hromadný hrob obětí pochodu smrti

Jde o malý hrob z umělého kamene s urnovou schránkou. Předek hrobu je dvoudílný – tvoří ho širší a vyšší dolní část a na ní posazená užší a nízká část horní. Vzadu se na nízkém podstavci nachází na výšku orientovaný hranolový blok s nápisovou deskou, vpravo od něj pak úzký hranol, sahající nad polovinu výšky bloku. Nápisová deska, vyplňující téměř celou přední stranu hranolového bloku, je z černého skla. Na desce je ve střední části proveden bílou barvou nápis: „Zde odpočívá / dvěstěšest umučených / z transportu smrti / z hromadného hrobu / z Třebušic /“. V dolní části je pak druhý nápis menším písmem: „Na věčnou paměť / a vzpomínku - /občané z Třebušic“. Hrob je obklopený obrubníkem z umělého kamene, takto vzniklá plocha je vysypána světlou kamennou drtí.