dům, zvaný Payerův, Jitřenka

Dvoupatrový řadový dům, zasazený do terénu, má půdorys tvaru písmene L - k hlavnímu uličnímu objektu se napojuje u východního nároží dvorní křídlo. Severovýchodní (uliční) průčelí je devítiosé, rozmístění jednotlivých os není zcela pravidelné. Symetrie je u os první až šesté zprava, kdy mezi osami první a druhou zprava a pátou a šestou zprava je širší mezera a mezi osami třetí a čtvrtou zprava mezera užší. Levé tři osy jsou pak umístěné blízko sebe a mezi osou třetí a čtvrtou zleva je poměrně široká mezera. Dolní část stěny chrání sokl, obložený dlaždicemi. U obou nároží je v přízemí lizéna - u styku s domem čp. 1236 je podstatně širší. Lizény vymezují po stranách osu třetí zprava (vstupní) a velmi široká lizéna je mezi osami třetí a čtvrtou zleva. Všechny mají hladký povrch. Vstupní dveře jsou nové dřevěné, převážně prosklené. Nad otvorem je obdélné vystupující pole, na němž je plasticky proveden nápis „DŮM J. PAYERA“. Ve cviklech stěny mezi lizénami a profilovanou mezipatrovou římsou, probíhající po celé šíři stěny, je štukový reliéf se stylizovaným čtyřcípým rozvinutým květem, doplněným stáčeným stonkem s listy. Fasáda kolem oken je opatřená pásovou bosáží, nad okny se zalamující do naznačených klenáků. Okna jsou dvoukřídlá, s nečleněnými křídly a dvoudílnou horní větrací částí. Římsa, ukončující úroveň přízemí a podokenní římsa v prvním patře vymezují hladce omítnutý, poměrně vysoký pás. Rozdělují ho lizény, umístěné symetricky nad lizénami přízemí a vymezující pole se štukovou reliéfní výzdobou. Všechny reliéfy jsou provedené symetricky. Nad vstupem je ve středu reliéfu stylizovaný listový motiv tulipánovitého tvaru, z nějž vybíhají zvlněné stonky se stáčenými listy. Vpravo a vlevo od středu je sedící gryf, zobrazený z profilu a orientovaný doprostřed reliéfu. Jeho ocas je obmotaný kolem stonku, vnitřní přední noha je zdvižená (tlapa chybí). Reliéfy na poli vpravo a vlevo od vstupu jsou provedené v zásadě stejně, pouze s drobnými odchylkami. Jde o variantu motivu nad vstupem. Uprostřed je směrem vzhůru se rozšiřující váza, naplněná plody a listy. Z její spodní části vyrůstají stáčené stonky s bohatým listovím a úponky. Na stoncích vpravo a vlevo od vázy sedí pták s rozepjatými křídly. Ptáci jsou výrazným prvkem motivu na levém poli. Zde je uprostřed velký, čelně situovaný pták s rozepjatými křídly a hlavou nakloněnou k levému křídlu (snad labuť). V zobáku přidržuje stonky, stáčené podobným způsobem, jako na ostatních reliéfech. Doplňují ho čtyři ptáčci v horní části reliéfu. Vpravo a vlevo od středu jsou v čelní pozici, s rozepjatými křídly (snad v letu), vně od nich pak v profilu. Opět mají rozepjatá křídla a hlavami směřují ke středu. Ve všech osách prvního a druhého patra jsou stejná okna, umístěná ve špaletě – dvoukřídlá, s nečleněnými křídly a dvoudílnou horní částí, oddělenou profilovaným poutcem. Okenní otvory po stranách a nahoře lemuje šambrána s profilovaným vnějším okrajem, pod okny probíhá průběžná parapetní římsa. Nad jednotlivými okny je další římsa, zvedající se do kónicky zúžené stříšky. Dvě okna nad vstupem mají tuto římsu společnou, mezi osami je zde vpadlé pole. Podobně jako mezi přízemím a prvním patrem je také mezi prvním a druhým patrem pás se štukovým reliéfem, vymezený mezipatrovou římsou a římsou pod okny druhého patra. Na rozdíl od nižšího pásu je tento nečleněný lizénami a výzdoba ho vyplňuje po celé šíři. Má tři úrovně – nahoře a dole jsou vedle sebe umístěné motivy ze stáčených stonků s listy, přičemž horní a dolní jsou stranově obrácené. V mezerách mezi motivy jsou ve střední úrovni stylizované čtyřlisty s rozeklanými listy a kruhovým vystupujícím středem. Okna v druhém patře mají stejnou šambránu jako v prvním patře, pod nimi probíhá po celé šíři stěny profilovaná parapetní římsa. Fasádu zakončuje profilovaná římsa hlavní. Dům má sedlovou střechu, krytou taškami. Na straně do ulice jsou ve střeše čtyři dřevěné vikýře se sedlovou střechou. Jejich přední stranu vyplňuje okno, rozdělené do kříže, nad oknem je bedněný trojúhelný štít. Na této straně jsou ve střeše ještě čtyři střešní okna. Na stěně přízemí uličního průčelí se na lizéně mezi okny v osách třetí a čtvrté zleva nacházejí dvě mramorové obdélné nápisové desky nad sebou, situované na šířku. Horní je menší, umístěna je ve vpadlém obdélném poli. Nese nápis „ZDE SE NARODIL POLÁRNÍ BADATEL / OBJEVITEL ZEMĚ FRANTIŠKA JOSEFA / NA SEVERNÍ TOČNĚ A VYNIKAJÍCÍ MALÍŘ / JULIUS PAYER“, provedený zlatým písmem (slova JULIUS PAYER jsou větších rozměrů než zbytek nápisu). Pod nápisem je na desce horizontálně situovaný stonek vavřínu s pěti listy, rovněž zlatý. Na větší dolní desce jsou nápisy ve třech jazycích: „V tomto domě se 2. září 1841 narodil kartograf, / alpinista, polární badatel a cestovatel, objevitel Země / Františka Josefa, vynikající malíř polárních krajin / a čestný občan města Teplic JULIUS PAYER. // In diesem Hause wurde am 2. September 1841 der / Kartograph, Alpinist, Polarforscher und Reisende, / Entdecker des Franz – Josef – Landes, ein / hervorragender Maler von Polarlandschaften und / Ehrenbürger der Stadt Teplitz JULIUS PAYER geboren. // In this house, JULIUS PAYER, cartographer, alpinist, polar researcher and traveller, dischoverer of Franz / Josef Land, excellent painter of polar lands and / honorary citizen of Teplice, was born on 2nd September 1841.“