dům, zvaný Concordia

Dvoupatrový dvoukřídlý dům se zkoseným nárožím má půdorys tvaru písmene J. Symetricky řešené desetiosé východní průčelí směřuje do ulice U Nových lázní, střední čtyři osy jsou umístěné v mírně vystupujícím rizalitu. Rozestupy mezi osami jsou v rizalitu pravidelné, v bočních úsecích jsou osy druhá a třetí od okraje průčelí situované velmi blízko sebe. Dolní část stěny chrání sokl, obložený dvěma řadami desek z leštěné žuly. Střední rizalit člení pilastry bez patky a s toskánskou hlavicí, umístěné po stranách krajních os. Podpírají kladí, v dolní části rozdělené na tři pásy, v horní, oddělené římsou, hladké. V přízemí rizalitu je v jižní (levé) ose (celkově čtvrté zleva) vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. V plné dolní části mají obdélné výplně, prosklená horní má nahoře sluncový motiv. Profilovaný poutec odděluje půlkruhový nadsvětlík, nahoře s kruhem, dole s dvěma oblouky. Půlkruhové zakončení mají také okna ve špaletě, vyplňující zbývající tři osy rizalitu. Umístěná jsou ve slepých arkádách, stěna kolem nich je vpadlá. Okna jsou dvoukřídlá, s křídly členěnými vodorovnou příčlí na poloviny a s poutcem oddělenou horní částí. Otvory zabezpečuje ozdobná vnější mříž se stáčenými motivy. Tříosé úseky po stranách rizalitu člení pásová bosáž, nad okny a po obou stranách severní osy doplněná i o vertikální stezky. Všechny osy – až na osu druhou od severu – vyplňují stejná okna jako v rizalitu, včetně mříží. Mají vpadlou štukovou šambránu s profilovaným vnějším okrajem. Stejné orámování má i vstup, umístěný v ose druhé od severu (zprava). Jsou to jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, dole a ve středu s obdélnými výplněmi, nahoře s výplněmi, ukončenými do segmentového oblouku. Nad profilovaným poutcem je prosklený nadsvětlík. První patro rizalitu, oddělené profilovanou římsou, má poměrně bohaté architektonické členění. Okna jsou umístěná ve slepých arkádách s profilovaným okrajem oblouků, které nesou pilastry (mezi okny v osách druhé a třetí zprava je pilastr sdružený). Před stojky arkád předstupují (až na střed stěny) pilastry s kompozitní hlavicí, nesoucí pás kladí, které je o něco vyšší obdobou kladí v přízemí. Pod okny je profilovaná parapetní římsa, probíhající po celé šíři rizalitu. V dolní části prvního patra jsou sdružené sokly předprsní oken, na které nahoře navazují již popsané pilastry. Okna jsou stejná, jako v přízemí (bez mříží). Ve středu rizalitu je na stěně mezi okny štukový vavřínový věnec, dole se zavázanou mašlí. Také osy úseků průčelí vpravo a vlevo od rizalitu mají bohaté orámování. Okno v krajní jižní (levé) ose, umístěné ve špaletě, lemuje po obou stranách pilastr s korintskou hlavicí. Pilastry nesou půlkruhové záklenky oken s cvikly ve vystupujícím štuku. Nahoře je nízký trojúhelný fronton. Část pod oknem je provedená stejně jako u os rizalitu, pouze sokly nejsou sdružené. Blízko sebe umístěná okna v osách druhé a třetí od jihu mají orámování stejné, až na rovnou horní římsu, která je pro obě osy společná. Část průčelí vpravo od středního rizalitu je provedena obdobně, s tím rozdílem, že v ose druhé od severu (zprava) není okno, ale převážně prosklené dveře na balkón. Obdélný balkón sahá přes šíři této osy a osy směrem k rizalitu a má jednoduché kovové zábradlí s oválnými, na výšku situovanými motivy (stejně je tomu tak i v druhém patře). Střední rizalit má v úrovni druhého patra stejné členění jako v prvním patře, pouze zde chybí dolní soklová část. Pilastry nesou stejně provedené kladí jako v prvním patře, jen je zde navíc nad pilastry druhým a třetím zleva stejný štukový vavřínový věnec jako nad sdruženými pilastry ve středu stěny. Trojosé úseky po stranách rizalitu mají orámování