venkovský dům

Samostatně stojící objekt okapově orientovaný, krytý sedlovou střechou s mírnou polovalbou a podlomením. Před objekt na kamenné podezdívce se nachází po celé délce hlavní průčelí předzahrádka. Objekt stojí na půdorysu obdélníku s přístavbami do dvorní části. Hlavní uliční průčelí je symetricky členěno vstupními dveřmi na dvě poloviny. Vstupní dveře jsou původní dvoukřídlá s úzkým tabulkovým nadsvětlíkem a vedou k nim 3 schůdky (2 kamenné původní schůzky a jeden novodobější). Průčelí dělí 4 okenní osy. Okna jsou dvoukřídlá dvojitá lícující uliční fasádu s podokenní římsou. V levé části průčelí jsou okna šestitabulková, v pravé části uličního průčelí jsou vnější okna členěna do 4 tabulek. Severní boční průčelí prolamují 2 okna a jižní průčelí pouze jedno při středu štítové zdi. Fasáda hladká bílá s modrou podrovnávkou. Severní bednění štítu nad podlomením, které kryje střešní krytina, je svisle bedněno. Spáry bednění překryty. Bednění prolamuje větrací otvor ve tvaru kosočtverce, ze severního průčelí štítu je navíc možné vstoupit do podkroví, dřevěnými dvířky. Dále je severní bednění dekorováno nad podlomením červeným pásem. Na severní štít v úhlu navazuje dřevěná brána s rovným nadpražím, která se přimyká sloupkem k sousednímu stavení. Ve dvorní části na objekt navazuje drobný hospodářský přístavek a dále malý samostatně stojící objekt (pravděpodobně suchý záchod a chlév). Jihozápadní stranu dvora tvořily další hospodářské objekty, roubená stodola a dřevěný přístavek. V současnosti jsou k objektu ve dvorní části přistavěny další přístavky. Objekt má trojdílnou dispozici se síní protínající objekt napříč. Místnosti mají prkenné stropy. Okna jsou v interiérech osazena do segmentově klenutých špalet.