památník obětem stávek roku 1920 a 1932

Památník je situován v poměrně prudkém svahu. Tvoří ho dlouhé, nesymetricky členěné jednoramenné schodiště s nápisovými hranoly a horní plošina s pilíři. Tato plošina má kruhový tvar, po jejím obvodu stojí deset nepravidelně rozmístěných vysokých pilířů z pohledového betonu. I když je rozvržení pilířů nesymetrické, dodržuje určitý rytmus (popsány jsou ve směru hodinových ručiček - s počátkem vlevo od vyústění schodiště na plošinu, stojíc zády ke schodišti). První dva pilíře tvoří dvojici, spojenou horním překladem, následuje jeden volný pilíř, dva volné pilíře blíže u sebe, další volný pilíř, dvojice pilířů s horním překladem a dvojice volně stojících pilířů. Pilíře jsou různě široké, vesměs obdélného půdorysu, některé stěny pilířů jsou plasticky ztvárněné – pomocí rovnoběžně vedených různě hlubokých a širokých vrypů a vystupujících linií. Oba horní překlady pak mají půdorys lichoběžníku – směrem k jednomu konci se symetricky rozšiřují. Uprostřed plošiny se nachází betonový, na šířku orientovaný hranol, umístěný na úzkém betonovém soklu. Hranol je na všech čtyřech stěnách členěn čtyřmi různě širokými vyhloubenými liniemi – obdobou výzdoby pilířů. Na horní desce hranolu byla plastika probodnutého zvířete (snad lva), ta dnes chybí. Schodiště má deset výškových úrovní, ve kterých se střídají části se schody s plošinami. Plošiny jsou různě široké, uprostřed svisle rozdělené – symetricky vedenou osou. Jinak jsou tvary plošin i částí se stupni zakončené nesymetricky, plošiny mají většinou jistý úsek oproti zbytku vyvýšený. Počty stupňů jednotlivých úrovní jsou různé. Po obou stranách schodiště se nacházejí dva hranoly podobného provedení, jako ležatý hranol na horní plošině. Umístěny jsou delší stranou s nápisem směrem ke schodišti. První hranol stojí v dolní části, na levé straně. Člení ho čtyři vodorovné vyhloubené pásy, obíhající přední a obě boční stěny – zadní stěna je nečleněná. Na ploše mezi pásem prvním a druhým shora je vyrytý nápis z velkých písmen: „OBĚTEM GENERÁLNÍ STÁVKY 14 PROSINCE 1920“. Druhý hranol, stojící ve střední části, napravo od schodiště, má stejný vzhled, jako hranol první. Na přední straně jsou nápisy; na ploše mezi pásem prvním a druhým shora: „OBĚTEM VELKÉ HORNICKÉ STÁVKY 23 BŘEZNA 1932“, na ploše mezi pásem prvním a druhým zdola pak vlevo: „JAN KŘÍŽ“ a vpravo: „JOSEF ŠEVČÍK“.