socha lva

Jde o sochu českého heraldického lva, držícího znak města Mostu. Lev stojí na zadních nohách na nízkém terénu, předními tlapami se opírá o městský znak. Ten je umístěn v oválné, na výšku orientované kartuši, nahoře a dole zavinuté. Kartuši na horní zavinuté straně a po obou bocích zdobí rostlinný dekor. Městský znak tvoří most se třemi oblouky a nahoře s cimbuřím, za nímž se zvedají dvě věže. Mezi věžemi je lev. Most má zdivo z kamenných kvádrů, ve vrcholu všech mostních oblouků je mříž - most tak působí spíše dojmem brány. Střední oblouk mostu je nejvyšší (rozdíl je nepatrný), pod mostem je znázorněna voda. Zdivo mostu ukončuje cimbuří o čtyřech stínkách, za zdí jsou dvě na koso orientované hranolové věže. V každé ze dvou viditelných stěn věže je v horní úrovni půlkruhově ukončené okno, střecha je stanová. Mezi věžemi se nachází český heraldický lev, nad lvovou hlavou je šesticípá hvězda. Jak již bylo dříve uvedeno, za kartuší s městským znakem je umístěn lev – stojí čelně, ale jeho hlava je otočena mírně doleva (z hlediska pozorovatele doprava). Lev má pootevřený čumák, na hlavě je koruna s liliovitými listy. Přední tlapy s výraznými drápy přidržují kartuši za její horní okraj. Dvojitý lvův ocas spočívá na jeho hřbetě, konce ocasu směřují napravo a nalevo.