lázeňský dům, zvaný Říšský hrad

Dvoupatrový čtyřkřídlý dům se nachází na jižní straně ulice U Hadích lázní, jižně od Hadích lázní. Dříve byl řadový, dnes je severovýchodně od něj volná plocha po zbořeném sousedním domě. Severozápadní (uliční) průčelí je devítiosé, se středovým jednoosým rizalitem. V dolní části je nízký sokl, na obou krajích fasády je po celé její výši lizéna. Ve střední ose je velký vstupní otvor do průjezdu, nahoře zakončený do mírného segmentového oblouku. Nad obloukem jsou v omítce naznačené klenáky. Dveře jsou trojdílné dřevěné, rámové konstrukce. Po obou stranách vstupu jsou vždy dva pilastry, stojící na společném soklíku. Jejich dřík má dvojité orámování, hlavice je římsová, dole zdobená štukovými palmetami. Pilastry nesou architráv, nahoře zakončený profilovanou římsou. Na architrávu je vždy nad vnitřním z obou pilastrů štuková rozeta. Zbývající část přízemí člení pásová bosáž, která dole sahá jen po dolní okraj oken a nad okny se zalamuje do naznačených klenáků. Ve všech osách vpravo a vlevo od vstupu jsou okna, umístěná v mělké špaletě. Jsou dvoukřídlá, s nečleněnými křídly, zabezpečená mříží se stáčenými ozdobnými motivy. Patro odděluje průběžná mezipatrová římsa. Střední rizalit má v úrovni prvního a druhého patra po stranách vždy dvojici toskánských pilastrů, stojících na společné soklové základně, jejichž dříky jsou opatřené kanelací. Pilastry nesou přímý architráv s triglyfy, dole s kapkami a v metopách vždy s jednou rozetou (odlišného provedení, než nad vstupem). V prvním patře rizalitu je plastové dvoukřídlé okno ve špaletě – křídla člení jedna svislá a dvě vodorovné příčle, obdélný hořejšek tři svislé příčle. Nad oknem je profilovaná římsa a nad ní dvojitý štukový půlkruh. Pod oknem je vpadlé obdélné parapetní pole, v němž je štukový reliéf. Uprostřed je rozvinutý kruhový květ, doplněný po stranách srdčitým motivem, situovaným horizontálně. Uvnitř motivu jsou dva květy, směrem vně ho doplňuje palmeta. Ve druhém patře středního rizalitu je obdobné okno jako v prvním. Pod oknem je parapetní římsa, nesená třemi volutovitými konzolkami, zdobenými na přední straně vegetabilním motivem. Průčelí je v prvním a druhém patře hladké, čtyřosé úseky vpravo a vlevo od rizalitu vyplňují stejná okna ve špaletě. Jsou plastová, členěná jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi, oddělená horní část má jednu příčli svislou. V prvním patře lemuje okna po stranách a nahoře profilovaná šambrána, nahoře je trojúhelný fronton, nesený dvěma volutovitými konzolemi s přední stranou zdobenou vegetabilním motivem. Pod okny je římsa, probíhající po celé šíři stěny. Okna v druhém patře mají stejnou šambránu jako v prvním, jejich podokenní římsy podpírají konzolky, které jsou menší obdobou těch v prvním patře. Stěnu zakončuje prostý pás kladí, nahoře a dole ohraničený profilovanou římsou a nad ním pak profilovaná hlavní římsa. Nad středním rizalitem se zvedá nízký trojúhelný štít, nesený plochými obdélnými konzolami a zdobený štukovým reliéfem. Po zboření vedlejšího domu je vidět severovýchodní strana domu. Je prostá, bez otvorů a architektonického členění. Střecha uličního křídla je sedlová. Hlavní část domu doplňují další tři křídla, uzavírající střední dvůr. Boční křídla se do něj otevírají dvojarkádovými chodbami.