dům

Jde o zděný patrový dům na obdélném půdorysu (původně měl půdorys tvar písmene „L“, avšak hospodářská část, vedoucí kolmo severovýchodním směrem, byla zbořena). Jihozápadní průčelí (uliční) je pětiosé. Na pravé straně jsou v dolní části stěny zbytky soklu, provedeného v omítce, jinak již chybí. Fasáda je v současné době značně poškozená, přesto jsou však štukové členící prvky dosud patrné. Na průčelí jsou symetricky rozmístěné čtyři lizény (v přízemí), respektive pilastry (v patře) – po jedné vždy u nároží, zbývající dvě oddělují střední úsek fasády. Mimoto je dochováno také torzo mezipatrové římsy, a to na pravé straně stěny. Pilastry měly jednoduchou patku, ta se však ani v jednom případě nezachovala. Hlavice, oddělená oblou římsičkou - dole s šesti kapkami, má vzhled těla pilastru, pouze je navíc opatřena vystouplým, vodorovně orientovaným obdélným polem se zúženými půlkruhovými boky. Obě krajní dvojice os jsou provedeny stejně – v přízemí i patře je vždy obdélné dvoukřídlé dřevěné okno. Výplně oken v přízemí jsou novější, osazené v líci; otvor lemují pravoúhlé kamenné šambrány se zvýrazněným vnějším okrajem. Nad oknem v ose druhé zprava je zbytek štukové výzdoby – symetrický ornament s esovitými motivy, zakončenými zavinutím. Okna v prvním patře jsou rovněž v líci (zda existují i vnitřní křídla není – stejně jako u přízemí – patrné), křídla jsou však nižší a doplněna o horní dvoukřídlou větrací část. Kolem oken jsou kamenné šambrány s ušima a kamenná profilovaná parapetní římsa. V patře je bohatší štuková výzdoba; pod okny je obdélné parapetní pole – dole s vystupujícím „soklem“, uprostřed s vystouplým obdélným polem s dovnitř vybranými rohy a v rozích pod parapetní římsou s drobnou volutou. Nad okny je poměrně široká mušle, dole uprostřed s volutou, po obou stranách od mušle je pak akant s třemi zavinutými listy. Střední osu přízemí vyplňuje vstup, nacházející se v kamenném portálu s ušima. Dveře jsou dvoukřídlé dřevěné, rámové konstrukce – každé křídlo má tři obdélné výplně. Nad vstupem je vysoká nika, spolu se svým orámováním vyplňující celou výšku stěny mezi vstupem a oknem v prvním patře střední osy. Nika je obdélná, půlkruhovitě zakončená. Hořejšek odděluje plastická páska a pokrývá ho široká mušle, dole uprostřed volutovitě zahnutá (obdoba štukových mušlí nad okny patra). Vpravo a vlevo od niky je zbytek pilastru; tělo je vyžlabené - v podobě nad sebou situovaných dvojlistů, hlavice má kanelování svislé. Nad horním obloukem niky je štukový reliéf, tvořený zvlněnými stonky se zavinutými úponky. V nice byla umístěna socha sv. Josefa, nyní je prázdná. V patře je ve střední ose stejné okno, jako v ostatních osách patra – rozdíl je pouze ve výplni, kterou tvoří dvě křídla, rozdělená dvěma vodorovnými příčlemi na tři tabulky, a v chybějící parapetní výplni (tu zastupuje štuková výzdoba nad nikou). Fasádu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Severozápadní průčelí (levé boční) je dnes v přízemí i patře bez architektonického členění a bez otvorů. Profilovaná hlavní římsa odděluje trojúhelný štít, v němž jsou dva obdélné okenní otvory – dnes zabedněné. Kolem otvorů je naznačena nevýrazná úzká šambrána. Okraje štítu jsou provedeny v rovnoběžně vodorovně kladených cihlách. Severovýchodní fasáda (zadní) je dnes poznamenána dvěma výraznými úpravami, a to odstraněním v patře přiložené chodby, podklenuté trojicí valeně sklenutých arkád a dále zbouráním příčného hospodářského křídla, které se napojovalo na vlastní budovu fary na pravé straně severovýchodní stěny. V přízemí se nacházejí tři otvory - zleva to jsou: vodorovně orientované obdélné okno v kamenném ostění, dnes převážně zazděné, vstup s nadsvětlíkem – obojí s kamenným ostěním - a těsně vedle vstupu pak okenní otvor. Vstupní dveře jsou jednokřídlé dřevěné, rámové konstrukce, s čtyřmi úrovněmi, tvořenými vždy dvojicí vodorovně orientovaných výplní. Nadsvětlík je zazděný. Okenní otvor je obdélný, ve špaletě se zde nachází torzo dvoukřídlého dřevěného okna, jehož křídla byla vodorovně rozdělena na tři tabulky. Zevnitř je dnes otvor zazděný. V prvním patře jsou otvory čtyři; směrem zleva je to stejné okno, jako v přízemí – rovněž zazděné a umístěné s přízemním v ose, nad vstupem dveřní otvor bez orámování, také v ose, dále obdélný okenní otvor – situovaný oproti přízemnímu více vpravo – a konečně další vodorovně orientované okno v ostění. To zazděné není, pouze zevnitř zakryté, na vnější straně má mříž z esovitě zprohýbaných prutů. Průčelí je bez hlavní římsy, na fasádě je přiznán vodorovný dřevěný trám, na němž jsou položena zhlaví stropních trámů patra. Mezi přízemím a patrem vystupují ze stěny tři příčné dřevěné trámy, na pravé straně fasády je patrný otisk klenby odstraněné hospodářské části budovy. Jihovýchodní průčelí vodorovně člení mezipatrová římsa. V přízemí i patře je na pravé straně stěny obdélný okenní otvor, nyní zabedněný. Profilovaná hlavní římsa odděluje trojúhelný štít stejného provedení, jako má jeho protějšek – včetně otvorů. Dům má sedlovou střechu, krytou bobrovkami. Na jihozápadní straně (do ulice) jsou ve střeše tři široká volská okna s vodorovně orientovaným obdélným větracím otvorem, na severovýchodní pak - u hřebene - dva zděné komíny a mezi nimi jeden výlez na střechu.