socha sv. Vavřince

Pískovcová socha sv. Vavřince se skládá z vysokého trojstupňového soklu a vlastní sochy světce. Sokl stojí na šestistranné kamenné základně, rozdělen je na tři části. Ve všech třech úrovních šestistěnného soklu se střídá širší stěna s konvexním středem se stěnou užší, konkávně zubovitě vybranou. Dole je nižší podstavec, který přechází zužující se profilovanou římsou k dalšímu stupni soklu. Ten je dosti vysoký, na širších stranách opatřený reliéfní výzdobou. Na přední stěně je to kartuše symetrického zvlněného tvaru, orientovaná na výšku. Okraje kartuše zdobí akantové listy, nahoře se okraje stáčejí do volut. Kartuše je dnes prázdná (podle staršího evidenčního listu zde byl „omšelý, červeně zvýrazněný nápis s chronogramem Deo Magno et Elcto Lavrenoi Sac. ata“, restaurátorská zpráva uvádí znění nápisu „Dei magno el elekto Laurentio sancta”). Ve směru hodinových ručiček je na další širší stěně reliéf sv. Felixe. Světec je oblečen do řádového roucha, členěného na několik svislých záhybů. Přes pravé rameno má Felix přehozený pytel, visící na přední straně jeho těla. Pravou rukou přidržuje pytel za dolní část, levá paže je ohnutá v lokti v úrovni pasu. Hlavu má světec lehce nakloněnou k pravému rameni. Na třetí širší stěně je reliéf sv. Zikmunda. Jde o muže s královskými insigniemi, oblečeného do dvojího šatu a pláště. Dolní šat sahá až na zem, je členěn do svislých záhybů; horní šat, sahající pod kolena, má dole lem s třásněmi, látku pokrývají zatočené ornamenty. Plášť má zhruba stejnou délku jako svrchní šat; vnější stranu zdobí pruhy s ornamentální výzdobou, dolní okraj opět zakončují třásně. Lem pláště kolem krku zdobí drahé kameny. V obou rukou drží muž královské insignie – přidržuje je na hrudi; v pravé ruce je to žezlo, které se směrem nahoru kónicky zužuje a nahoře a dole má ozdobné zakončení, v ruce levé pak velké jablko s ozdobným pásem ve střední části a nahoře ukončené křížkem. Na hlavě je královská koruna s laločnatými listy a velmi vysokými oblouky, zakončenými uprostřed křížkem. Tato úroveň soklu vrcholí profilovanou římsou, uprostřed širších stěn vzdutou. Následuje horní část soklu – nižší a užší obdoba té spodnější. Také zde jsou na širších stěnách reliéfy - na přední straně je to krucifix. Kříž stojí na skalnatém terénu, směrem ke středu se zvedajícím. Tělo Krista má propracovanou muskulaturu – zejména na rukou a trupu. Hlava je nakloněna k pravému rameni, nohy jsou přibity jedním hřebem (pravá přeložena přes levou). Bederní rouška splývá dlouhými, výrazně členěnými záhyby podél Kristových nohou. Na svislém břevně se nahoře nachází velká tabulka s nápisem IN / RI. Ve směru hodinových ručiček je na další širší stěně reliéfní erb Oldřicha Felixe Popela z Lobkovic, nacházející se v oválné kartuši. Tato kartuše je na bocích dovnitř zavinutá a nahoře a dole svinutá do voluty. Štít je čtvrcený; první a čtvrté pole je dělené – vyplněné rozvilinovými ornamenty, ve druhém a třetím poli je kosmo položená orlice. Nahoře nad kartuší je pak hraběcí listová koruna. Na třetí širší stěně je další obdobná kartuše s erbem a korunou - Oldřichovy manželky, Marie Josefy Markéty z Bubna a Litic. Štít je polcený; v pravém poli se nachází buben, v levém pak lví hlava, vyrůstající z listové koruny. Sokl ukončuje profilovaná římsa, na širších stěnách vzdutá až do půlkruhu, tj. více, než u spodnější soklové úrovně. Socha sv. Vavřince má vlastní podstavec, vyrůstající z bochníkovité podnože a tvarem kopírující sokl. Světec s mladou tváří je zobrazen jako stojící na obláčcích. Oblečený je do jáhenského roucha, jen málo členěného do záhybů. Dalmatika má dole ozdobný lem, pod nařaseným límcem splývají dvě šňůry, zakončené střapcem. Pravá paže je ohnutá v lokti u těla, rukou drží světec držadlo roštu, opřeného o zem. Rošt má obdélný tvar, situovaný na výšku; kromě rámu a dlouhého držadla ho tvoří mřížka se třemi svislými plochými pruty. Rošt směřuje diagonálně k levé Vavřincově noze. Levá světcova paže je ohnutá v lokti, ruka spočívá na prsou – mezi zvýrazněným prostředníčkem a prsteníčkem je větší mezera. Vavřinec má husté prameny vlasů sčesané z čela, hledí doleva vzhůru. Zadní strana sochy není příliš členěná, nápadnějším prvkem je široký nařasený límec. rozměry: celková výška 525 cm, výška soklu 380 cm, výška sochy sv. Vavřince 145 cm - údaje převzaty z restaurátorské zprávy