socha sv. Jana Nepomuckého

Sochu tvoří sokl a vlastní socha světce. Sokl má dole podstavec, který oble přechází v hlavní úsek soklu. Ten je konvex-konkávně zvlněný – směrem vzhůru se nejprve zužuje, poté rozšiřuje a nahoře opět mírně zužuje. Na přední straně této části soklu se nachází torzo aliančního erbu. Z téměř nezřetelného reliéfu je patrný pouze základní tvar štítu, ozdobné voluty po stranách a přilba s klenotem v horní části. Sokl ukončuje přesahující římsa, nahoře a dole s užší konvex-konkávní římsičkou. Sv. Jan Nepomucký je zobrazen stojící, s odlehčenou levou nohou. Oblečen je do kanovnického roucha – klerika splývá v nečetných, převážně svislých záhybech, pod látkou se rýsuje pravá noha; rocheta je lehce rozevlátá, dole má ozdobný krajkový lem. Oděv doplňuje kožešinová mozetta s kapucou, která má vpředu – kolem Janova krku - ohrnutý okraj. Pod dolním okrajem šatu je viditelná část levé světcovy boty. Pravá paže je natažená mírně od těla, ruka drží za horní okraj kvadrátek. Levá paže je ohnutá v lokti, ruka přidržuje palcem a ukazováčkem krucifix. Kříž má velmi dlouhé svislé břevno, dnes chybějící horní část kříže byla opřena o světcovo levé rameno. Tělo Krista je v torzálním stavu, chybí hlava a ruce, výrazná je bederní rouška, uvázaná na pravém boku. Jan Nepomucký má kučeravé polodlouhé vlasy, na bradě je krátký plnovous. Světcova hlava se naklání k pravému rameni, ústa jsou pootevřená, oči sklopené – hledí na krucifix. Zadní strana sochy je provedena jednoduše, pouze s několika svislými záhyby oděvu. Mozetta má na zádech kapuci. Materiál: jemnozrnný pískovec, lokalita Louny; rozměry: výška soklu – 140 cm, výška vlastní sochy světce - 160 cm.