dům Prince de Ligne

Dům čp. 136 je třípatrový zděný nárožní objekt, který je součástí severozápadní uliční fronty Zámeckého náměstí. Budova má půdorys tvaru písmene U. Hlavní křídlo má jihovýchodní průčelí (do náměstí) osmiosé, středním dvěma osám pater v přízemí odpovídá široký vstupní otvor. Druhá a šestá osa zleva v přízemí a šestá a sedmá osa v patře jsou osami dveří, ostatní jsou osami okenními. Přízemí vyrůstá z kamenného soklu tvořeného z větší části pískovcovými deskami. Úroveň přízemí je pak zdobena pásovými rustikami, nad otvory doplněnými naznačenými klenáky. Dřevěná okna v přízemí jsou členěná do kříže; jejich dolní část má vždy jednu vodorovnou příčli v polovině, horní tabule jsou nečleněné. Vstup tvoří novodobé dřevěné čtyřdílné dveře rámové konstrukce, členěné na čtyři obdélná, na šířku orientovaná pole nad sebou. Dolní část je plná, zbývající tři jsou prosklené. V segmentově zakončeném hořejšku vstupního otvoru je nadsvětlík se sluncovitým členěním. Ve vrcholu oblouku je konzolovitý hlavní klenák, sloužící zároveň jako jedna z podpor balkónu v prvním patře. To je od přízemí oddělené profilovanou průběžnou římsou. Výzdoba kolem otvorů je nejbohatší právě v prvním patře, zatímco ve vyšších podlažích je střídmější. Okna v prvním patře jsou stejná, jako v přízemí. Architektonickým členěním je zdůrazněný střední úsek o rozsahu čtyř os, což platí i ve druhém a třetím patře. V prvním patře jsou střední dvoje dveře na balkón a po jejich stranách umístěná okna lemovaná nahoře a na obou bocích profilovanou šambránou, okna pak mají dole navíc profilovanou parapetní římsu, nesenou dvěma volutovitými konzolkami s vegetabilním motivem. Profilovaná šambrána vymezuje suprafenestry (respektive supraporty), vyplněné štukovým dekorem. Jde o střední svazek stvolů, nesoucí květy s listy, který po stranách doplňuje stáčený olistěný stonek, zakončený rozvinutým květem (v provedení středních květů jsou drobné odchylky). Pod parapetní římsou oken v druhém patře se nachází vpadlé pole, nesoucí plasticky provedený název domu. Středními dvěma dveřmi prvního patra lze vstoupit na obdélný balkón, nesený po stranách vždy dvojicí velkých konzol, zdobených reliéfními vegetabilními motivy. Balkón má poměrně jednoduché mřížové zábradlí, tvořené svislými pruty, střídavě spojovanými pruty vodorovnými. Okna prvního patra, situovaná v osách první až čtvrté zprava i zleva, mají profilovanou šambránu se stejnou parapetní římsou jako okna střední části. Odlišná je však výzdoba nad okny. Zde je štukový reliéf, tvořený dvěma překříženými olistěnými stonky, které se proplétají skrz věnec. V něm se střídají listy a květy růží a stylizovaných rozvinutých květů (v provedení jsou drobné odchylky). Nahoře mají okna profilovanou nadokenní římsu, která se směrem vzhůru rozšiřuje tak, že se její horní okraje dotýkají s římsami vedlejších os. Okenní výplně druhého patra jsou stejné, jako v přízemí a prvním patře. Střední čtyři osy průčelí mají v úrovni druhého patra stejnou šambránu, jako níže, avšak profilovaná parapetní římsa je zde průběžná. Profilovaná nadokenní římsa vymezuje plochu, na níž jsou provedeny štukové motivy stylizovaného olistěného stonku, nahoře vně ohrnutého (vždy čtyři celé motivy a na okrajích jeden půlový). Pod průběžnou parapetní římsou oken třetího patra je vpadlé