bývalý hostinec, zvaný V lesním zátiší

Dům čp. 73 je volně stojící patrový zděný objekt na obdélném půdorysu, zasazený do mírně stoupajícího terénu. Tvoří ho dvě části, které se na sebe napojují v ose. Větší západní (pravá) část je o něco vyšší a širší, než menší část východní. Jednoduché fasády domu nemají architektonické členění, výplně otvorů jsou novodobé. Severní průčelí (uliční) chrání v dolní části sokl, dnes obložený dlaždičkami – pod osami první a druhou od západu (zprava) jsou v něm tři na šířku orientované úzké větrací otvory do sklepa. Západní část domu je dnes v přízemí osmiosá, v patře desetiosá. V ose první a druhé od západu (zprava) je trojkřídlé dřevěné okno ve špaletě, v ose třetí od západu se nachází vchod – dvoukřídlé, převážně prosklené dveře se zaskleným obdélným nadsvětlíkem. Nad vstupem je jednoduchá trojúhelná stříška. V osách čtvrté, páté, šesté a sedmé od západu jsou nedělená okna téměř čtvercového tvaru, ve východní (krajní levé) ose je vysoký obdélný otvor, dnes zazděný tvárnicemi. Všech deset os prvního patra vyplňují stejná okna – jednokřídlá dřevěná, rozdělená v polovině širokou vodorovnou příčlí (dolní část se otvírá vyklopením dovnitř). Severní průčelí východní části domu je trojosé. Ve střední ose přízemí je široký obdélný otvor, vedoucí do průjezdu, ve zbývajících dvou osách jsou pak dveře – v pravé dvoukřídlé, v levé jednokřídlé. V osách patra jsou stejná okna, jako v patře západní části domu. Východní (levé boční) průčelí má otvory v patře, kde jsou dvě stejná okna, jako v patře severní fasády. Jižní průčelí (dvorní) východní části domu je stejně jako severní trojosé. Střed přízemí vyplňuje otvor do průjezdu, v pravé a levé ose jsou opět dveře – vpravo dvoukřídlé železné, doplněné nadsvětlíkem ze skleněných cihel. Jižní průčelí západní části domu je dvoudílné, s předstupující západní stranou. V té se nachází zvýšený zadní vchod do domu, přístupný jednoramenným schodištěm, situovaným rovnoběžně s fasádou. Zbývající osy průčelí vyplňují okna stejného typu, jako na severní straně domu. Západní průčelí (pravé boční) má v přízemí představené, převážně prosklené zádveří bočního vstupu, v patře jsou dvě okna stejná, jako v patře severní fasády. Dvě menší okna jsou pak ještě ve štítu. Obě části domu mají sedlovou střechu, krytou eternitem. V hřebeni střechy západní části domu jsou zasazeny dva zděné komíny, ve východní části domu pak jeden.