socha sv. Felixe

Socha sv. Felixe stojí na nově zhotoveném jednoduchém hranolovém soklu. Na něj je nasazena původní kamenná deska, na přední straně s profilací; na tuto desku pak navazuje původní podstavec sochy. Ten je čtyřstěnný, stěny jsou dole konkávně vybrané, směrem vzhůru se konvexně rozšiřují. Dole podstavec ohraničuje širší dvakrát odstupňovaná římsa, nahoře pak profilovaná římsa korunní. Převážná část stěn podstavce je mírně vpadlá, hrubšího povrchu, lemovaná hladší páskou. Tento lem nahoře po stranách přechází v dvě voluty, směřující dovnitř vymezeného pole; dole uprostřed se lem půlkruhově rozšiřuje – opět směrem dovnitř a nahoře pak do podobného tvaru, na nějž je připojen střapec. Ten tvoří dva stylizované květy tulipánu pod sebou, orientované korunou květu dolů; vnější okvětní lístky jsou výrazně ohnuté směrem nahoru. Všechny strany podstavce jsou provedeny stejně. Vlastní socha sv. Felixe stojí na kamenné desce. Světec je zobrazen en face, s odlehčenou levou nohou – ohnutou v koleni a mírně zanoženou. Světec je oblečený do hábitu, přepásaného dvojitým provazovým cingulem. Na cingulu je u pravého boku zavěšen kuličkový růženec, ukončený křížkem; růženec je cingulem rozdělen na dvě části – směrem dopředu je to menší smyčka a rovná část s křížkem, směrem dozadu pak delší smyčka. Pod světcovým oděvem se výrazně rýsují obrysy obou nohou, v partii mezi lehce rozkročenýma nohama splývá větší množství látky hábitu. Na nohou má Felix opánky – vidět jsou chodidla po nárty. Kapuce hábitu je vpředu nařasená do límce. Pravá paže je ohnutá v lokti, v ruce drží světec hůl, směřující dozadu – za jeho pravou nohu (hůl nevede až k zemi, je kratší). Přes pravé rameno má Felix přehozený dvoudílný pytel na milodary; jedna část visí před tělem, druhá pak na zádech – obě jsou bohatě naplněné. Vpředu je pytel převázaný provazem s křížením na dně, světec přidržuje přední část pytle pravou rukou s roztaženými prsty. Na obou Felixových kostnatých rukou jsou patrné vystouplé žíly. Světec má pozdviženou hlavu lehce nakloněnou doprava, hledí na anděla (viz dále). Má krátký plnovous a vlnité vlasy, sčesané z čela. Vedle Felixovy pravé strany se vznáší anděl, zobrazený v levém poloprofilu. Anděl má velikost i vzhled většího dítěte. Horní část jeho těla je bez oděvu, od pasu dolů je zahalen do poměrně bohatě nařasené roušky. Pod dolním okrajem roušky je vidět andělovo pravé chodidlo, na zádech jsou složená křídla. Anděl má dlouhé vlnité vlasy, lemující obličej a splývající po zádech. Velké oči jsou otevřené, ústa pootevřená. Pravá paže je natažená dopředu, ruka dává sv. Felixovi do otvoru přední části pytle chléb. Levá andělova paže směřuje podél těla.