sloup sv. Jana Nepomuckého

Skulpturu tvoří vysoký sokl se sochami, na něm situovaný široký a poměrně nízký oválný nástavec a na tomto nástavci pak socha sv. Jana Nepomuckého. Podnožím je plošina z kamenných desek, složená ze dvou úrovní (horní je užší). V šestiúhelném půdorysu plošiny se střídají konkávně vybrané části s konvexně vystouplými. Oblý sokl je dvoustupňový; jeho netypické ztvárnění lze popsat jako válec, členěný čtyřmi pilastry. Prostá dolní úroveň soklu přechází vysokou, postupně se zužující profilovanou římsou v horní část. Pilastry z plochy soklu vystupují, jejich rozšiřující se patku tvoří spodek soklu. Zatímco v dolní části soklu jsou předstupující úseky (patky pilastrů) širší, než zbývající, v horní úrovni je tomu naopak. Zhruba nad spodní třetinou horní části sokl obíhá oblá římsa. Na soklu nalezneme výzdobu: v horní části pilastrů je vždy jedna volutovitá konzola, situovaná závitnicí na bok. Ve středu přední strany voluty, členěné na pět částí s vyžlabením, je pás, zdobený rostlinným řetězcem. Dole volutu odděluje římsa, pod níž je zužující se vystouplá plocha, ukončená miskovitým plastickým motivem. Směrem dolů pak ještě visí krátký rostlinný střapec. V širších úsecích soklu mezi pilastry se nachází velká kartuše, lemovaná páskou. Kartuše budou popsány v pořadí proti směru hodinových ručiček: kartuše vpravo od přední voluty soklu má symetrický tvar, jehož okraje po stranách lemují esovité voluty (horní závit směřuje dovnitř kartuše, dolní pak vně). Voluty jsou zdobené akanty, a to nahoře a dole; stejný motiv je i dole uvnitř kartuše, kde jsou navíc mezi listy bobulovité plody. Nahoře je mezi závity volut žlábkovaný plastický motiv. V kartuši je nápis s chronogramem: „DIVO / IOANNI / PIETATIS DE CORI / AC / FIDEI PROPVgNATORI“. Na zadní straně soklu je kartuše stejného tvaru, pouze s drobnými odchylkami v provedení (či stupni zachování). I zde se nachází nápis: „SS / ADALBERTO & VVENCESLAU / REGNI BOHEMIAE PATRONIS / HONORI PERPETVM /A MICHAELE LAVBE / ZYTO PAEO / DEVOTESTAE VA / POSITA“. Poslední kartuše je opět stejného typu; i zde je nápis, avšak hůře čitelný: „ATHLETAE gENEROSO / PRODIgIIS VBIQVE / TERRARVM / CLARO“. Sokl ukončuje prostý pás kladí a výše pak mohutná profilovaná římsa, která nad volutovitými konzolami značně předstupuje. Na konzolách je umístěna další plastická výzdoba. Na přední straně je dvakrát odstupňovaná profilovaná římsa, na níž se nachází oválná kartuše s hlubokou nikou – dnes prázdnou (toto sochařské dílo je nazýváno v restaurátorské zprávě relikviářem). Kartuše má široké okraje, zdobené květy a listy (i na hraně); okraj je nahoře uprostřed a dole uprostřed a po stranách volutovitě zavinutý. Pod kartuší jsou dvě andílčí hlavičky s kučeravými vlasy. Levá hlavička, zpodobněná z profilu, směřuje doleva (tj. vně kartuše), pravá – situovaná čelně - hledí na pozorovatele (je nakloněná směrem dolů, ze svého pohledu doleva). Mezi hlavičkami mají andílci křídla, která tak kartuši tvoří jakýsi podstavec. Zadní strana kartuše je téměř plochá. Na konzoli vpravo od této kartuše stojí socha sv. Václava. Světec má nakročenou pravou nohu. Obutý je do opánků s řemínky, které sahají až téměř do půli lýtka, nad řemínky jsou uvázané podvazky. Pravá noha je viditelná výše, než levá. Václav má na sobě zbroj římského vojáka, s plastickými ornamenty v břišní a podbřišní části a pod hranatým výstřihem. Vedle světcovy pravé nohy je o zem opřená žerď s objemným, bohatě členěným praporem. Václav prapor přidržuje pozdviženou pravou rukou, jejíž prsty jsou široce rozevřeny. U světcova levého boku se nachází meč s výrazným tordovaným jílcem – meč je za Václavovým tělem a vidět je z něj pouze horní část. Světcova zdvižená levá ruka přidržuje štít, opřený dolním koncem o partii pasu. Štít je poměrně