kostel sv. Filipa a Jakuba

Původně gotický kostel ( zachováno zdivo presbytáře), podle data nad hlavním portálem a pamětní desky v presbytáři loď barokně přestavěna v l. 1720 - 1721. Věž z r. 1705, kolem 1900 upravena znovu její fasáda. Jednolodní obdélná stavba s hranolovou věží v západním průčelí a užším, trojboce uazvřeným presbytářem. Presbytář protáhlý, zevně s jednou odstupněnými opěráky na nárožích a s pěti hrotitými okny s gotickými kamennými ostěními bez kružeb. zevně i uvnitř jsou okenní špalety barokně upraveny půlkruhovým záklenkem. Na jižní straně k presbytáři přistavěna obdélná sakristie, krytá valbovou střechou s eternitovou krytinou. Nad presbytářem hranolový sanktusník předělený římsou, s půlkruhovými okénky ve stěnách a se stanovou střechou, krytou eternitem, na vrcholku s makovicí a křížem. Loď zevně hladká, se segmentově uzavřenými okny, rámovanými plochými šambránami. Při severní stěně loď zesílena dvěma mohutnými opěráky. Hladká podokapní římsa, obíhající celou loď s presbytýřem, konkávně prohnutá. Střecha sedlová, nad závěrem presbytáře trojboce zvalbená, krytá eternitem. Hranolová jednopatrová věž s bosovanými nárožními pilastry, v patře předělená mohutnou kordonovou římsou. V průčelí portál a ušima a kapkami a se segmnetovou římsou. nad ním velké, segmentově zaklenuté okno rámované plochou šambránou. Nad římsou na průčelí v patře kruhové okno. Ve všech stěnách věže v horní části patra sdružená půlkruhová okna s kamenným ostěním. Střecha helmová, krytá eternitem, s osmibokou lucernou krytou plechem, s maovicí a křížkem ve vrcholu. Vstup do patra věže šnekovým schodištěm, přistavěným zevně do jihozápadního nároží. Interiér: Plochostropý s fabionem, s půlkruhovým vítězným obloukem. (V presbytáři zřejmě byla původně klenba). Kruchta na dvou hranolových pilířích s profilovanými římsami,v podkruchtí tři pole hřebínkové klenby. Dřevěníé novodobé zábradlí. Sakristie plochostropá. V závěru po stranách dvě půlkruhově zaklenuté niky. Vchod do sakristie na jižní straně presbytáře s pravoúhlým hladkým kamenným ostěním. V severní zdi presbytáře zazděna kamenná deska s pamětním nápisem: LETA PANIE 1724 TENTO CH/RAM PANE LVKASKI WISTAW/EN GEST S NAKLADEM / ZADVŠI LVKAWSKEHO / ZA PANOWANI GEFO MI / PANA HRABĚTE FEMA / RKWARZ HARACHA SPR / AWCE CIRKEWNIHO PA / NA ADAMA FRANTIS / TRVTNOWSKIHO FA / RAZE LVKAWSKIHO / ZADVSNIKA GANA PE / TERKI KATORA HONZI R / WOK TOTO STAWENI ROSTLO/. Písmena zlacena. (popis Vlčková 1988)