kaple sv. Václava

Kaple sv. Václava je drobná zděná orientovaná soliterní stavba na obdélném půdorysu s neodsazeným půlkruhově zakončeným presbytářem. Střecha je sedlová, valbově zakončená, krytá tzv. bonnským šindelem. Zdivo z místní lomové opuky je opatřeno hladkými omítkami s okrovo-bílým nátěrem. Exteriér je dostatečně popsán v návrhu, který jste nám zaslali k posouzení. Interiér kaple s omítaným rovným podhledem, osvětlený postranními okny s nepůvodními výplněmi, je dlážděn pískovcovými deskami na vazbu. V závěru, před oválným oknem, je umístěn původní portálový oltář, v neúplném stavu. Naproti němu, nad vstupem, je vestavěna dřevěná kruchta, s bedněným obíleným parapetem členěným do tří vodorovných pásů. Střední pás je členěn obdélnými kazetovými výplněmi, sokl a římsa, zakončená zubořezem jsou podpírány sledem dekorativních akantových konzolek. Kruchta je přístupná dřevěným žebříkovým schodištěm vpravo za vstupem. Hodnotnou původní součástí kaple jsou také dvoukřídlé svlakové vstupní dveře, s pásovými kovanými závěsy, s mladším klasicistním zámkem, které jsou na líci opatřeny dekorativním bedněním. Zubořezová římsa odděluje paprsčitě členěný nadsvětlík, pod ní jsou křídla členěna do dvou kazet s diagonálním, centrálně uspořádaným členěním. Sloupková klapačka s vysokou hlavicí pokračuje i nad římsou v podobě plochého sloupku s dekorativním pletencem, ukončeného hlavicí. Krov je jednoduchý, hambalkový, s paprsčitým závěrem a podélným, ztužením ondřejským křížem, s integrovanou konstrukcí sanktusníku a vloženou čtyřbokou konstrukcí hodinové věžičky. Sanktusník zespodu zabedněn, nepřístupný.