dům

Dům čp. 364 je volně stojící zděný dvoupatrový objekt na obdélném půdorysu s rizalitem v jihozápadním průčelí. Severovýchodní fasáda (do náměstí) je sedmiosá, řešená symetricky – se střední osou v mírném rizalitu. Dolní část stěny chrání poměrně nízký sokl, díky lehce stoupajícímu terénu se snižující směrem doprava. V soklu jsou v levé části fasády tři na šířku orientovaná okénka do sklepa (v osách oken nadzemních podlaží). Stěnu přízemí člení pásová bosáž – až na plochu nad a pod okny. Ta se nacházejí v osách první, druhé a třetí zleva a mají částečně společné orámování (jde tak téměř o sdružené okno). Okna jsou dřevěná dvojitá dvoukřídlá, ve špaletě, s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Jednotlivá křídla oken dělená nejsou. Okna mají profilovanou šambránu, přecházející dole v průběžnou parapetní římsu. Ta je sice společná všem třem oknům, ale zároveň má každé okno své vlastní konzolky, které podpírají římsu. Všechny tři dvojice konzolek jsou provedeny stejně: na nízkém soklíku je konzolka kuželkovitého tvaru (nahoře širší), zdobená vegetabilním dekorem (výraznými prvky jsou listy, zhruba nad polovinou výšky směřující vodorovně - ke středu konzolky - a nahoře volutovitě stočené). Motiv ukončuje jednoduchá desková hlavice. Na ploše pod parapetní římsou středního okna (která je, jak už bylo dříve řečeno, na rozdíl od zbývající plochy přízemí bez bosáže) se ještě nachází štukový reliéf. Jde o kartuši, doplněnou po obou stranách rostlinným motivem. Kartuše je oválná, orientovaná na výšku, její okraje jsou zavinuté (po stranách směrem dovnitř, dole směrem ven). Vpravo a vlevo vedou od dolní části kartuše dva bohatě olistěné stonky (snad palmové?). Také nad okny je na průčelí štuková výzdoba; její provedení je takové, jako by šlo skutečně o sdružené okno, navíc ještě zčásti přechází do partie pod parapetní římsou oken v prvním patře. Plocha nad okny je po stranách ohraničena vždy jednou volutou, která má větší závit dole (stočený dovnitř) a menší pak nahoře (stočený vně). Voluta je tvořena stonkem s listy, vedle dolního závitu (směrem dovnitř pole) visí dolů stonek s čtyřmi bohatě členěnými listy. Oba horní konce volut spojuje profilovaná římsička, na níž navazuje o něco užší nízké pole, sahající pod mezipatrovou římsu. Středním motivem výzdoby je zvlněná profilovaná nadokenní římsa nad středním oknem; nahoře je na obou stranách od středu volutovitě stočená (směrem dovnitř), mezi oběma volutami je pak stylizovaný trojlist. Od obou bočních okrajů římsy visí stonek s několika listy, prohnutý směrem dovnitř. Pole pod římsou je hladké, bez výzdoby. Další štukový motiv se nachází nad okny v osách první a třetí zleva; začíná již v horní části okenní šambrány, kde je uprostřed volutovitý „hlavní klenák“. V ose na něj navazuje architektonický článek se soklem a dvěma obelisky nad sebou. Nad soklem je nejprve se zužující a poté naopak rozšiřující část, na kterou je posazen obelisk. Ten je nahoře a dole ohraničen římsou, na přední stěně má vystouplé pole, kopírující tvar obelisku. Následuje opět konvex-konkávní přechod a nahoře je druhý obelisk – o něco užší a nižší. Jeho vrchol sahá pod mezipatrovou římsu. Jak již bylo uvedeno, k výzdobě kolem oken v levé části přízemí patří také fronton, nacházející se pod okny v prvním patře, proto bude popsán nyní. Jde o segmentový rozeklaný fronton, lemovaný profilovanou římsou - jeho šířka je o něco menší, než šířka všech tří oken přízemí (odpovídá šíři pole pod mezipatrovou římsou). Uprostřed frontonu je štukový reliéf oválné kartuše se lví hlavou. Orámování kartuše je uprostřed horní i dolní části zavinuté do volut, lví hlava je zobrazena čelně, s hřívou, splývající po stranách hlavy a s otevřeným čumákem (provedení hlavy je částečně humanoidní). Na bocích kartuše jsou na fasádě ještě stonky s dlouhými listy po obou stranách. Střed severovýchodního průčelí tvoří rizalit, v němž je umístěn vchod do domu, přístupný po třech kamenných schodech se zvýrazněnou vnější hranou. