socha madony

Sochu madony tvoří sokl a vlastní socha P. Marie s Ježíškem. Hranolový sokl má poměrně vysoký podstavec, zakončený zužující se zaoblenou částí. Na podstavec navazuje vlastní sokl. Na přední a obou bočních stěnách je vyryté zrcadlo s dovnitř vykrojenými rohy. Na přední stěně se v tomto zrcadle nachází torzo reliéfu. Na pravé straně reliéfu (z hlediska pozorovatele) lze rozeznat čelně stojící postavu sv. Floriána. Světec, oděný do zbroje římského vojáka, drží levou rukou praporec na vysoké žerdi, pravá paže směřuje podél těla. Na levé straně je druhá stojící postava, z níž je patrná pouze dolní část šatu a pravá paže. Na bočních stěnách soklu je zrcadlo prázdné (starší evidenční list uvádí, že na pravé boční straně soklu je nápis: „Renoviert im Jahre 1906 Anton Nödl am Steinwasser“). Na zadní stěně soklu se nachází dosti špatně čitelný nápis, který starší evidenční list cituje: „M. Scheilhauer Anno 1811“. Sokl ukončuje přesahující profilovaná římsa. Socha madony má vlastní sokl, tvořený podstavcem a zužující se částí a zakončený zaoblenou mírně přesahující římsou. Na přední stěně užší části soklu je monogram jména Maria. Panna Marie, stojící na deskovitém podstavci, je situována čelně. Oblečená je do dlouhých šatů, členěných do svislých záhybů a do pláště, jehož jeden cíp splývá po Mariině levém boku. Na oděvu je výrazný ještě obloučkovitý záhyb přes celou šíři přední strany postavy - zhruba v úrovni pasu. Pravá paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje Ježíška pod bradou, levá ruka a část sochy u pravého ramene chybí. P. Marie má na hlavě korunu s vysokým dýnkem, překříženým oblouky. Ve vrcholu křížení se na koruně nachází jablko bez křížku (?). Marie má vlnité vlasy, hledí na pozorovatele; pravá část hlavy dnes chybí. Byla zničena také levá strana postavy bosého sedícího Ježíška. Ježíšek má obě paže ohnuté v lokti, ruce se dotýkají konečky několika prstů. Na hlavě má Ježíšek menší obdobu Mariiny koruny.