krucifix

V mírném svahu loučky východně nad cestou u odbočky k čp. 63 a dále do polí stojí pískovcový kříž s tělem Ukřižovaného, asi 4,5 metru vysoký, na soklu s předloženou dvojicí pískovcových stupňů. Vše provedeno z hrubozrnného okrového pískovce s křeměnnými zrny. První stupeň dnes v úrovni terénu, druhý vystupuje. Vlastní kvádrová pata soklu osazena na neprofilovaném stupni. Na čelní staně rytý rám, horní hrana profilovaná (odsazená zvonovnice a ustoupená krycí destička). Tělo soklu hladké, na čelní straně při nárožích kam¨nelované pilastříky s plochou římskou. Mezi pilastříky zlacený reliéf s mnichem, klečícím před stojícím chlapcem, kolem obou hlav svatozáře (sv. Antoním Paduánský před Ježíšem). Krycí deska soklu s klasickou profilací, na ní nasazen nástavec s vyžlabenými ustupujícími boky, na čele s plochým volutovým motivem s vegetabilní výplní (zbytky zlacení). Kříž na trojdílném soklíku : spodní díl kvadratický s odsazeným oblounem, střední díl ve tvaru komolého jehlance s reliéfem lebky položené na zlomeném hnátu na čelní stěně je ukončen deskou s profilem lehkého kyma (s ustupující horní destičkou), horní díl v podobě kvádříku je již součástí kříže. Monolitický kříž s tělem Ukřížovaného v podživotní velikosti,, rouška, trnová koruna se zbytky zlacení, nahoře nápisová páska s iniciálami INRI.