socha světce

Památka byla doposud mylně evidována na základě prohlášení MK ČR z r. 1993 jako socha sv. Floriána nebo sv. Isidora. Oboje určení je zřejmě nesprávné. Socha přesně neidentifikovatelného světce, pravděpodobně sv. Víta, je umístěna na horní sev. návsi zvané "Na Hajplovně" za zámkem v malém travnatém parčíku v jeho JZ části naproti domu čp. 9 (nikoli čp. 17). Socha, orientovaná čelem k J, je i s podstavcem je vytesána z místního tvrdého pískovce, celková dnešní výška kompozice je asi 3,5 m, vlastní skulptura bez hlavy měří asi 1,5 m. Hranolový pilířový podstavec s rozšířeným kubickým soklem nezřetelné profilace spočívá na jednostupňové podnoži, sesazené z pískovcových kvádrů. Čtyřboký konvex-konkávně pročleněný dřík se směrem vzhůru výrazně balustrově rozšiřuje a je završen římsovou široce vyžlabenou hlavicí. Na čelní již. straně dříku jsou hluboké mechanicky způsobené prohlubně, vzniklé asi při odsekání znaku donátorů, v horní části dříku jsou patrny neurčité zbytky volut. Na dolní podstavec dosedá nízký horní sokl, tvořený deskovým plintem a patkou aticko-ionské formy (obloun-výžlabek-drobnější obloun). (Pokračování popisu na DL.) Na soklu stojí socha světce v podživotní velikosti dnes bez hlavy, zobrazená v kontrapostu se zatíženou levou nohou a pokrčenou lehce předkročenou pravou nohou. Figura je prohnuta v lukovitém oblouku doleva, chybějící hlava pravděpodobně vyrovnávala pohyb těla úklonem k pravé straně. Postava je oblečen do knížecího šatu se svrchním dlouhým na prsou rozhaleným a sepjatý pláštěm, z něhož splývá na zádech široký patrně hermelínový límec. Pod pláštěm je patrna přepásaná po kolena sahající tunika a holení kryty nohou. Traktování draperie téměř zcela zaniklo, pouze na zádech se dochovaly široké mělké vertikální záhyby. Světec drží v pravé ruce zavřenou o bok zapřenou knihu, na níž sedí jakýsi pták, pravděpodobně kohout. Levá ruka je uražena. U světcovy levé nohy leží špatně zřetelné zvíře, asi lev. Vzhledem ke špatně čitelným atributům (kniha s kohoutem, lev) a knížecímu rouchu je oprávněn jako velmi pravděpodobný předpoklad, že socha zobrazuje sv. Víta.