dům, zvaný Nová radnice

Objekt tzv. Nové radnice byl vybudován na dominantní severní, terasou vyvýšené straně náměstí Svobody (původně Tržního), v jeho severovýchodním rohu – zasahuje tak i do přilehlé ulice U radnice. Vznikl přestavbou původních dvou měšťanských domů. Dvoupatrový trojkřídlý objekt se suterénem a zvýšeným přízemím má nepravidelný půdorys se zalomeným průčelím. Patnáctiosé uliční průčelí má tři rizality, a to v rozsahu středních tří os a také v šíři osy třetí zprava i zleva. Všechna okna průčelí jsou s půlkruhovým záklenkem – až na okna suterénu a horního polopatra, která jsou obdélná. Fasáda je symetricky rytmizována od středového trojosého rizalitu (v rytmu 1-2-1-2), s tím, že fasáda pravé strany je za 1. osou od rizalitu výrazně zalomena. Trojosý střední rizalit je v přízemí nad třemi schodišťovými stupni prolomen třemi vchody s půlkruhovými záklenky. Ve všech otvorech jsou stejné dveře – dvoukřídlé dřevěné, umístěné v hluboké špaletě. Nad nízkou plnou dolní částí jsou křídla prosklená, rozdělená vodorovnou příčlí na poloviny. Profilovaný poutec odděluje nadsvětlík, členěný jednou vodorovnou a dvěma svislými příčlemi. Dveře chrání ozdobná kovaná mříž, sahající přes dolní část nadsvětlíku. Záklenky dveřních otvorů lemuje profilovaná šambrána, doplněná klenáky, včetně sdruženého klenáku hlavního. Mezi jednotlivými vchody je vždy třičtvrtěsloup, po stranách rizalitu pak dva. Stojí na vysokém hranolovém soklu, opatřeném na přední straně reliéfní výzdobou. Jde o symetricky komponovaný páskový ornament se zatočenými konci, doplněný „hřeby“, v jehož středu je pole s diamantovou bosou, situovanou na výšku. Sloupy mají deskovou základnu, patku s dvěma oblouny, dřík má – až na pás nahoře a dole – pásovou bosáž s hrubým povrchem. Nad hlavicí je kladí s triglyfem s kapkami. Patro odděluje profilovaná římsa, zalamující se nad sloupy. Ve všech osách prvního patra středního rizalitu jsou stejná okna – dvojitá, umístěná ve špaletě, rozdělená nahoře i dole na tři části. Horní půlkruhovou část okenního otvoru lemuje profilovaná šambrána se sdruženým hlavním klenákem. Pod oknem je parapetní pole, vyplněné kuželkami. I zde se nacházejí třičtvrtěsloupy, stojící na soklu. Reliéf na přední straně soklu je odlišný, avšak uprostřed se stejnou diamantovou bosou. Sloupy jsou v horních dvou třetinách kanelované, hlavice je jónská. Okna v druhém patře jsou odlišná. Tvoří je vždy dvě dvojitá dvoukřídlá okna vedle sebe, s půlkruhovou horní částí, oddělenou profilovaným poutcem. Po obou stranách a mezi okny je sloup, nesoucí profilovaný oblouk arkády. Sloup má rytím naznačené tordování, hlavice je korintská. Ve cviklu nad arkádami je kruhové okénko, lemované profilovanou šambránou, stejně jako okraj cviklu. Celé sdružené okno rámuje v horním půlkruhu další profilovaná šambrána, s vegetabilním hlavním klenákem. Pod oknem je parapetní pole s kuželkami, rozdělené v polovině na úseky se dvěma plnými a dvěma polovičními kuželkami (na okrajích). I zde jsou sloupy, stojící na soklech, jejichž přední strana má štukový dekor - ze středního motivu vyrůstají nahoře a dole pásky se zatočenými konci. Dříky jsou kanelované po celé výšce, hlavice je korintská. Nad mezipatrovou římsou se nachází ještě horní polopatro. Na místě střední osy je zde obdélné, na šířku orientované pole s ozdobným zavíjeným lemem a nahoře s festonem, zavěšeným na dvou volutách. V krajních osách jsou vždy dvě okna vedle sebe, umístěná v hluboké špaletě. Jsou rozdělená na tři díly, z nichž střední je širší než boční, v horní části je vodorovná příčle. Mezi okny je pilastr, jehož dřík se směrem dolů zužuje a kónická hlavice je nahoře a dole vymezena silně vystupujícími římsami. Na místech, kde jsou v nižších podlažích sloupy, je zde voluta se závitem nahoře, na přední straně zdobená štukovým reliéfem. Voluta nese kladí, které má u dvojic, umístěných u nároží rizalitu, na přední straně plastický motiv zvířecí hlavy (?). Výrazně vystupující profilovanou hlavní římsu, zalamující se nad částí stěny se sloupy, nesou volutovité konzoly, opatřené na přední straně