památník obětem stávky 14. prosince 1920

Památník z mramoru červenohnědé barvy má v dolní části trojstupňový hranolový sokl. Na širší a vyšší dolní stupeň navazuje o málo užší nízký střední stupeň, šikmo přecházející v nejužší stupeň horní – ten je o něco nižší, než stupeň dolní a zakončený je opět šikmo. Na sokl je nasazený vlastní památník tvaru dosti vysokého čtyřstěnného jehlanu, jehož vršek se šikmo zužuje směrem k rovnému středu. Na přední stěně je vyrytý nápis: „ P A D L I V B O J I / Z A C H L É B A P R Á C I / VÍTĚZSTVÍ A SVOBODU / D Ě L N I C K É T Ř Í D Y / 1 4 . 1 2 . 1 9 2 0 / B R É H M V Á C L A V / 28. LETÝ HORNÍK Z KOPIST / B U B Á K A L O I S / 29. LETÝ HORNÍK Z KOPIST / G R E I N E R J O S E F / 37. LETÝ SKLÁŘ Z MOSTU / H A C K L F R A N T I Š E K / 23. LETÝ HORNÍK Z D. JIŘETÍNA / N O S E K E M I L / 19. LETÝ OBUVNÍK Z MOSTU / O P L T T O M Á Š / 25. LETÝ HORNÍK Z CHUDEŘÍNA / O S W A L D K A R E L / 20. LETÝ HORNÍK Z CHUDEŘÍNA / Š T Ě P Á N E K A D O L F /20. LETÝ HORNÍK Z MOSTU“. Na vrcholu jehlanu je zasazena tyč, na jejíž přední straně pod vrcholem je umístěná plastická rudá pěticípá hvězda. Kolem památníku je obdélný obrubník z umělého kamene.