pole, opatřené štukovým festonem. V jeho středu je motiv čelně umístěné ženské hlavy, jejíž dlouhé vlasy se pod bradou spojují do uzlu. Hlavu lemují oválné olistěné stonky a ještě více vně je stylizovaný svazek stonků, nesoucí bohaté květy s listy. Směrem do stran od tohoto středního motivu pokračuje spirálovitě stočený olistěný stonek, zakončený ve středu květem; podobný, avšak stranově obrácený, se na něj napojuje na vnější straně. Feston ukončuje esovitý olistěný stonek, zakončený třemi úrovněmi listů, směřujícími vzhůru. Okna v obou postranních částech průčelí (tj. v osách první až čtvrté zprava a zleva), mají stejnou šambránu, jako střední osy. Jejich parapetní římsa však není průběžná, konzolky s vegetabilními motivy jsou odlišného tvarování, než v prvním patře. Naopak stejně jsou provedeny nadokenní římsy. Pole, které vymezují, má poměrně jednoduchou výzdobu – svislé plastické proužky, řazené s mezerami vedle sebe. Okna třetího patra jsou o něco menší, než v nižších podlažích – jsou dvojitá dvoukřídlá, každé křídlo člení dvě vodorovné příčle na třetiny. Všechny okenní otvory lemuje jednoduchá šambrána, pod okny probíhá profilovaná parapetní římsa, která je pod čtyřmi středními osami mohutnější. Pod osami první až čtvrté zleva a zprava se nachází štukový reliéf zvlněného stonku s dubovými listy a žaludy. Obě nároží v úrovni prvního, druhého a třetího patra člení pásová bosáž. Fasádu ukončuje profilovaná hlavní římsa, v šíři středních čtyř os doplněná konzolkami s listovým motivem a květem v polích mezi konzolkami. Jihozápadní křídlo má jihozápadní fasádu (do ulice U Bílinské brány) řešenou jako jednodušší obdobu hlavního průčelí. Je zde osm os, vyplněných okny. Přízemí člení pásová bosáž - nad okny s naznačenými klenáky, dolní část stěny chrání sokl. Dvoukřídlá dřevěná okna, umístěná ve špaletě, mají křídla rozdělená dvěma vodorovnými příčlemi na třetiny. Zabezpečuje je jednoduchá vnější mříž. První patro odděluje profilovaná římsa. Okenní výplně prvního a druhého patra jsou stejné, jako na jihovýchodní straně domu, krajní pravá osa je zazděná, a to i v třetím patře. Okna prvního patra lemuje profilovaná šambrána, pod okny je parapetní římsa. Podobná, avšak mohutnější je i nad okny, pod horní římsou je vystouplá obdélná výplň. Druhé patro dole vymezuje průběžná parapetní římsa. Šambrána a nadokenní římsa jsou stejné jako v prvním patře, chybí však obdélná výplň. Ve třetím patře se projevuje rozdílná výšková úroveň střech v části o šíři os první až třetí zprava a zbývající části křídla. V osách první, druhé a třetí zprava je stejné okno, jako v tomto podlaží na jihovýchodní straně, zbývající osy, situované ve vyšším úseku křídla, jsou obdobou oken v prvním a druhém patře. Všech osm oken má profilovanou šambránu, pod okny je průběžná parapetní římsa. Stěnu zakončují profilované hlavní římsy obou částí, přičemž úsek u jižního nároží je nižší. Severozápadní fasádu jihozápadní křídla dnes zakrývá novodobá prosklená přístavba, sahající až po trojúhelný štít vlastního křídla. Na protější straně dvora se k hlavní budově kolmo napojují dva přístavky rozdílné výšky. Dvorní průčelí jsou poměrně prostá, členěná otvory, z nichž některé mají orámování. Dům má sedlové střechy - až na krajní severozápadní přístavek, který má střechu valbovou, krytinou jsou tašky.