rostlinným dekorem. Pod konzolami je pás se zubořezem, přecházející i na kladí nad konzolami mezi osami horního polopatra. Nad stěnou se zvedá mohutný štít se zvlněnými boky, dole zakončenými volutou. V ose dolních sloupů po stranách střední osy jsou sloupy i zde. Stojí na hranolovém soklu se zdobenou přední stranou, dřík je dole hladký, v horních dvou třetinách kanelovaný. V dolní části kanelace je plastický motiv s na šířku orientovanou diamantovou bosou, hlavice je korintská. Ve středu štítu je vpadlé pole, v němž se nachází bohatý štukový dekor. Je zde oválná kartuše, lemovaná zavíjeným okrajem a nahoře doplněná rostlinnými motivy. Štít zakončuje rozeklaný fronton. Na jeho vrcholu je umístěna socha Rolanda – stojící postava rytíře, držícího v pravé ruce vysokou korouhev s praporcem. Obě šestiosé strany vpravo a vlevo od středního rizalitu jsou provedené stejně. V osách třetí zprava a zleva je jednoosý rizalit, mezi osami pátou a šestou zprava se průčelí zalamuje. V hladce omítnutém soklu jsou okna, vedoucí do suterénu. Jsou obdélná, orientovaná na šířku a rozdělená do kříže. Po obou stranách oken a nad nimi je vystupující pole. V osách první až páté zprava jsou suterénní okna odlišná – sdružená, tvořená dvěma obdélnými částmi, situovanými na výšku. Rozděluje je jedna vodorovná a jedna svislá příčle. Zvýšené přízemí je členěno pásovou bosáží, která se nad otvory zalamuje do naznačených klenáků a pod okny je členěna do kvádrů. Ve všech osách, kromě rizalitů, jsou stejná okna, umístěná ve špaletě. Jsou dvoukřídlá, s křídly, rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s půlkruhovou horní částí, oddělenou poutcem. Nahoře je zasklení členěno dvěma půlkruhy vedle sebe a kruhem v horním cviklu. Pod okny je průběžná parapetní římsa. V rizalitech je sdružené okno, tvořené dvěma půlkruhově zakončenými okny, oddělenými pilastrem. Horní oblouk lemuje profilovaná šambrána. V levém rizalitu jsou okna bohatě členěna – dvě svislé příčle je člení na širokou střední část a úzké boky. Střed rozdělují dvě vodorovné příčle – jedna na poloviny, druhá se nachází nad dolním okrajem. Boční úseky člení dvojice vodorovných příčlí ve střední části (nad a pod úrovní příčle střední okenní tabule), jedna je i nahoře a dole (zde ve stejné úrovni jako u středu okna). Profilovaný poutec vymezuje půlkruhovou horní část, jejíž oblouk sleduje půlkruhová příčle. Vymezený pás doplňuje dvojice svislých příčlí nad středem oblouku a po jedné šikmé blíže poutci. V druhém z rizalitů je okno jednodušší, rozdělené dvěma vodorovnými příčlemi a s neděleným hořejškem. Ve cviklu nad okny je plastický štít se zavinutým horním okrajem, vykrajovanými boky a dole tvarovaný do špičky. Tato osa má bohaté orámování na způsob portálu, vyrůstajícího ze soklu. Stojky zdobí čtyři vpadlá pole nad sebou – dolní je obdélné, s dovnitř půlkruhově vykrojeným středem horní části, druhé zdola téměř čtvercové, třetí zdola je vysoké obdélné, s dovnitř půlkruhově vykrojeným středem horní i dolní části a nahoře je ještě nízké obdélné pole, situované na výšku. Paty půlkruhového oblouku vymezuje profilovaná římsa, archivoltu lemuje na horní i dolní straně vystupují pás. Oblouk má hlavní klenák, v horních cviklech je plastický obrysový kruh. Okna přízemí v osách první až šesté zprava jsou opatřena vnější mříží ze sítě přetínajících se prutů, tvořících kosočtverce. Pod profilovanou mezipatrovou římsou je v celé šíři stěny (až na rizality) hladce omítnutý pás. Až na rizality a osu šestou zprava jsou v prvním patře stejná okna, jako v přízemí, mají však odlišné orámování. Okna v osách první a druhé a čtvrté a páté od okrajů průčelí lemují arkády, stojící na soklech. Střední sokl i stojka jsou širší, než boční. Sokl zdobí vystouplé pole – u středního je téměř čtvercové, u bočních obdélné, situované na výšku. Okraje přední strany soklů mají plastické orámování. Vlastní arkády odděluje profilovaná římsa, která probíhá i pod okna jako parapetní. Stojky mají soklovou patku, dřík má vystupující lem, hlavice je římsová. Horní oblouk arkád má bohatě profilovanou šambránu