venkovský dům

Přízemní, původně roubené stavení se sedlovou střechou na obdélném půdoryse. Základy, jimiž je podložena konstrukce z horizontálně na sebe kladených trámů, jsou z betonu nebo z lomového kamene, na některých místech chybí. Dřevěná konstrukce je pomazána jílem smíchaným se slámou, který překrývá několik vrstev vápenných nátěrů (na jižním průčelí překryto překližkovým obložením). Jižní průčelí pohledově exponované do ulice je dvouosé. Dvojitá pravoúhlá okna jsou vertikální, čtyřdílná (Obdobná jsou i ostatní přízemní okna domu). Dřevěné trámy spočívající na dřevěných sloupových podvážkách rámujícími v místě pomyslné korunní římsy celý objekt. Na jižním průčelí je pod tento trám vsunuto prkno s obloučkovým okrajem, ne němž je černočervený nápis nápis: „Líbánky Léta Páně 1672“. Přízemí od štítu odděluje úzká plechová horizontální stříška odvádějící dešťovou vodu ze štítu. Trojúhelný štít je dřevěný. Je vystavěn z vertikálně kladených prken. Ve ose je na jednom místě prořezáno centrálně utvářené ozdobné okénko. Ve vrcholu štítu se nachází malá valená stříška završená plechovou korouhvičkou, jejíž spodní prkenná výplň obsahuje těžko čitelný nápis z roku 1825 doplněný monogramem IHS sevřeným vegetabilními úponky (Obdobné malované úponky zdobí i prkna přibitá z rubu střechy v části přečnívající fasádu). Na pravé straně jižní fasády je přístavek s kůlnou, v jehož levé části je část původní obnažené roubené stěny s čtyřdílným pravoúhlým oknem. Do domu se vstupuje západními středovými, a to dřevěnými dveřmi – původně malovanými (zbytky lidové výmalby patrné dodnes) vsazenými do dřevěné zárubně. Okna tohoto průčelí (dvě jednoduchá, jedno zdvojené) jsou asymetricky umístěna (dle rozložení místností). Uvnitř domu jsou v přízemí dvě obytné místnosti – jižní a severozápadní – přístupné z chodby. Jižní místnost má okna směrem do ulice. Zbytek obdélného půdorysu domu vyplňují chlévy (přístupné z chodby. Strop je trámový, překrytý sololitovými deskami. Na půdu vedou z chodby strmé dřevěné schody. Trámová konstrukce půdy nese sedlovou zvalbenou střechu, krytou šindelem, překrytým eternitem.