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce, každé křídlo tvoří tři obdélné výplně - dolní je orientovaná na výšku, nízká střední na šířku a horní opět na výšku (je vyšší, než dolní výplň). Kolem vstupu je široká profilovaná šambrána se zaoblenými horními rohy (dole je šambrána ukončena soklem). Nad horním okrajem šambrány se nachází reliéf velmi široké mušle s výraznými vruby a rýhováním. V pravé části průčelí jsou dveře do provozovny, po obou stranách s výkladci – toto členění zhruba odpovídá třem okenním osám obou pater. Uprostřed jsou tedy dveře – umístěné v hluboké nice s dřevěným deštěním a přístupné po dvou kamenných schodech se zvýrazněným vnějším okrajem. Dřevěné jednokřídlé dveře mají v dolní části vodorovně orientovanou výplň s diamantovou bosou, většina plochy dveří je prosklená. Nika vstupu má na přední straně ozdobně vyřezávaný sloupek – s jednoduchou patkou, kanelovaným dříkem a oble vystouplou hlavicí s kanelací. Pod hlavicí jsou dvě výplně – obdélná a pod ní pak čtvercová se stylizovaným čtyřlistem. Vpravo a vlevo od dveří je dřevěný prosklený výkladec. Oba výkladce mají s dveřmi společnou profilovanou šambránu (dole díky soklu chybí), která má nahoře nad středy výkladců podobný motiv, jako je v horní části šambrány oken přízemí. Nad pravou částí přízemní fasády byla zřejmě stejná štuková výzdoba, jako nad okny levé části – dnes jsou tu pouze horní obelisky a střed horní části římsy pod mezipatrovou římsou. Fronton se lví hlavou je zde však stejný, jako vlevo. První patro odděluje již několikrát zmíněná profilovaná římsa. Stěna je zde, stejně jako v patře druhém, hladká, bez bosáže. V osách první, druhé a třetí zleva jsou opět okna, stejného vzhledu a uspořádání, jako okna v přízemí. Odlišná je však štuková výzdoba. Okna mají profilovanou šambránu (dole je místo ní římsa) - v ose první a třetí zleva navíc s ušima s kapkou a s „hlavním klenákem“, obdobným, jako u oken v přízemí. Pod okny je parapetní římsa, která je však průběžná po celé šíři fasády (přerušují ji dveře na balkón – viz dále). Pod římsou jsou dvě konzolky, a to vždy v ose vnější strany šambrány krajní z trojice oken. Provedení je podobné, jako pod okny v přízemí - dole je vysoký sokl, na něj navazuje postupně oble se rozšiřující kuželkovitá konzolka s akantovitým okrajem; uprostřed má rostlinný střapec s třemi tulipánovitými květy nad sebou a nahoře se dvěma listy nad sebou na každé straně. Pod krajními okny je parapetní pole, přerušené frontonem nad okny v přízemí. Toto pole je obdélné, na šířku orientované, téměř celé vyplněné vystouplým obdélníkem s dovnitř vykrojenými rohy. Nad všemi třemi okny je společná profilovaná nadokenní římsa, nad středním oknem se půlkruhovitě zvedající. Další štuková výzdoba je pod římsou i nad ní. Pod římsou je hlavním motivem kartuše se dvěma putti, umístěná na ploše pod půlkruhově vzdutou římsou. Kartuše je oválná, orientovaná na výšku, má rozeklané listnaté okraje. Nad kartuší jsou květy růží (?), vpravo a vlevo od kartuše pak klečící putto, zobrazený z poloprofilu. Putto na pravé straně (z hlediska pozorovatele) klečí na levém koleni, pravá noha, ohnutá v koleni, je opřená o zem. Jde o nahou dětskou postavu s bederní rouškou a malými křidélky, směřujícími vně. Levá