radnice, zvaná Stará

Radnice byla vybudována na dominantní severní, terasou vyvýšené straně náměstí Svobody (původně Tržního). K obdélné hlavní budově se na severozápadě připojuje dvorní křídlo, vedoucí severním směrem, z něhož kolmo vybíhá na východní straně kratší druhé křídlo, vedoucí na východ. Celek tak tvoří půdorys tvaru písmene F. Hlavní budova radnice je dvoupatrový řadový dům. Jeho jižní průčelí (do náměstí) je sedmiosé, střední tři osy se nacházejí v mírném rizalitu. Dolní část stěny chrání sokl. Stěnu rizalitu v přízemí člení pásová bosáž, nad otvory se zalamující do naznačených klenáků. Ve střední ose je umístěný vstupní otvor, nahoře zakončený stlačeným obloukem s hlavním klenákem. Trojdílné dřevěné dveře mají plnou dolní část vyskládanou do zvětšujících se kosočtverců, horní část je zasklená a chráněná síťovou mříží z diagonálně vedených prutů. Profilovaný poutec odděluje prosklený nadsvětlík se sluncovitými příčlemi a podobně dělenou mříží, s konci prutů rozdvojenými a stočenými. Vpravo a vlevo od vstupu se nachází dvoukřídlé okno ve špaletě, s dvoudílnou horní částí, oddělenou profilovaným poutcem. Zbývající části průčelí jsou ve všech podlažích hladké. V osách první a druhé od východu a západu jsou stejná okna jako v rizalitu, avšak tato mají po stranách a nahoře profilovanou šambránu. Pod okny je průběžná profilovaná parapetní římsa, sahající k rizalitu. První patro odděluje mezipatrová římsa. Střední rizalit zde člení toskánské pilastry po obou stranách os, probíhající až do druhého patra. Stojí na soklech, o něco širších než jsou pilastry. Sokly sahají od mezipatrové římsy po podokenní, která se v prvním patře nachází v celé šíři stěny. Ve všech osách prvního a druhého patra jsou stejná okna, včetně šambrány, jako v krajních osách přízemí. V prvním patře mají okna – kromě střední osy – rovné nadokenní římsy, nesené dvěma plochými bočními konzolkami, přiléhajícími k vrchním rohům šambrán. Okna v druhém patře mají pouze šambránu a podokenní římsu, která je průběžná (jen přes pilastry rizalitu nepřechází). Fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Pilastry středního rizalitu nesou prostý pás kladí, nad nímž se zvedá trojúhelný fronton, rámovaný výraznou římsou. Ve středu frontonu je umístěn plastický znak města Teplic – hlava sv. Jana Křtitele na kruhové míse s paprsčitým okrajem (znak je keramický, vyroben byl pravděpodobně v druhé polovině 19. století profesory místní Keramické školy). Ze sedlové střechy vyrůstá za frontonem hranolová hodinová věž. Její dvakrát odstupňovaný, římsami odsazený kubus přechází v oktogonální patro, osvětlené čtyřmi vysokými úzkými, půlkruhem zakončenými okny. Hlavní římsa věže je nad okny zdvižena v drobné, dole rozeklané trojúhelné štítky a nese osmihrannou, do špice se sbíhající kopuli, korunovanou větrnou korouhvičkou s letopočtem 1806. Podsvětlené ciferníky věžních hodin jsou napojeny na moderní přesný hodinový stroj a spojeny s odbíjecími zvony, umístěnými za žaluziemi oken věže. Hlavní budova má sedlovou střechu, na straně do náměstí krytou dvojitě kladenými bobrovkami. Dvorní průčelí skrývá dvě osy půlkruhových arkád (dnes zasklených), původně snad otevřené pavlače a přístavek záchodků v pravé části (z roku 1895). Levé dvorní křídlo je pětiosé v přízemí, v patrech jsou pak 1. a 2. a 3. a 4. osa sdruženy. Zadní dvorní křídlo je trojosé, když v přízemí jsou boční osy prolomeny dveřmi a v patrech jsou okna v osách sdružená. Střecha dvorních křídel je pultová se spádem a svody do dvora, krytá Cembritem (Česká šablona). Dvůr budovy je dlážděný, propojený se dvorem nové radnice čp. 2/2, a se svodem dešťové vody napojeným do kanalizace a odváděným průjezdem.