sokl kříže

Sokl má poměrně vysoký podstavec, na přední stěně s vystupující střední částí - odpovídající šíři reliéfu nad ní. Podstavec ukončuje profilovaná konvex-konkávní římsa. Střední část soklu je užší, na přední stěně s reliéfem a na bočních stranách s volutou. Reliéf tvoří postava madony, pod jejíma nohama je očistec. Očistec je znázorněn jako plameny vyplněné místo, orámované skalnatým (?) terénem. V plamenech jsou čtyři lidské polopostavy (nyní již značně poškozené). Terén nahoře přechází v oblaka, na kterých stojí madona. Panna Marie je ve frontální pozici, má esovitě prohnutou postavu (nad svým pravým bokem přidržuje Ježíška). Je oděná v dlouhé šaty s dlouhým širším rukávem, kulatým výstřihem, lemovaným překříženou stužkou. V pase jsou šaty přestřižené, živůtek je zde vykrojen do tvaru písmene „V”. Šaty jsou kolem dokola pošity čtyřmi řadami perliček, pod horní z nich je na šatech ještě stuha, uvázaná na mašli. Střední záhyb sukně pak navíc zdobí tři motivy nad sebou - zhora je to mašle se zavěšeným křížkem, mašle a kulatý medailón uprostřed s křížem (?). Na krku má Panna Marie korále. Pohled Marie upírá na pozorovatele. Na hlavě má královskou korunu, rozdělenou svisle na tři části (typu “čepice”). Z pod koruny splývají vlnité vlasy, uprostřed rozdělené pěšinkou. Vpravo od těla Panny Marie je sedící Ježíšek, kterého Marie přidržuje pravou rukou. Také Ježíšek je ve frontální pozici. Oblečeny má dlouhé šatičky s dlouhým rukávem a kulatým výstřihem. Levou ruku si opírá o levé koleno, pravá, ohnutá v lokti, spočívá na hrudi. Ježíšek má polodlouhé vlnité vlasy, na hlavě má korunu stejného typu, jako Marie. V levé ruce, opřené o levý bok, drží Panna Marie královské žezlo s tordovanou rukojetí, ukončené do tvaru lilie. Kromě žezla drží v ruce také ratolest s třemi květy. V úrovni postavy madony je scéna lemována rámem s konkávně vybranými rohy a s “ušima” pod těmito rohy. Na přední stěně soklu se výrazně uplatňují také závity volut z bočních stěn (větší závit je nahoře, menší dole). Voluty mají uprostřed pásku, pod páskou tři vybrané žlábky a na horním závitu vpadlé pole s plastickým motivem. Sokl ukončuje dosti přesahující profilovaná římsa. Původně stál na soklu také kamenný krucifix, dnes již neexistující. Kříž měl vysoký, směrem vzhůru se zužující podstavec. Na kříži, s poměrně krátkými rameny bylo kamenné tělo Krista.