subtilní, protáhlý, nahoře a dole zavinutý, ve štítu je plastická orlice. Sv. Václav má krátký kučeravý plnovous, vlnité dlouhé vlasy, splývající na záda. Pozdvižená hlava hledí mírně doprava, na hlavě je knížecí koruna. Světcova záda kryje plášť, zpracovaný do ne příliš bohatých, převážně diagonálních záhybů. Plášť splývá vpředu pod pravou rukou, dále přes obě nohy, zakrývá levé koleno a jeho cíp směřuje vedle levé nohy sv. Václava. Vlevo od přední části soklu se na konzole nachází socha sv. Vojtěcha. Světec stojí v kontrapostu pravé nohy, zobrazen je jako biskup. Spodní šat má převážně svislé záhyby, špičky bot vykukují. Svrchní šat má dolní okraj zdobený ornamentem s rostlinnými motivy, je mírně rozevlátý. Vojtěch má ještě bohatě zdobený plášť, vodorovně sepnutý u krku ozdobnou sponou. Plášť pokrývají velké plastické motivy květin (zřejmě jde o slunečnice). Světcovo tělo je esovitě prohnuté směrem doprava, výrazně se nahýbá na pravou stranu a tam též hledí. Vojtěch má biskupské rukavice, v pravé ruce drží kovovou berlu, se zlaceným zatočeným horním koncem. Dosti zdvižená a v lokti ohnutá levá ruka s rozevřenými prsty ukazuje směrem k nebesům. Světec má krátký plnovous, vlnité vlasy, na čele jsou výrazné vrásky. Na předkloněné hlavě je mitra s plastickým rostlinným dekorem. Zadní strana sochy je provedena dosti jednoduše; plášť člení několik záhybů, na zádech je plochá kapuce, ukončená uprostřed střapcem. Skulptura nad popsanou dolní částí pokračuje poměrně nízkým a širokým sloupcovým nástavcem, dole odděleným dvakrát odstupňovanou oblou římsou. Sloup, tvořený dvěma částmi, z nichž horní je nepatrně užší, člení tři svislé prvky. V dolním úseku to jsou mohutnější lizény a v horním pak drobnější pilastry s volutovitou hlavicí – svým umístěním odpovídají pilastrům na soklu. Spodek sloupu je bez výzdoby, horní úsek - mezi pilastry půlkruhově ukončený – pak s plastickou výzdobou. Pod horním obloukem je vždy široká reliéfní mušle a pod ní feston s dvěma velkými květy - jedním z nich je růže. Sloup ukončuje římsa, nad pilastry se zubovitě zalamující - do tvaru šipky, obrácené hrotem dolů. Nad římsou se nachází nízký válcovitý nástavec; má tři úseky - střední je užší než dolní, horní je směrem k soše sv. Jana Nepomuckého vypouklý. Na této podnoži stojí socha sv. Jana Nepomuckého. Pod světcovýma nohama je náznak neurčitého terénu, snad obláčků. Tvar těla je esovitě prohnutý, poměrně dynamický - s nakročenou levou nohu, jejíž špička je vidět - a v dosti velkém předklonu. Světec je oděn v kanovnické roucho, splývající v převážně svislých záhybech; na jeho pravé straně je svrchní oděv zdánlivě delší a bohatší. Jan je vysoký a štíhlý; vzhledem k umístění je socha proporčně převýšená. Má dosti dlouhou kožešinovou pláštěnku, u krku sepnutou a jen mírně rozevřenou.Světcova pravá ruka ukazuje od boku směrem šikmo vzhůru, levá ruka s výraznými naběhlými žílami přidržuje poměrně subtilní krucifix, na který Jan hledí (tedy doleva a lehce dolů). Pod dolní částí kříže se nachází andílčí hlavička s křidélky, zpodobněná z poloprofilu. Andílek má vlnité vlasy, kryjící ucho, hledí doprava – k patě kříže. Křidélka jsou složena pod andílkovou hlavou. Jan má krátký, ne příliš plasticky ztvárněný plnovous a lehce zvlněné delší vlasy. Na obličeji je výrazná ostrá vystouplá brada a velký orlí nos. Na hlavě má světec biret, kolem jeho hlavy je železná obruč svatozáře s pěti pozlacenými šesticípými hvězdičkami. Na terénu pod Janovýma nohama je na levé straně (z hlediska pozorovatele) andílčí hlavička. Andílek vzhlíží nahoru ke světci, pod jeho hlavičkou se rýsují křídla. Zadní strana sochy sv. Jana Nepomuckého je provedena jednodušeji - šat i pláštěnka splývají jen v několika svislých záhybech, pláštěnka má menší kapuci. Rozměry: celková výška 880 cm, výška soch 180, 220 cm