památník s pohřebištěm obětí katastrofy na dole Jupiter roku 1902

Kulturní památku tvoří pohřebiště a památník. Pohřebiště se skládá ze čtyř řad symetricky rozmístěných stejných obdélných hrobů - v každé řadě je deset hrobů, horní řada je širší (vzhledem k umístění památníku). Mezi hroby je v ose situována cesta k památníku. Jednotlivé hroby mají kamennou obrubu, ohraničující plochu, vyplněnou zeminou. Uprostřed zadní strany této obruby se nachází na šířku orientovaný kamenný podstavec s tabulkou se jménem oběti. Tabulka je mramorová, opírá se o menší svisle orientovaný kamenný podstavec. Výčet jmen: (jsou popisována vždy směrem zleva, stojíc čelem k památníku): dolní řada – „Josef Trenka, Franz Reike, Anton Patera, Josef Berthold, Johann Bičovsky, Josef Baumgartl, Franz Oeser, Franz Kaluha, Wenzel Klima, Wilhelm Krutwa“; řada druhá zdola – „Wilhelm Kassecker, Franz Siegert, August Partisch, Wenzel Souček, Franz Biedermann, Franz Walter, Anton Čižek, Josef Ladr, Anton Seifert, Karl Geissmann“; řada třetí zdola – „Franz Fiedler, Thomas Kumbera, Josef Beranek, Wenzel Rokos, Adolf Jungmann, Anton Kühner, Wenzel Kellermann, Anton Löbl, Josef Walter, Wilhelm Moravec“; řada čtvrtá zdola – „Franz Seemann, Anton Sturm, Ottomar Körner, Ferdinand Fischer, Johann Janouškovec, Wilhelm Moravec, Ambros Fischer, Franz Tropschug, Franz Šistek, Anton Liegert“. Uprostřed zadní řady hrobů se nachází památník, stojící na dvou mohutných kamenných stupních; horní z nich je menší. Památník tvoří sokl a na něm stojící obelisk. Obdélný sokl má střední část širší a předstupující, a to vpředu i vzadu. Vodorovně tvoří sokl tři úrovně: dole je podstavec z tmavého mramoru (?), nahoře se zužující se zaoblenou římsou. Následuje vysoká střední část s nápisovými deskami a nahoře pak poměrně mohutná profilovaná římsa – obojí kamenné. Nápisové desky jsou ze světlého mramoru, pravá a levá mají stejný tvar – se zaoblenými rohy; střední deska má pak rohy dovnitř vlnovkovitě vybrané. Na deskách jsou jména obětí (popisována vždy shora dolů): na levé desce – „Franz Walter, Anton Čižek, Josef Ladr, Anton Seifert, Karl Geissmann, Josef Trenka, Franz Reike, Anton Patera, Josef Berthold, Johann Bičovsky, Josef Baumgartl, Franz Oeser, Franz Kaluha, Wenzel Klima, Wilhelm Krutwa“; na střední desce – „Franz Seemann Obersteiger“ (= naddůlní), „Anton Sturm, Ottomar Körner, Ferdinand Fischer, Johann Janouškovec, Wilhelm Moravec Schussmeister“ (= střelmistr), „Ambros Fischer, Franz Tropschug, Franz Šistek, Anton Liegert, Franz Fiedler Oberhäuer“ (= předák), zcela dole je pak nápis „Glück auf !“ (= Zdař Bůh!); na pravé desce – „Thomas Kumbera, Josef Beránek, Wenzel Rokos, Adolf Jungmann, Anton Kühner, Wenzel Kellermann, Anton Löbl, Wilhelm Moravec, Wilhelm Kassecker, Franz Siegert, August Partisch, Wenzel Souček, Franz Biedermann“. Na zadní straně soklu jsou zrcadla stejného tvaru jako mají nápisové desky - avšak prázdná, na bocích pak užší obdoba zrcadla středního. Na soklovém podstavci střední předstupující části se na zadní straně nachází vpravo nahoře signatura: „M(?) Kühne (?) Teplitz“. Na soklu stojí obelisk – jde o nahoru se zužující hranol, dole s obdélným podstavcem a po stranách pak vždy s jednou volutou. Na podstavci obelisku je málo zřetelný rostlinný reliéf, plocha voluty mezi menším horním a větším dolním závitem je vyplněna kyticí akantových listů, směřujících zleva doprava (tj. orientovaných vodorovně). Větší část přední stěny obelisku vyplňuje mírně vpadlé pole s nápisem: „Hier ruhen / die in der / Jupiterorube / am 14. Jänner 1902 / bei einem / Wassereinbruche / mit dem / Betriebsleiter / Hermann Binder / und dem / Obersteiner / Franz Seemann / Verunglückten“ (= zde odpočívají oběti průvalu vody do dolu Jupiter dne 14. ledna 1902 – se závodním Hermannem Binderem a naddůlním Franzem Seemanem). Nad nápisem je širší římsa, zdobená reliéfním vavřínovým věncem. Uprostřed věnce jsou dvě překřížená hornická kladiva - želízko je přeloženo přes mlátek, špička želízka směřuje z hlediska pozorovatele doprava. Pod římsou je vystupující obdélné pole, ukončené dole po obou stranách třemi střapečky. Užší horní část obelisku obsahuje vpadlé obdélné pole, které je nahoře ve středu půlkruhovitě zvýšené; v poli je jednoduchý plastický kříž. Na bočních a zadní stěně obelisku jsou vyrytou linkou naznačena obdobná zrcadla, jako na přední straně, avšak prázdná; i zde se nachází vystouplé pole se střapečky. Na přední stěně je ještě girlanda, přecházející i na boční a zadní stěnu. Situovaná je pod římsou, tvoří ji festony z vavřínových listů – celkem jsou zde čtyři, spojené vždy uprostřed každé stěny (včetně přední strany).