s volutovitým hlavním klenákem, zdobeným na přední straně štukovým dekorem a zakončeným nahoře výrazně širší profilovanou římsou. Pod okny je parapetní pole s vystouplou obdélnou, na šířku orientovanou výplní. Obdobná arkáda a parapet jsou i u okna v ose šesté zleva. U protějškové osy šesté zprava je tomu jinak. Půlkruhově zakončené dvoukřídlé okno, umístěné mírně asymetricky blíže střednímu rizalitu, je širší. Křídla rozděluje tenká vodorovná příčle na poloviny, poutec vymezuje horní část, svisle členěnou rovněž na poloviny. Pod oknem je parapetní pole s dvěma vystouplými obdélnými výplněmi vedle sebe. U nároží domu a dále vpravo od osy druhé od okrajů, vlevo od osy čtvrté od okrajů, vpravo od osy páté od okrajů a po obou stranách osy šesté od okrajů se nachází pilastr s jónskou hlavicí. Stejný pilastr je i u nároží rizalitů v osách třetí zprava a zleva. V těch je v prvním patře sdružené okno, tvořené dvěma jednokřídlými okny s poutcem oddělenou půlkruhovou horní částí. V levém rizalitu jsou okna rozdělena vodorovně na poloviny. Lemuje je arkáda, jejíž stojky jsou umístěné na soklu, prostřední z nich nahrazuje sloup. Sokly zdobí na přední straně vpadlé obdélné pole – u středního soklu je orientované na šířku, u bočních na výšku. Boční stojky mají plastické orámování, doplněné ve středu ještě obrysovým kruhem, hlavice je korintská. Sloup má dole dva oblouny, nad nimi je kanelovaná část, sahající pod polovinu výšky. Zbývající úsek sloupu je hladký, hlavice je opět korintská. Horní oblouky arkád mají stejné orámování jako na vedlejších oknech, obdobná je i parapetní část. V pravém rizalitu mají okna stejné členění jako okna v přízemí levého rizalitu, arkády mají stejné provedení jako u oken prvního patra mimo rizality. Pilastry nesou prostý pás kladí, nad nímž je profilovaná mezipatrová římsa. Okna v druhém patře jsou až na rizality stejná jako v prvním patře, v orámování jsou drobné odlišnosti. Sokly arkád jsou o něco užší a nezdobené, až na sokl na levé straně osy čtvrté zleva, kde je vpadlé, na výšku orientované pole. Stojky pilastrů nemají plastický rám a výplň v parapetním poli je nižší a širší. Pilastry mají soklovou patku, hladké dříky a korintskou hlavici, u styku domu s radnicí čp. 1 je pouze lizéna. Pilastry nesou kladí, které má plastickou výzdobu. V úsecích mezi pilastry je to vystouplé obdélné, na šířku orientované pole, nad pilastry je vpadlé obdélné pole s rozetou. V obou rizalitech je obdobné okno jako v ostatních osách, avšak širší. Na obou stranách otvoru je sdružený pilastr, nesoucí bohatě profilovanou šambránu s hlavním klenákem, jemuž zde chybí horní římsa. V levém rizalitu je sokl pod levými pilastry hladký, pod pravými pilastry je v něm vpadlé, na výšku orientované obdélné pole. Ve cviklech nad horním půlkruhovým obloukem je štukový reliéf věnce s vlajícími stuhami. Pod oknem je profilovaná parapetní římsa a obdobné parapetní pole jako u ostatních os. Nad profilovanou římsou se nachází horní polopatro. Nad okenními osami nižších částí je zde vždy obdélné okno, osazené ve špaletě. Polopatro rytmizují pilastry s římsovou hlavicí, situované po stranách oken a u nároží zdvojené. V úsecích mezi pilastry jsou vpadlá obdélná pole, v nichž je plastická obdélná výplň s oblými zakrojenými rohy. Výplně jsou podle šířky stěny pilastry orientované buď na výšku, nebo na šířku. Pilastry nesou kladí s profilovaným architrávem a vlysem, jehož většina plochy je vpadlá. Nad okny ji přerušuje štuková rozeta v plastickém kruhu. Průčelí zakončuje mohutná profilovaná hlavní římsa, zalamující se nad rizality. Římsu nesou volutovité konzoly, zdobené na přední straně rostlinným motivem, pod konzolami je ještě zubořez. Ze severovýchodní strany domu je díky připojenému domu čp. 594 viditelná pouze část. Je dvouosá, osy jsou situované dále od nároží. Členění fasády je obdobné jako jihovýchodě. V přízemí chybí bosáž pod okny, stěna u nároží je hladká, až na pás pod mezipatrovou římsou. Okna mají stejnou mříž jako v jihovýchodním průčelí. Okenní otvory v prvním, druhém patře a horním polopatře jsou zazděné.