravá halapartna má nižší žerď a méně zaostřený bodec, obě pak mají ve stejné úrovni uvázanou mašli ze široké stuhy. Celý motiv kartuše s hlavou i zbraněmi je umístěn v nahoru a dolu se rozšiřující mřížce se zvlněnými okraji. Část vnějších okrajů této mřížky je zároveň okrajem prázdné kartuše oblého nepravidelného tvaru, nacházející se vpravo a vlevo od středního motivu. Pod kartušemi je ještě akant se dvěma stočenými listy.Boční okraje nadokenní štukové výzdoby tvoří mřížka, lemovaná dvěma zvlněnými a stočenými akanty. Na mřížce je stonek se dvěma rozvitými květy a s listy v části, směřující vzhůru (v provedení stonku s květy a listy na pravé a na levé straně jsou drobné odchylky). Výzdobu doplňuje úsek přímo pod frontonem. Zde je uprostřed oválný motiv – ve středu s květem, nahoře s vějířovitě uspořádanými listy akantů; po obou stranách od oválného motivu jsou pak dvě protějšková pole nepravidelného tvaru, nahoře a dole s volutou. V obou polích je plastická páska tvaru písmene E - s dvěma středními příčkami místo jedné. Ve střední ose přízemí se nachází vstup do domu, přístupný jednoramenným čtyřstupňovým kamenným schodištěm v ose vstupu. Jednotlivé stupně schodiště mají zaoblený horní okraj a směrem vzhůru se zužují. Vstupní dveře, zasazené v hluboké špaletě, jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce. Obě křídla jsou provedena shodně. V dolní části je na šířku orientovaná obdélná výplň s profilovaným okrajem; uvnitř výplně je diamantová bosa lichoběžníkového tvaru (orientována širší stranou nahoru), lemovaná „šambránou“ se zvýrazněnými dolními rohy s třemi kapkami. Zasklená část křídla má bohaté orámování. Na bočních stranách jsou pilastry s profilovaně orámovanou patkou, na níž navazuje nízká část s konkávními boky. Dřík má většinu plochy ustupující a opatřenou kanelací, hlavice s třemi kapkami je oddělená profilovanou římsou. Pilastry jsou nahoře spojené bohatě profilovanou římsou se zubořezem, nad hlavicemi zalomenou. Nad římsou je pak trojúhelný fronton - opět s římsou se zubořezem, uvnitř frontonu je vyrytý motiv vycházejícího slunce. Za frontonem je viditelná část obdélné, vodorovně orientované výplně s vystupujícím zrcadlem s dovnitř vykrojenými rohy. Zasklenou plochu dveří dole ohraničuje profilovaná římsa. Pod touto římsou se - v osách bočních pilastrů - nacházejí architektonické články na způsob hlavice pilastru: dole mají římsu s třemi kapkami, na ploše hlavice je vystupující pole. To se nahoře a dole rozšiřuje – dole zaobleně, uvnitř s vpadlým kruhem, nahoře pak zešikmeně - uvnitř pole je vpadlý motiv niky. Obě tyto hlavice spojuje profilovaná římsa, nad hlavicemi zalomená, pod římsou je ještě další ozdobný prvek – půlkruhově symetricky zvlněný. Zasklení dveří chrání ozdobná kovaná mříž, jejíž základ tvoří tři svislé, částečně tordované pruty, nahoře a dole zaoblené. Střední prut má na obou koncích motiv dvou zrcadlově orientovaných plochých lilií nad sebou, boční pruty mají stejnou dvojici uprostřed. Základní osnovu mříže doplňují esovitě stočené motivy – nahoře a dole zrcadlově převrácené. Styk obou dveřních křídel kryje ozdobný sloupek – dole má patku se vpadlým polem, dřík je kanelovaný a trojdílná kanelovaná hlavice se směrem vzhůru rozšiřuje. V dolní části dveří je ještě jednoduchá římsa, vedoucí i přes sloupek. Dveře nahoře ukončuje – a zároveň odděluje zasklený nadsvětlík - profilovaná římsa s naznačenou kanelací. Nadsvětlík tvoří dvě tabulky, jejichž svislá spojnice je opatřena ozdobným sloupkem s vysokou patkou, kanelovaným dříkem a s římsami ohraničenou hlavici. Nika vstupu