jubilejní kašna, zvaná Kolostujova

Kamenná kašna má mělkou šestiúhelníkovou vodní nádrž. Uprostřed je situována mohutná polygonální architektura s chrliči. Její dolní soklová část je rozšířena o trojstupňové opěráky mezi jednotlivými stěnami. Spodní stupeň je proveden jako stěna, prolomená půlkruhově zakončeným otvorem, dolní a horní stupeň mají šikmou stříšku, střední rovnou. Na stěnách dolní části architektury se nachází mělká nika, jejíž otvor má půlkruhový hořejšek a dole šikmý parapet. V nice je kamenná plastika čelně situované prasečí hlavy s výraznýma ušima a srstí, která má v pootevřené tlamě trubku na vodu. Hlavu lemuje dvojitý zvlněný rámec. V horní části soklu je na stěnách vpadlé pole, na třech z nich jsou vytesány nápisy: „Kolostujova kašna.“, „Podle staré pověsti byly teplické / prameny objeveny roku 726 po Kr. / pastýřem zemana Kolostuje když / jedno s pasoucích se prasátek spad- / -lo do horkého pramene a opařilo se.“, „Na pamět 1100. výročí od / legendárního objevení pramenů, / byla tato kašna postavena / roku 1862 městskou obcí Teplice.“. Na sokl navazuje poměrně bohatě členěná dvoustupňová architektura. Vysoká dolní část má stěny prolomené arkádou, nesenou na vnější i vnitřní straně polosloupy, jejichž hlavice je opatřena větvičkou s velkými, bohatě členěnými listy, provedenými ve vysokém reliéfu. Archivolta je zdobena tordováním s perlovcovými páskami, které se ve vrcholu oblouku přetínají. Nároží stěn jsou zvýrazněna předstupujícím pilířkem, stěny, včetně pilířků, zdobí pod horní římsou plastické motivy listů. Na stěnách jde o čtyři čtyřlístky vedle sebe, doplněné u nároží jedním trojlístkem, na nárožích je uprostřed čtyřlístek a po obou jeho stranách vždy jeden trojlístek. Plastickou výzdobu má i římsa, a to akantové listy. Nad stěnami je uprostřed čelně situovaný list, po jeho stranách list diagonální, směřující špičkou dolů. Na nárožích jsou tři listy, situované čelně – střední je užší a méně olistěný než širší boční motivy. Na tuto hlavní část architektury navazuje nahoře o něco užší nástavec. Předstupující nárožní pilířky jsou prosté, úseky mezi nimi zdobí reliéf, umístěný v obdélném, na šířku orientovaném poli. Jde o kruhy s vepsaným pětilaločným, čelně situovaným listem, doplněné mezi sebou úzkým, na výšku orientovaným oválem. Na nástavci, zakončeném římsou, je usazena mohutná široká váza kruhového tvaru. Dolní část zdobí motivy stylizovaných listů, řazených vedle sebe, širší střed pletenec s pravidelně rozmístěnými zvoncovitými květy, směřujícími dolů. Užší hořejšek je opatřen dekorem dosti neurčitých vegetabilních tvarů (na této váze původně stála socha ženské postavy, uváděná jako nymfa či Hygie, která se nedochovala). Kolem kašny je dnes ohrazení, jehož půdorys sleduje tvar kašny. Tvoří ho mřížové zábradlí, jehož pole se v horní části směrem ke středu mírně snižují do oblouku. Svislé pruty doplňují diagonálně vedené pruty, vybíhající dole do zatočeného tvaru a nahoře ještě obloučky mezi svislými pruty.