kaple

Kaple je menší zděná stavba na obdélném půdorysu s mírně užším zaobleným presbytářem. Celou stavbu obíhá poměrně nízký zděný omítnutý sokl. Vstupní i obě boční průčelí člení kromě soklu a hlavní římsy lizénový rám, tvořený vždy jednou svislou lizénou poblíž nároží a průběžnou vodorovnou lizénou horní (pod hlavní římsou). Tato horní lizéna obíhá i presbytář, kde svislé lizény nejsou. Severovýchodní fasáda (vstupní) má uprostřed vstup do kaple – jednoduchý pravoúhlý portál bez výzdoby. Dveře jsou nové dřevěné jednokřídlé, tvořené klasovitě kladenými prkny, pobitými hřeby (klas se rozevírá směrem dolů). Nad vstupním portálem se nachází na šířku orientované oválné okno v šambráně se zvýrazněnou vnější hranou. Okno je dřevěné, sklo nečleněné. Nad hlavní římsou, jejíž koruna je kryta bobrovkami, se zvedá štít tvaru trojúhelníku se zaobleným hořejškem a zvlněnými bočními stranami. Štít lemuje jednoduchá římsa, horní oblouk je oddělen ještě jednou římsou vodorovnou. Postranní části (boční rohy trojúhelníku) vymezuje na stěně štítu poměrně široká lizéna. Uprostřed štítu se nachází obdélný otvor, ukončený nahoře mírným segmentem. Pod otvorem je římsa, přesahující otvor po stranách zhruba vždy ještě o jednu jeho šířku, po obou stranách horního oblouku otvoru je pak značně vystupující architektonický článek tvaru vodorovně orientovaného obdélníku. Otvor je volný, umožňuje průhled na dolní část konstrukce zvoničky. Obě boční fasády, tj. severozápadní (pravá boční) a jihovýchodní (levá boční) jsou provedeny shodně. Kromě již zmíněných lizén je člení vždy jedno okno – je obdélné, nahoře ukončené segmentovým obloukem, lemované jednoduchou šambránou. V tomto otvoru je ve špaletě zasazené jednokřídlé dřevěné okno, rozdělené jednou svislou a dvěma vodorovným příčlemi. Nejjednodušší je fasáda presbytáře, členěná soklem, horní lizénou a hlavní římsou. Uprostřed stěny presbytáře je umístěno oválné, na výšku orientované okénko bez šambrány (eventuálně nika), dnes zazděné. Kaplička má sedlovou střechu, nad presbytářem kuželovou, krytinou jsou bobrovky. Do střešního hřebene lodi je u štítu zasazena osmistěnná zvonička. Její stěny jsou vodorovně bedněné, střídají se stěny plné a stěny s otvorem. Přední strana zvoničky – nad vstupem – má takové uspořádání, že uprostřed je rovná plná stěna a po obou jejích stranách zkosená stěna s otvorem. Tak jsou provedeny i zbývající strany. Otvor je vytvořen tak, že dolní část stěny nepokrývá bednění a jsou tak viditelné trámy konstrukce, v bednění horní části stěny je pak v prknech prvním a druhém zdola vyřezán ozdobný oblý otvor. Zvonička má věžovou střechu, krytou měděnými šablonami. Na vrchol střechy je nasazena měděná makovice s patriarším křížem.