je na fasádě orámována štukovými reliéfy. Po obou bočních stranách je to pilastr s jednoduchou hladkou patkou i hlavicí, dřík vyplňuje reliéf s vegetabilními motivy, tvořenými květy a listy. Směrem zdola jsou zde nad sebou čtyři hlavní motivy: velká rozvitá růže s menším květem, trojice květů, tvořená šestilistým květem s oblými lístky, vpravo od něj květem pětilistým s lístky špičatými a vlevo květem kalichovitým, další podobná trojice (kalichovitý květ je více uzavřený, pětilistý jinak natočený) a konečně dvojice květů - uprostřed s květem kopretinového tvaru a vpravo s menší růží. Tyto motivy se směrem vzhůru stále opakují; doplňuje je široká páska, která se kolem nich ovíjí (vždy v intervalu po dvou motivech). Na květinový pilastr nahoře navazuje ukončující architektonický článek - sokl s dovnitř prohnutými boky, na němž je umístěna široká, vodorovně orientovaná voluta (uprostřed se vpadlým kruhem) a na ní navazující obelisk. V dolní části obelisku je motiv vlaštovčího ocasu. Také plocha nad dveřní nikou je opatřena štukovými reliéfy. Dole je římsou vymezené obdélné pole, nahoře se konkávně zvedající k rovnému středu - uprostřed tohoto pole je hlavní klenák, lemovaný římsou, uvnitř se střapcem z dvou tulipánovitých květů. Po obou stranách klenáku jsou číslice rozděleného letopočtu – vlevo 19, vpravo 00 (tedy 1900). Poměrně vysoko nad polem s klenákem je zvlněný fronton, nahoře půlkruhový, pod kterým jsou další reliéfy. Hlavním motivem je maskaron mužské hlavy - starší tvář se svraštělým obočím, otevřenýma očima a výrazným nosem. V ústech, otevřených do protáhlého karikujícího tvaru, je vyplazen jazyk. Na čele má muž širokou mušli, po obou stranách hlavy pak akantovitou volutu. Na bradě je krátký plnovous (?). Na stěně mezi polem s letopočtem a bočními stranami frontonu jsou pak ještě dva další reliéfy - provedené vzájemně zrcadlově obráceně. Tvoří je mřížka nepravidelného tvaru s akantovitými okraji, v níž je umístěn olistěný stonek s rozvitým květem. V pravé ose střední části fasády (tedy v ose druhé zprava) jsou dveře do provozovny, doplněné po stranách okny – na způsob výkladce. Provedení je podobné u dveří i u oken - včetně velikosti prosklení. Ke dveřím vede schodiště – o něco užší obdoba schodiště ke vstupu do domu (v současné době je schodiště doplněné po obou stranách jednoduchým kovovým zábradlím). Dveře jsou umístěné v dřevěné špaletě, členěné obdélnými výplněmi. V dolní části dveří je jednoduchá římsa, většinu plochy pak vyplňuje obdélná, na šířku orientovaná výplň - uvnitř se zrcadlem s dovnitř vykrojenými rohy. Nad výplní je profilovaná římsa se dvěma konzolkami (na konzolce je vystouplé pole, dole uprostřed oble rozšířené, pod konzolkou jsou tři kapky), pod římsou jsou uprostřed dva plastické kruhy, umístěné na vystouplém poli se zvlněným dolním okrajem a nad římsou je půlkruhová mušle. Zasklená část dveří má široký rám s dovnitř vykrojenými rohy, podobně vypadají i okna po obou stranách od dveří - zasklení však postrádá onen širší rám a ozdobná výplň má jiný vzhled: tvar je rovněž obdélný, vodorovně orientovaný, avšak obdélné vnitřní pole je nahoře širší, než dole – ve vzniklých cviklech je kapka. Zasklenou část odděluje profilovaná římsa, tvořená střídavě vystouplými oblými a ustupujícími ploškami. Dveře mají nedělený nadsvětlík, oddělený – stejně jako nedělená horní část oken – profilovanou římsou (respektive poutcem). Nika vstupních dveří je na přední straně (tj. v místě přechodu dveřní niky ve vedlejší výkladcové okno) krytá ozdobným sloupkem. Většinu jeho dolní části vyplňuje obdélné pole - uvnitř s dalším, o něco užším a vystouplým. Střed sloupku odděluje oblý kanelovaný článek, kanelací je opatřen i dřík (střední kanelura je vyšší, než obě boční). Horní část sloupku vymezuje obdélná diamantová bosa, situovaná na výšku – i hořejšek sloupku je kanelován, nahoře má navíc vystouplé, dole zaoblené pole. Sloupek ukončuje prvek, který je nahoře oble vystouplý. Nad osou se vstupem do provozovny se nachází stejný segmentový fronton, jako nad levou osou střední části přízemí. Štuková výzdoba je zde také stejná, avšak pouze torzální – zachoval se reliéf uvnitř frontonu (bez vnějších dolních konců volut). Všechny tři osy střední části patra vyplňují okna – dvě sdružená a mezi nimi jednoduché (ve střední ose průčelí). Vlastní okna v patře jsou stejná, jako okno v přízemí, odlišné je však orámování a výzdoba. U obou sdružených oken je provedeno shodně – mezi okny i na jejich bocích je pilastr s jednoduchou patkou a hlavicí, oddělenou římsou. Boční pilastry jsou užší, než střední, většina plochy jejich dříku je vpadlá – pod římsou, oddělující hlavici, jsou dva plastické plné kruhy. Širší střední pilastr má dřík kanelovaný (třemi kanelurami), nahoře pak jsou plastické kruhy tři. Úroveň hlavice všech tří pilastrů je nad horním okrajem oken. Pod oknem je průběžná parapetní římsa, od níž až k frontonu příslušné osy přízemí vedou tři lizény; dvě užší na obou bočních stranách a širší střední. Nad oběma sdruženými okny patra střední části je shodně provedený štukový reliéf se symetricky rozloženým dekorem. Středním motivem je dětská hlavička s otevřenýma očima, pootevřenými ústy a vlnitými krátkými vlasy. Po obou stranách hlavičky je akantovitý motiv, stočený směrem k hlavičce, pod hlavičkou pak stylizovaný zatočený motiv, uprostřed se střapcem. Dalším výrazným prvkem je široká mušle, umístěná ve středu pravé i levé části reliéfu. Po stranách mušle je akant, pod mušlí stočený do voluty. Plochu mezi mušlí a okrajem osy vyplňuje mřížka nepravidelného tvaru s akantovitými okraji, uprostřed mřížky je rozvitá růže. Podobná růže, doplněná rostlinnými motivy, je i mezi mušlí a dětskou hlavičkou. Střední okno má po obou stranách stejný pilastr, jako je na bocích sdruženého okna a také podokenní římsa a lizény jsou obdobné. Odlišný je reliéf nad oknem. Uprostřed je vodorovně orientovaná oblá kartuše se zavinutými okraji (nejvýraznější jsou tyto okraje uprostřed, a to jak nahoře, tak dole). Kartuše je prázdná. Vpravo a vlevo od ní je pak rostlinný motiv s bohatě členěnými dlouhými listy. Celá fasáda vrcholí profilovanou hlavní římsou, doplněnou v rozsahu středních tří os vejcovcem (přerušeným průběžnými pilastry). Nad oběma bočními rizality se nachází široký vikýř s půlkruhovým štítem. Uprostřed vikýře je obdélné, půlkruhově zakončené okno ve špaletě, rozdělené středním sloupkem - poutec pak odděluje nedělený hořejšek. Okno lemuje plochá šambrána, přerušená na bočních stranách dvěma vystouplými částmi na způsob klenáku a nahoře pak hlavním klenákem. Štít dole odděluje lizéna, v rozích lizény s šambránou je prokrajovaná mušle, nahoře je římsa se zubořezem. Na ploše štítu je ještě vpravo a vlevo nad oknem okřídlená andílčí hlavička. Oba motivy jsou provedeny shodně – jde o dětskou hlavu s otevřenýma očima a vlnitými vlasy, vodorovně rozepjatá křidélka jsou spojená pod hlavičkou na způsob pernatého „límce“. Severozápadní a jihovýchodní průčelí (pravé a levé boční) jsou bez otvorů a architektonického členění. Dům má sedlovou střechu, krytou plechem. V hřebeni střechy jsou tři zděné komíny, na severovýchodní straně střechy dva výlezy.