hrad Osiky

Lokalita se nachází v ostrožné poloze nad pravým břehem Besénku u soutoku s bezejmenným potokem v lesní trati Dolní Židovka. Výběžek se strmými svahy, na němž se nacházejí pozůstatky hradu, je od plošiny s kostelíkem oddělen čtvrtkruhem příkopu (š. 10-11, hl. 2 m). Za ním se táhne stejně tvarované úzké předhradí (š. 12-18 m), které se na východě a severozápadě mění v okružní val. Na opyši se připojuje k mírně klesající terase tvaru lichoběžníka (25x13-25 m), rovněž zvenčí chráněné příkopem a valem. Nepravidelně šestiboké jádro s osami 48 a 45 m má zaoblené rohy a v čele hrázku po obvodovém hrazení. Na jeho povrchu jsou při chráněné západní straně viditelné náznaky stavení. Žádné zdivo však na povrch nevystupuje a jeho případné užití může prokázat jen archeologický výzkum.