zřícenina hradu Brníčko

Zřícenina hradu Brníčka se nachází na vrcholu kopce východně od obce. Jedná se o hrad s plášťovou zdí, obehnaný příkopem a valem, který na jihu přechází do lichoběžníkovitého předhradí. Druhý, vnější příkop odděluje od předhradí bolverk, na který navazuje vnější val. Jádro hradu (osy cca 45 a 30 m) vymezovala zalamovaná hradba silná 2 m. Ve východní části k ní byl přistavěn trojprostorový palác s trámovými stropy. Zdivo je místy zachováno až do výše 2. patra, které bylo přistavěno později (odlišný materiál – rozdílná barva kamene, použity zlomky cihel). Na vnitřních i vnějších stěnách jsou dochovány zbytky omítek. Zdivo je vyspravováno s použitím cihel. V jižní místnosti paláce je na západní stěně v jedné z kapes dochován zbytek trámu stropu. Z jihu k paláci přiléhá zasypaná suterénní prostora s částečně dochovanou klenbou. V západní části jádra jsou u hradby stopy základů další stavby. Jižní čelo hradby bylo z vnější strany zesíleno třemi dosud zachovanými masivními pilíři. Východně od jádra a částečně i na západě je dochována parkánová hradba ukončená na severu pilířem. Parkán původně obíhal tři čtvrtiny jádra, od jihozápadu kolem jižní strany jádra k východu až k severu. Na předhradí (cca 37 × 30 m), které se v jihovýchodním rohu mírně zvedá, jsou povrchové stopy sezónního táboření. Na jeho jižní straně příkop hluboký 4,5 m protíná šíji a odděluje tak bolverk ledvinovitého tvaru (27 × 12 m), který je na jihu oddělen dalším šíjovým příkopem. Od jihu kolem západní strany bolverku a předhradí vedla příjezdová cesta. Za zděným vstupním koridorem jednak ostře odbočila na předhradí, jednak pokračovala po rozšířeném a obezděném valu na sever až k mostu, jehož zděný pilíř je zachován na dně příkopu. Na druhé straně příkopu pokračovala komunikace parkánem až k severní části jádra, kde se nacházela vstupní brána.