socha sv. Václava

Socha stojí přibližně uprostřed obce JZ od zámku před domem čp. 117 volně na úzkém travnatém pásu mezi chodníkem a vozovkou. Památka, orientovaná k JV, je stejně jako podstavec zhotovena z tvrdého přílepského pískovce, celková výška kompozice je cca 4,5 m, vlastní skulptura s horním soklem měří asi 2,5 m. Čtyřboký pilířový podstavec má nízký rozšířený sokl, ukončený nezřetelnou oblounovou profilací. Dřík se v horní části volutově rozšiřuje a vrcholí římsovou široce vyžlabenou hlavicí. Na čelní JV stěně dříku jsou v nízkém reliéfu vytesán donátorský alianční znak s dvěma oválnými štíty pod hraběcí korunkou. Znamení na štítech jsou dnes již nečtelná, údajně jde o znak rodu Meravigliů. Na dolním podstavci spočívá nižší horní sokl, tvořený deskovým plintem a patkou aticko-ionské profilace). (Pokračování popisu na DL.) Socha světce přibližně v životní velikosti je zobrazena v kontrapostu, tělesná osa je prohnuta v esovité křivce. Sv. Václav je oblečen do špatně zřetelné zbroje s prsním krunýřem a holeními kryty nohou, hlavu pokrývá knížecí čapka. Celá postava je zahalena do řasnatého, vpředu rozevřeného pláště. Členění draperie pláště je těžce porušeno korozí, patrný je pouze výrazný horizontální záhyb mezi vztyčenou pravicí a hrudí světce. Na zadní méně zvětralé straně sochy je draperie modelována v dlouhých svislých paralelních mělkých záhybech. Světec drží levou rukou velký o zem zapřený štít s orlicí, nahoře i dole volutově zavíjený. Pravá ruka třímala kopí s praporcem, který je ulomen.