kříž

Kříž tvoří kamenný sokl a litinový krucifix. Hranolový sokl má přední a zadní stěnu širší, boční pak užší. Dole má sokl nízký podstavec se zubovitým přechodem mezi jednotlivými stěnami, ukončený oblou římsou. Následuje zužující se přechod v hlavní část soklu. Na přední stěně je zde obdélné zrcadlo se zvlněnou horní a dolní stranou; ve vpadlém poli zrcadla je špatně čitelný německý nápis, pod nápisem pak letopočet „MDCCLX??“. Na zadní stěně soklu je podobné zrcadlo jednoduššího tvaru; i zde byl nápis – v současné době jsou to již jen zbytky. Boční stěny soklu pokrývá voluta se závitem nahoře a dole – oba závity jsou zhruba stejně velké, horní je oddělen páskou. Podobná, avšak širší páska je v polovině voluty; odděluje dolní část, která má – až na okraje – hrubý povrch. Uprostřed této plochy je umístěna plastická osmicípá hvězda. Na sokl, ukončený přesahující římsou, navazuje kamenný podstavec litinového krucifixu. Břevna kříže jsou vpředu a po stranách kanelována do polygonálního tvaru, vzadu je kříž mírně dovnitř vybraný. Konce břeven (až na dolní konec svislého břevna) jsou rozšířeny o dva boční výstupky – vytvářejí tak stylizovaný trojlist. Postava Krista je poměrně drobná, tělo má propracované svalstvo. Obě nohy jsou přibity jedním hřebem – pravý nárt je přeložen přes levý; ruce jsou kromě rozepjatí navíc pozdvižené. Bedra kryje rouška; její cíp splývá vedle Kristovy pravé nohy, hlava je nakloněna k pravému rameni. Za hlavou Krista je – v křížení obou břeven – malý plastický nápis INRI. U paty kříže stojí P. Marie. Je zobrazena en face, s uvolněnou pravou nohou. Oblečená je do šatů s dlouhými rukávy a pláště, který halí většinu postavy. Plášť rozevírá Mariina levá paže, ohnutá v lokti – ruka spočívá na hrudi (šikmo k pravému rameni). Hlavu kryje rouška. Původně stály u paty kříže ještě dvě pískovcové sochy světců – sv. Šimona a sv. Judy, které se nedochovaly. V evidenčním listu, vedeném na Okresním úřadě v Mostě, je uvedeno torzální znění nápisu na přední straně soklu: „Den 20. S … ist von den Nachparen in der Gemeinde Teutsch Schlatnig die Statue zu Ehren Gott den allmächtigen als Steine .. ge pende ?, deuten Sohm und … sser Heiland Jesu Christ … wie auch zu ehren Slines ? ge bene ? deuten Mutter Gottes Maria und …vek …zweit Obostln Schimon ed Juta. Tahe? … richten lassen MDCCLXVI+“.