památník a hroby obětí katastrofy na dole Koh-i-noor v roce 1946

Kulturní památku tvoří památník a hroby. V ose přístupové cesty se nachází památník a před ním pak jeden z hrobů, zbývající hroby jsou rozmístěny ve dvou rovnoběžných řadách vpravo a vlevo od středu kompozice. Kamenný památník stojí na základové desce, má dvoustupňový podstavec. Jak deska, tak podstavec mají stejný půdorys – ve tvaru čtyřramenného kříže; nejširší je deska, oproti ní je dolní úroveň podstavce užší a ještě užší je pak podstavec horní. Následuje vlastní vysoký sokl památníku – opět stejného, avšak užšího půdorysu. Na přední stěně se nachází nápis: „PADLÝM / HRDINŮM / Z NOČNÍ SMĚNY / DNE 14. XI. 1945 / NA DOLE / KOHINOOR / V LOMU.“ (třetí a čtvrtý řádek shora jsou provedeny menším písmem, než zbytek nápisu). Na pravé boční straně soklu je v horní partii vlevo vyryto jméno autora památníku: „ V. ŠÁRA“. Na soklu je umístěno sousoší, tvořené třemi postavami horníků. Na předsunuté části soklu stojí svalnatý muž, lehce nakloněný dopředu. Nakročenou levou nohou, která je ohnutá v koleni, překračuje nepravidelnou horninu, z níž vpředu vystupují části dvou širokých kmenů. Natažená pravá noha zůstává vzadu za horninou. Horník je do pasu nahý, má oblečené kalhoty a je obutý. V rukou drží sbíječku - obě paže jsou ohnuté v lokti, pravá směrem dozadu, levá pak před tělem. Muž má na hlavě helmu, hledí kupředu. Vedle jeho levé nohy, zhruba v úrovni pasu, se nachází vysoký hornický kahanec. Zbývající dva horníci jsou situováni na bočních úsecích soklu, vpravo a vlevo od ústřední postavy. Jde v obou případech o muže, sedící v podřepu. Do pasu jsou nazí, kolem beder mají zástěru a jsou obutí. Oba mají na hlavě helmu. Nohy muže na levé straně (z hlediska pozorovatele) směřují po obou stranách velkého kusu horniny, jehož hořejšek přidržuje oběma rukama, Paže jsou natažené - zhruba kolmo k trupu. Muž má knír. Horník na pravé straně má kolena u sebe (pravé je níže, než levé), oběma rukama přidržuje dřevěnou kládu (pravá paže vede přes kládu, levá směřuje pod ní). Před soklem se sousoším je umístěna velká deska z umělého kamene, lemovaná obrubníkem. Uprostřed je proříznutá plocha velké pěticípé hvězdy, vysypaná pískem, do středu hvězdy je pak zasazena další skulptura. Jde o část paže s rukou, která drží stylizovanou pochodeň s dlouhou tyčí a miskovitou horní částí. Paže směřuje kolmo vzhůru, prsty objímají tyčku pochodně. Do prostoru mezi tyčku a paži jsou dole vklíněná hornická kladívka (želízko je z hlediska pozorovatele vpravo, mlátek vlevo). Všechny hroby obětí jsou provedeny obdobně a rozmístěny pravidelně, až na jeden, který, jak už bylo uvedeno, stojí v ose přístupu k památníku - před plochou s plastikou ruky s pochodní (tento hrob bude popsán později). Hroby se nacházejí po obou stranách přístupové cesty, a to ve dvou řadách, situovaných k cestě kolmo. V jedné řadě je vždy sedm hrobů – celkem je jich zde tedy dvacet osm. Materiálem je umělý kámen. Každá z řad má společné orámování na všech čtyřech stranách. Provedení všech hrobů je stejné – jde o dvě desky vedle sebe, tvořící obdélník, který směřuje k sousoší. Přední obdélník je o něco užší a nižší, než zadní. Na přední desce je u předního okraje obdélný truhlík na květiny, za zadní deskou pak stojí pomníček. Ten tvoří mírně širší podstavec a vlastní, poměrně nízký hranol pomníčku. Přední stěnu zakrývá nápisová deska z černého skla. Nahoře má zkřížená hornická kladiva, pod nimi jméno, v dalším řádku příjmení - oboje velkými písmeny - a v dolním řádku datum narození v podobě - hvězdička, den, měsíc, rok, vše arabskými číslicemi. Dnes jsou na hrobech dva typy desek: první má ve zkřížených hornických kladivech želízko z hlediska pozorovatele vlevo a mlátek vpravo, místo hvězdičky, znamenající datum narození, je zde symbol, připomínající spíše květ. Druhý typ má naopak želízko vpravo a mlátek vlevo, datum narození označuje hvězdička. Existuje ještě varianta druhého typu, odlišující se písmem a typem hvězdičky. V následujícím výčtu nápisů na deskách je označen první typ číslem 1, druhý typ číslem 2 a varianta druhého typu číslem 3. Nápisy na deskách - levá strana (stojíc čelem k sousoší), přední řada: „VÁCLAV / NĚMEČEK / * 5. 12. 1906“ (1); „VÁCLAV / PREISSLER / * 28. 8. 1901“ (1); „ANTONÍN / RYTICH / * 3. 7. 1902“ (1), „BOHUMIL / SÝKORA / * 28. 10. 1925“ (1); „BOHUMIL / ŠMÍD / * 8. 11. 1886“ (2); „FRANTIŠEK / SRÁMEK / * 26. 4. 1909“ (2); „JOSEF / ŠREDL / * 8. 1. 1901“ (1). Levá strana, zadní řada: „VÁCLAV / BALOUN / * 9. 3. 1898“ (1); „KAREL / BEJČEK / * 9. 6. 1911“ (1); „LADISLAV / ČUBAN / * 5. 2. 1909“ (1); „JULIUS / DOMÖ / * 4. 8. 1897“ (1); „ADOLF / DRDLÍK / * 10. 10. 1903“ (3); „FRANTIŠEK / KADLEČEK / * 19. 8. 1926“ (2); „FRANTIŠEK / KADLEČEK / * 30. 8. 1903“ (2). Pravá strana, přední řada: „ANTONÍN / ŠŮLA / * 14. 7. 1907“ (2); „JOSEF / ŠVEHLA / * 9. 8. 1894“ (1); „RUDOLF / ŠVEHLA / * 26. 11. 1900“ (2); „OTAKAR / VONDRA / * 7. 11. 1895“ (1); „JAROSLAV / VOŠAHLÍK (?) / * 23. 5. 1899“ – tento pomníček jako jediný nemá nápisovou desku (po ní v něm zbyly otvory na připevnění), nápis je do pomníčku vyrytý – je tedy zřejmé, že původně tak byly provedeny všechny pomníky a teprve později byly opatřeny černými skleněnými deskami; „KAREL / VYKOUKAL / * 8. 8. 1907“ (1); „JOSEF / ZETEK / 20. 7. 1917“ (3). Pravá strana, zadní řada: „JOSEF / KARHAN / * 22. 3. 1883“ (2); „VÁCLAV / KASÍK / * 14. 10. 1906“ (2); „FRANTIŠEK / KASTNER / * 24. 4. 1889“ (1); „KAREL / KOLUMEK / * 22. 5. 1907“ (1); „VOJTĚCH / KOREJS / * 31. 12. 1907“ (2); „JOSEF / KRAUS / * 7. 4. 1907“ (1); „ALOIS / MIFKA / * 31. 12. 1904“ (1). Nahoře uprostřed je na všech pomníčcích umístěná velká prosklená náhrobní lucerna. Jak už bylo uvedeno, před plochou s plastikou ruky s pochodní je odlišný hrob. Jde o společný hrob tří osob. Má širší základovou desku, na ní je umístěn vlastní hrob, krytý o něco užší deskou. Vzadu je pak na šířku orientovaný pomník, na jehož přední straně se nachází velká černá skleněná deska se jmény horníků. Vpravo (z hlediska pozorovatele) je nápis: „PAVEL / KODAD / * 30. 12. 1947 † 14. 12. 1965“ (největším písmem je proveden střední řádek, menším řádek horní a nejmenším řádek dolní). Vlevo je nápis: „JOSEF / VINDUŠKA / * 13. 7. 1933 † 14. 12. 1965“ (velikosti písma odpovídají pravé straně desky). Mezi oběma nápisy je na desce ještě symbol hornických kladívek (želízko je vpravo, mlátek vlevo). Na pomníku jsou dvě hřbitovní lucerny. K pomníku je vzadu připojen ještě jeden menší, tvořící tak jakýsi vrchol. Má zhruba čtvercový tvar, celou přední stěnu zakrývá černá skleněná deska s nápisem: „VLADIMÍR / MÜLLER / * 1. 3. 1930“ (střední řádek má největší písmo, horní menší a dolní nejmenší). Nad horním řádkem jsou ještě plně provedená hornická kladívka. Na horním okraji tohoto pomníku je jedna náhrobní lucerna. Jak je z dat, uvedených na deskách, patrné, šlo o oběti jiných neštěstí, než toho ze 14. listopadu 1945, avšak dnes jsou tyto pomníky součástí památníku.