ruka přidržuje roušku, pravá paže je pozdvižená, ruka drží okraj kartuše. Hlava s krátkými vlnitými vlasy je natočená směrem ke kartuši. Levý putto klečí na obou kolenou, má rovněž bederní roušku a vlnité vlasy. Levá ruka není vidět, pravá paže je ohnutá v lokti a ruka před obličejem (je možné, že si putto cucá prst). Na zádech má křidélka. Kromě tohoto středního motivu je pod římsou ještě další výzdoba - jde o obdélné, na šířku orientované pole, dole po stranách s pěti kapkami a na bocích vždy s jednou volutou (dolní závit je větší, zavinutý dovnitř, horní pak menší a zavinutý ven). Mezi šambránami středního okna a okna vpravo a vlevo od něj je ještě ozdobná konzolka. Štuková výzdoba je i nad nadokenní římsou – uprostřed ornamentální, po stranách figurální. Nad středním půlkruhem římsy – tedy zároveň nad oknem v ose druhé zleva - je uprostřed feston z rozvinutých květů a z listů, po obou jeho stranách pak poměrně velká voluta, částečně s rostlinným dekorem (větší závit je dole, zatočený dovnitř, menší závit nahoře, zatočený vně). Po stranách, tj. nad okny v ose první a třetí zleva, je vždy kartuše, držená dvěma putti (andílky). Provedení obou motivů je shodné. Kartuše je oválná, orientovaná na výšku, okraj zdobí akanty. Příčně (zprava zezhora doleva dolů – z hlediska pozorovatele) vede přes kartuši pás, v němž je stonek vavřínu. Uprostřed nad kartuší se nachází ženská hlava, zobrazená en face. Žena má na hlavě drdol, několik vlnitých pramenů jí padá do čela, oči hledí dolů. Kolem krku je listnatý „límec“, pozadí hlavě tvoří mušle (?). Kartuši přidržuje dvojice puttů. Putto na pravé straně (z hlediska pozorovatele) je nahá dětská postava s nakročenou levou nohou. Zatímco nohy jsou zobrazeny z profilu, tělo z poloprofilu a hlava téměř en face. Putto drží oběma rukama okraj kartuše – levá ruka je zhruba v úrovni pasu, pravá paže je pozdvižená. Dítě má krátké kučeravé vlasy, hlava je nakloněná k pravému rameni, oči přivřené. Na zádech jsou rozepjatá motýlovitá křídla (viditelné je pouze jedno). Putto na levé straně je znázorněn téměř čelně. Stojí na pokrčené pravé noze, zatímco levá noha, rovněž pokrčená, spočívá nad podložkou. Také on drží kartuši – pravou rukou mírně pod úrovní pasu a levou rukou pozdviženou. Na hlavě jsou opět kučeravé vlasy, hlava v poloprofilu, oči hledí směrem ke kartuši. Putto má rozepjatá křidélka jiného typu – ptačího (i zde je vidět pouze jedno). Ve střední ose prvního patra se nacházejí dveře, vedoucí na balkón. Jsou dvojité dřevěné, převážně prosklené. Poutec odděluje prosklenou horní část, členěnou dvěma svislými příčlemi. Dveře mají bohaté architektonické orámování. Přímo kolem dveří je široká profilovaná šambrána, nad její horní částí je uprostřed mušle, orientovaná širší stranou dolů. Kromě šambrány je tu ještě portál, tvořený dvěma hermami a frontonem. Obě hermy jsou provedeny shodně. Stojí na soklu, na který navazuje o něco užší vysoký hranolový podstavec tvaru stylizovaného květního kalicha. Následuje hranolový dřík - na přední straně s obloučkovitým dekorem - přerůstající v ženskou postavu, znázorněnou zhruba pod partii kolen. Přechod v postavu tvoří na výšku orientovaná zaoblená kartuše, nahoře a po stranách zdobená stočenými listy. Žena stojí s rukama zkříženýma na prsou (levá paže je přeložena přes pravou), je do pasu nahá. Spodní partii zakrývá dlouhá rouška, uvázaná v pase na uzel. Cípy roušky, členěné na několik svislých a diagonálních záhybů, volně visí od uzlu směrem dolů. Žena má dlouhé vlnité vlasy, splývající v pramenech na ramena. Hermu ukončuje vegetabilní hlavice (snad s palmetami). Hermy podpírají fronton s