přehrada

Přehradní hráz je tížná, její tvar je vyklenutý na severozápadní straně (směrem proti vodě). Postavená je z lomového kamene, korunu zdiva kryjí kamenné desky. Na jihovýchodní straně (směrem od vody) je zdivo hráze provedeno zdobněji. Jednak jsou zde nepravidelně rozmístěné ostré kameny, vyčnívající z líce a jednak je pod horní částí zdiva stěna hráze zhotovena jako slepá arkáda. Nahoře, kde plní funkci zábradlí cesty, vedoucí po hrázi, je hráz na jihovýchodní straně na dvou místech přerušena mírně vystupující teráskou. Teráska je na přední straně lemovaná balustrádou, v nárožích koruny zdiva je posazen čuček. Na severozápadní straně se uprostřed hráze nachází pavilón, sahající přes celou šíři koruny hráze. Postaven je zčásti z lomového kamene, zčásti z kvádrů. Na jihovýchodní straně jeho zdivo sahá zhruba do výšky jedné třetiny hráze, na severozápadní straně se k němu napojuje půlkruhový přístavek přístupové šachty do vnitřku spodní části hráze. V jihozápadní a severovýchodní stěně altánu je velký a široký otvor, nahoře klenutý do tvaru segmentového oblouku. V jihovýchodní stěně je otvor obdélný, lemovaný ostěním – vede na terásku s balustrovým zábradlím a s čučky v horních rozích. Na severovýchodní straně je stěna pavilónu plná, prolomená pouze otvorem pro dveře, vedoucí k přístavku. Strop pavilónu je rovný, tvořený obdélnými kazetami. Pavilón má zvoncovitou střechu, zakončenou do špičky s makovicí, krytinou jsou plechové šablony. Přístavek s přístupovou šachtou do dolní části hráze má půlkruhový půdorys, jeho stěna sahá až ke dnu přehrady. Zhruba v úrovni koruny hráze se na přístavku nachází terasa, uprostřed níž je stavba půlkruhového pavilónku, prolomeného pásem obdélných okenních otvorů vedle sebe. Pavilónek má zvoncovitou střechu, napojující se (stejně jako vlastní pavilónek) k většímu pavilónu. Koruna hráze je dlouhá 225 metrů, široká 4,5 m, maximální výška hráze nad okolním terénem je 45,5 metrů. Prostor stálého nadržení má objem 0,032 miliónu metrů krychlových, zatopená plocha měří 10,08 hektaru. Na levém břehu je u hráze situován bezpečnostní přeliv, v jehož tělese jsou dva odlehčovací otvory, hrazené dřevěnými stavidly. Hlavní funkcí přehrady je vytváření zásob vody pitné vody pro oblast severozápadních Čech, kromě toho zčásti chrání oblast pod přehradní hrází před povodněmi. Poznámka: popis odpovídá stavu v srpnu 2004.