otvorů odlišné. Stejné jsou pilastry, nad nimi je však pouze profilovaná šambrána, sledující půlkruhový záklenek okenního otvoru. Pod okny je průběžná profilovaná parapetní římsa. Nahoře je dvojdílné kladí, nahoře se zubořezem, v němž je nad osami krajními a třetími od kraje kruhový větrací otvor. Profilovaná hlavní římsa je vyložená na volutovitých konzolách, zdobených vegetabilním dekorem. Nad středním rizalitem se zvedá nízký trojúhelný štít, uvnitř po stranách se stejnými konzolami jako pod hlavní římsou a se zubořezem. Druhé křídlo se napojuje zkoseným nárožím o šíři jedné osy. V přízemí s pásovou bosáží je umístěný vstup. Dveře jsou stejné jako v ose druhé od severu východního průčelí, pouze nadsvětlík paprsčitě člení tři příčle. Nad soklem z leštěné žuly se zvedají široké pilastry bez patky s toskánskou hlavicí, dveřní otvor lemuje profilovaná šambrána. V prvním patře jsou stejné dveře na balkón jako na východní straně. Po obou stranách mají dva pilastry s korintskou hlavicí, stojící na soklech se vpadlým obdélným polem a nahoře s profilovanou římsou se zubořezem. Pilastry nesou prosté kladí, zakončené nahoře bohatě profilovanou římsou, dole se zubořezem. Obdélný balkón nesou dvě velké volutovité konzoly, zdobené vegetabilním dekorem a reliéfem lví hlavy. Balkón má stejné zábradlí jako na východní straně. O něco menší balkón, opět se stejným zábradlím, je i v druhém patře. Jeho obdélný půdorys je však ve středu přední strany oble rozšířený. Balkón podpírá středová půlkruhová konzola, dole se štukovým dekorem z listů a rozvinutých květů, nahoře se zubořezem. Dveře i jejich orámování jsou stejné jako v prvním patře, pouze pilastry jsou vyšší, sahající pod kladí. To v šíři osy, vymezené krajními pilastry, vystupuje a u obou okrajů této části je stejný štukový vavřínový věnec jako na východní straně. Profilovaná hlavní římsa je vyložená na volutovitých konzolách, zdobených vegetabilním dekorem. Nárožní část budovy zakončuje nízký trojúhelný štít, uvnitř po stranách se stejnými konzolami jako pod hlavní římsou a se zubořezem. Napojující se křídlo má jižní fasádu obrácenou do ulice Svatopluka Čecha. Její řešení je podobné jako u východního průčelí, avšak s odchylkami. Dolní část stěny chrání sokl z žulových desek. Střední čtyři osy se nacházejí v mělkém rizalitu, po jeho stranách je vždy jednoosý úsek. V přízemí rizalitu jsou stejná okna jako na východě, včetně orámování. Rozdíl je pouze v tom, že ve střední části stěny jsou dva pilastry vedle sebe – stejně je tomu tak i v úrovni prvního patra, kde díky tomu chybí štukový vavřínový věnec v horní části. Navíc zde nejsou pilastry mezi osami první a druhou zprava i zleva. Stejné rozdíly jsou i v druhém patře. Reliéf vavřínového věnce na kladí je zde v jiných pozicích – uprostřed a u obou krajů. Rozdíl je i ve štítu, v němž jsou ve střední části prolomena dvě malá okna. Jednoosé úseky po obou stranách rizalitu jsou provedené stejně jako osa první od jihu na východní straně (včetně kruhového otvoru v kladí). Čtyřosé západní (boční) průčelí je jednoduché. Člení ho pouze půlkruhově zakončené okenní otvory v profilovaných šambránách, průběžné profilované podokenní římsy v prvním a druhém patře a mezipatrová římsa mezi přízemím a prvním patrem. Osy první a druhá od jihu (zprava) jsou umístěné blízko sebe, odstup osy třetí a čtvrté od jihu je podstatně větší. Až na osu třetí od jihu jsou otvory zaslepené. Z nároží na tuto stranu přechází kladí s dvěma zaslepenými kruhovými otvory a hlavní římsa. Podobně provedené je i severní průčelí, kde jsou však osy rozmístěné pravidelněji a zaslepené jsou pouze osy první a druhá od východu (zleva). Dvorní průčelí jsou bez architektonického členění. Obě křídla domu mají valbové střechy.