prohnutými boky a půlkruhovým středem, lemovaný bohatě profilovanou mohutnou římsou. Ve frontonu je další štukový reliéf – na výšku orientovaná oválná kartuše se zavinutými okraji (po stranách směrem dovnitř, nahoře a dole směrem vně); kartuše i její okraje se směrem vzhůru rozšiřují. Prázdnou plochu kartuše ohraničuje vroubkovaný lem. Vpravo a vlevo od kartuše se nachází závěs trojúhelníkového tvaru s rozvinutými květy a listy (směrem dolů se rozšiřuje, v provedení motivu na pravé a levé straně jsou drobné odchylky). Vnější okraj střední osy prvního patra vymezuje pilastr, jehož provedení je na pomezí mezi průběžným a rozděleným na úroveň prvního a druhého patra. Dole je vysoký sokl, oddělený římsou, následuje nízký podstavec, na němž stojí dřík. Ten má většinu plochy přední strany vyplněnou vpadlým obdélným polem. Nevýrazná římsová hlavice se nachází níže, než je úroveň podokenních říms druhého patra. Hlavice je zdobená širokou mušlí, dole volutovitě stočenou. Jak již bylo uvedeno, dveře ve střední ose prvního patra vedou na balkón. Je poměrně široký, ohraničený mřížovým zábradlím. To tvoří svislé pruty, směrem zdola ke středu konvexně a od středu nahoru konkávně prohnuté. Místo změny směru prohnutí je ostré, svislé pruty jsou v této úrovni obloučkovitě spojené a zdobené motivem rozvinutého květu. Trojosá pravá část průčelí prvního patra je shodná se stranou levou. Druhé patro má stejné členění na osy, jako patro první (ve střední ose je místo dveří na balkón okno) a také zdejší okna jsou stejná. Osy první až třetí zleva jsou v této úrovni provedeny jednotlivě - až na průběžnou parapetní římsu zde nejsou náznaky sdruženého okna. Všechna tři okna mají šambránu s ušima - rozdíl je ve štukovém reliéfu nad okny. U osy první a třetí zleva je zde velmi široká mušle s bohatým vroubkováním a rýhováním, nad oknem v ose druhé zleva je kartuše. Má oválný, na šířku orientovaný tvar s lemem, tvořeným listy (dole jsou listy výrazně delší, než nahoře). Nahoře uprostřed je okraj kartuše volutovitě stočený. Vpravo a vlevo od kartuše je vroubkovaná voluta, směřující od úrovně středu kartuše až za vnější okraj okenní šambrány (nahoře je voluta stočená dovnitř, dole vně). Pod okny je průběžná parapetní římsa, pod střední oknem zalomená. Stejně jako v patře prvním i zde vede římsa přes celou šíři průčelí. Podobná římsa je pak i nad okny, kde je nad středním oknem zesílená a vyvýšená do půlkruhu. Úsek druhého patra v rozsahu os první až třetí zleva ohraničují pilastry, jejichž dolní část sahá hluboko do úrovně patra prvního. Pilastry mají vysoký sokl, ohraničený nahoře a dole římsami (nahoře jde o zalomenou parapetní římsu oken). Pod mohutnou dolní římsou je voluta, směrem dolů se zužující. Horní závit má zatočený dovnitř (ke stěně), dolní vně. Přední strana voluty je zdobená listy akantu, směřujícími shora dolů. Pod volutou je na stěně ještě závěs s květy (plody ?) a listy, přibližně kruhového tvaru. Sokl má dole širší podstavec, zhruba horní třetinu soklu odděluje římsička. Pilastr má nízkou patku, hlavice je opatřená bohatým dekorem: dole je uprostřed mušle, nad ní Merkurova okřídlená hůl, vpravo a vlevo od střední mušle jsou zrcadlově obrácené maskarony, zobrazené z poloprofilu – hledí vně hlavice. Jde o staré mužské tváře s otevřenými ústy, svraštělým obočím a skobovitým nosem. Pod prohnutou horní římsou hlavice je ještě voluta, z níž jsou viditelné pouze závity (střed je za Merkurovou holí). Pod dolním okrajem hlavice, tvořeným listovitým pásem, se na přední straně dříku nachází dlouhý střapec - pod horním motivem se stočenými okraji jsou tři tulipánovité květy pod sebou (směrem dolů se postupně zmenšují). Také střední osa druhého patra je ohraničena pilastry, víceméně průběžnými z prvního patra (viz dříve). Stejně jako o patro níže i zde většinu plochy přední strany dříku vyplňuje vpadlé pole – zde je však navíc další ozdobný motiv. V horní části je v něm pole naopak vystouplé, na výšku orientované, na kterém je stejný střapec s tulipánovitými květy, jako na pilastru u levé části průčelí. Hlavice, opět nahoře prohnutá, má bohatou výzdobu. Dole je pás palmet (?), nad ním pak druhý a nahoře jsou dvě dvojice volutovitě zakončených stonků (jeden závit směřuje vně a druhý ke středu hlavice). Uprostřed horní římsy hlavice je ještě květ. Okno ve střední ose má profilovanou šambránu s ušima s kapkou, průběžná parapetní římsa, pod oknem zalomená, zde spočívá na dvou konzolkách. Ty jsou provedeny v podobě voluty (horní větší závit je zatočen dovnitř, menší dolní pak vně), jejíž přední strana je zdobená kanelací a kapkami. Nad oknem je mohutná zvlněná profilovaná římsa, zvedající se směrem ke středu a zde volutovitě zatočená. Pod touto římsou je vystouplé pole s dovnitř vybranými boky, na němž se nachází reliéf. Jde o kruhovou kartuši, tvořenou rozvilinami a po obou stranách doplněnou četnými listy s bobulovitými plody. V kartuši je vysoký reliéf dětské hlavičky s rovnými střapatými vlasy a pootevřenými ústy. Znázorněné jsou rovněž ruce - pravá paže směřuje šikmo dolů, ruka drží okraj kartuše; levá paže je ohnutá v lokti, ruka podpírá hlavu. Osy první, druhá a třetí zprava jsou provedeny shodně s protějšky na levé straně fasády. Průčelí ukončuje profilovaná hlavní římsa, přerušená štítem, nacházejícím se nad střední osou. Pod římsou je pás kladí, do něhož zasahují nadokenní římsy oken v osách druhé zleva a druhé zprava. V kladí jsou konzolky, podpírající římsu, doplněné reliéfní výzdobou. Nad krajními třemi osami obou stran fasády jsou: dvojice větších konzolek, dvě menší konzolky, jedna větší, dvě menší, jedna větší, dvě menší a konečně opět dvojice větších konzolek. Oba typy konzolek jsou provedeny v podobě závitu volut, na přední straně s výraznou kanelací, nahoře ohraničené římsičkou. Konzolky jsou dole doplněny motivem akantu, pod menšími konzolkami (až na úroveň os druhých zprava a zleva, kam zasahuje zmíněná nadokenní římsa), je pak girlanda, tvořená dvěma festony. Bohaté festony z listů a květů jsou po stranách svázány stuhou s rozevlátými konci. Štít nad střední osou je dvoustupňový – dole je trojúhelný, uprostřed rozeklaný, o něco širší, než střední rizalit. Lemuje ho římsa, jejíž profilace na bočních stranách odpovídá profilaci hlavní římsy (dole je jednoduchá, bez profilace). V rozích dolního štítu je reliéfní mušle, kopírující svým stlačeným tvarem tvar štítu. Za trojúhelným štítem se zvedá druhá – vysoká – část, na bocích zvlněná a dvakrát odstupňovaná, ukončená kytkou (? – tento architektonický článek je dosti poškozen). Uprostřed štítu je velké, půlkruhově zakončené okno, větší částí zasahující do dolní partie štítu. Kolem neděleného okna je profilovaná šambrána, nad ním pak štukový reliéf na vystouplém poli. Jde o stylizovanou mušli, doplněnou po obou stranách olistěnými stonky. Pod ukončujícím architektonickým článkem štítu je voluta se závity po stranách a pod ní oválná, na výšku orientovaná kartuše. Okraje kartuše jsou nahoře uprostřed volutovitě stočené, vpravo a vlevo od ní je pak vždy stonek s dlouhými listy. Zbývající fasády jsou již bez architektonického ztvárnění. Jihovýchodní (levé boční) je v přízemí bez otvorů, v prvním a druhém patře je vždy jedno okno, situované na pravé straně fasády. Okna jsou