lázeňský dům, zvaný Vojenský

Lázeňský ústav se nachází v severovýchodní části Sadů Čs. armády při ul. Sv. Čecha. Jedná se o monumentální blokovou dvoupatrovou stavbu o 13 osách hlavních průčelí a 11 osách bočních průčelí, se středním tříosým rizalitem hlavního parkového průčelí (rámován armaturou bosáže). Přízemí nad soklem zdobeno pásovou bosáží přerušenou okenními otvory s vpadlou obdélníkovou šambránou. Nároží armována. V centrální ose středového rizalitu hlavního průčelí, obráceného do parku, vstupní pískovcový portál nad nízkou rampou se třemi stupni schodiště se sloupky a kamennou balustrádou. Portál – antikizující architráv s římsou nesenou dvěma páry pilastrů s hlavicemi. Uprostřed nad vstupními dveřmi přerušen – osazena bronzová pamětní deska (nápis: Thermae // militi salubritate aquarum sanando // ad Caroli supremi exeritus Praefecti vota // Francisci I. Aug. providentia et aussu. // MDCCCVII // Incolarum de Opere praeclare merentium // Perenni memoriae - „Lázně vojínů, kteří se hodlají uzdravit léčivostí vod podle přání Karla vrchního velitele vojska péčí a na rozkaz císaře Františka I. 1807. Na věčnou paměť obyvatel, kteří se zasloužili o přeslavné dílo“). Patra oddělena mezipatrovými římsami. Okna prvního patra mají výraznou podokenní římsu, vystupující z naznačené průběžné podokenní římsy; obdélníkovou vpadlou štukovou šambránu a trojúhelnou (ve středovém rizalitu segmentovou) suprafenestru nesenou párem konzolek. Okna druhého patra mají výraznou podokenní římsu na páru konzolek a obdélníkovou vpadlou štukovou šambránu. Všechna okna jsou dřevěná, jednoduchá, čtyřkřídlá, s nadsvětlíkem a poutcem ve 2/3 výšky, dovnitř otevíravá. Nároží armována, korunní římsa zdobena zubořezem. Nad středovým rizalitem balustrovaná atika s ozdobným středním vikýřem – zde osazeny hodiny (původně zde byla pouze drobná střední vížka). Střecha valbová, krytina eternitové šablony. Severní, uliční průčelí (poslední fáze stavby) – odlišné: též 13 osé – prostředních 9 os zachovává uspořádání a členění jako ostatní průčelí. V prostředních 3 osách umístěn obdélný průjezd s dvěmi bočními dveřmi – s překladem neseným dvěma naznačenými sloupy s hlavicemi – nesou překlad a římsu se středním segmentovým záklenkem. V patře mají boční okna tohoto tříosého středového vstupu pod průběžnou podokenní římsou slepou balustrádu a segmentové záklenky suprafenester nesené zdobnými konzolkami. Mezi nimi ve štuk u provedné ozdoby. Boční osy uličního průčelí (v šíři dvou os ostatních průčelí) tvořeny slepými okny přes dvě patra s vytaženou šambránou s půlkruhovým záklenkem, slepou balustrádou pod podokenní římsou nesenou konzolami a lemovanou armováním a s velkou segmentovou suprafenestrou (kryta oplechováním). Ve dvoře v úrovni druhého patra dvě menší terasy u bočního křídla (severovýchodního), okna většinou dřevěná, dvojitá, čtyř a šestidílná. Hlavní jednoramenné schodiště s podestami – vlevo za hlavním vstupem z parkového průčelí.