dřevěná, dvojitá dvoukřídlá, vnější křídla umístěná v líci. Každé křídlo rozděluje jedna vodorovná příčle, dvoutabulková je rovněž horní část. Ve štítu jsou dvě okna vedle sebe – poměrně velká, dřevěná, dvojitá dvoukřídlá, vnější křídla opět v líci. Každé křídlo člení dvě vodorovné příčle. Protějškové severozápadní (pravé boční) průčelí má otvorů ještě méně – pouze dvě okna ve štítu, stejná jako na jihovýchodní straně. Jihozápadní fasáda (dvorní) obsahuje poměrně široký schodišťový rizalit, umístěný blíže severozápadní straně domu. Směrem zleva tak průčelí tvoří dvě osy, rizalit a další tři osy. Levá část fasády a rizalit budou popsány po jednotlivých osách, nikoliv po podlažích. V ose první zleva se v přízemí nachází dvoukřídlé dřevěné okno v líci, s nedělenými křídly a s dvoukřídlou horní částí, oddělenou širokým poutcem (jde o menší novější okno, zasazené ve zmenšeném původním otvoru). Na okně je novodobá vnější mříž. V prvním patře je dvojité dvoukřídlé dřevěné okno, s vnějšími křídli v líci. Křídla rozděluje vodorovná příčle, okno má ještě dvoukřídlou větrací horní část. Podobné okno je i v patře druhém, s tím rozdílem, že vnější okno je pravděpodobně novější, s nečleněnými křídly. Nad všemi třemi okny, stejně jako i v ose vedlejší, je jednoduchá římsička, snad dřevěná. Také osu druhou zleva vyplňují okna. V přízemí je okno stejné, jako v prvním patře osy první zleva, v prvním patře je však většina otvoru zazděná a je zde pouze nové malé čtvercové nedělené okénko, otevírající se vyklápěním dovnitř. V pravém horním rohu je pak ještě větrací mřížka. V úrovni druhého patra je rovněž část původního okenního otvoru zazděná, a to v rozsahu horní větrací části. Dolní úsek okna je zachován – ve stejném provedení, jako v témže podlaží v ose první zleva. Směrem ke středu fasády se dále nachází schodišťový rizalit – vzhledem k jeho funkci jsou okenní otvory v jiných výškových úrovních, než na zbytku průčelí. Levá boční stěna rizalitu je bez otvorů (pravá pravděpodobně také), střední stěna již otvory obsahuje. V levé ose jsou to drobné obdélné otvory, pravidelně rozmístěné nad sebou ve čtyřech úrovních (dolní tři jsou orientované na výšku, horní otvor pak na šířku). Pravá strana střední stěny rizalitu má otvory rozloženy takto – v přízemí jsou dva, v prvním a druhém patře jeden a v podkroví opět dva. V přízemí jsou vpravo dveře a vlevo okno – to má dřevěnou šambránu, je jednokřídlé, rozdělené svislou příčlí (dnes bez skla). Okna ve vyšších podlažích mají opět drobnou nadokenní římsičku. V prvním i druhém patře je dvojité dvoukřídlé okno s dvoudílnou horní částí. Vnější křídla jsou v líci, dolní rozděluje jedna vodorovná příčle, horní jsou nedělená. Okno v prvním patře má viditelný širší poutec. V úrovni podkroví jsou dvě stejná okna vedle sebe – dvojitá dřevěná, čtvercového tvaru. Vnější křídla, členěná vodorovnou příčlí, jsou v líci. Trojosá pravá část fasády bude popsána po podlažích. Všechny osy vyplňují okna, nad nimi jsou opět drobné římsičky. V přízemí jsou to novější dvoukřídlá dřevěná okna ve špaletě, s poutcem oddělenou horní částí. Okna prvního patra jsou stejná, jako okno v krajní levé ose v prvním patře – rozdílem je pouze to, že vnější křídla jsou nedělená. Okna ve druhém patře jsou o něco starší obdobou oken v přízemí; také jsou dvoukřídlá, s poutcem oddělenou horní částí, která se otevírá vyklopením dovnitř. Okna jsou ve špaletě, křídla nedělená. Celou fasádu ukončuje jednoduchá širší římsa. Dům má sedlovou střechu, krytou plechovými šablonami. V hřebeni střechy jsou čtyři zděné komíny, na severovýchodní straně (do náměstí) jsou dva výlezy na střechu.