divadlo

Hlavní průčelí: hmotově stavba kombinuje šířkovou orientaci (přízemí a polovina patra) a výškovou orientaci (polovina patra, mohutný trojúhelníkový štít a střecha provaziště). V přízemí je trojosá (troje rozměrné prosklené dveře- původní). Patrovou římsu výtvarně nahrazuje plný parapet zábradlí balkónu nad vstupy (na pravém a levém rizalitu se výtvarně uplatňuje pouze slepé zábradlí - bez balkónu). Na každém rizalitu v patře po jednom malém obdélném oknu. Nad vstupy v patře tři rozměrná půlkruhově ukončená okna, která svojí šířkou odpovídají šíři vchodů. Mohutný hladký trojúhelníkový štít po obvodu lemovaný silně plastickou římsou. Pod vodorovnou římsou štítu se výtvarně uplatňují rozměrné ploché desky (které výtvarně vycházejí z dórských a empírových článků zvaných mutuli). Střecha budovy sbíhá na rizality do poloviny výšky patra. Nad štít v pozadí vystupuje příčně orientovaná střecha provaziště. Celé průčelí je omítané.Boční průčelí: stavba se nachází v prudce klesajícím terénu. Vnější líc suterénu je vyzděn z nepravidelných a různě velkých kvádříků; je zde 8 os (třetí zprava tvoří vchod do bývalého domovnického bytu). V omítaném přízemí 12 os (3 okna jsou slepá, 4. osa zprava boční vchod s předsunutým schodištěm). Mezi okny lisény, které se v místě funkčních balkónů mění v "konzoly". Patrovou římsu nahrazuje plný parapet zábradlí (funkční balkon je u 1. a 2. osy z prava, a 2. - 4. osy z leva). V prvním patře 11 os. Pod okapní římsou se výtvarně uplatňují rozměrné ploché desky. Dominantní úlohu hraje plocha strmé střechy; z ní vlevo vystupuje polopatro a trojúhelníkový štít provaziště (na rozích štítu vystupují kvádrová tělesa komínů). V ploše střechy se uplatňují 3 drobné vikýře s projmutou střechou, hřeben prostupují 2 rozměrné altány (se třemi žaluziovými okny a tympanonem). Zadní průčelí: sokl (jako i na ostatních stěnách) je z umělého kamene. Vnější líc suterénu je vyzděn z nepravidelných a různě velkých kvádříků; jsou zde 3 osy, krajní jsou vstupy do zadních schodišť. Největší půlkruhově zakončený vstup (v ose) sloužil původně pro kulisárnu, nyní pro Divadelní klub. Přízemí (z této strany se jeví jako patro) omítané, s drobnými okny schodiště. První patro se 7 osami je řešeno obdobně jako boční průčelí. Ze střechy vystupuje hmota provaziště (s 5 slepými okny) završená sedlovou střechou (jejíž hřeben je orientován kolmo k hřebenu hlavní střechy). Barevnost: původně břízolitová fasáda - vodorovné vystupující prvky šedomodré, základní plochy béžové; při rekonstrukci r. 2002 navržena ing. arch Petrem Talandou (Brno) nová barevnost - základní plochy světlý okr; lisény a trojúhelníkové rámování štítů sytý okr; šambrány a "kladí" béžová (srnčí hněď), plastické lemování lisén a štítů jasně červená.Střešní krytina: cementová glazovaná "Bramac - římská taška, památkově červená", z roku 2002 (tvarově odlišná od původní ploché, pálené). Interiéry: vstupní vestibul (s kazetovým stropem) má v ose vstup do sálu, po bocích šatny, kanceláře a schodiště do patra. Následuje předsálí (foyer), které je od sálu odděleno otvíratelnou dřevěnou stěnou (zde je možný vstup do sálu od zadních řad), z boku má schodiště, po kterých lze sestoupit do bočních chodeb zpřístupňujících hlavní sál. Hlavní sál je obdélný, po bocích a vzadu balkón, strop segmentově vypjatý; konstrukce stropu: železné nosníky, mezi nimi dřevěné bednění, ze spodu omítka na rákos, z vrchu betonový potěr. V čele je jeviště s pravoúhlým portálem. Stupňovitě uspořádaná novodobá sedadla. Vzadu šatny účinkujících a technické provozy. V patře (nad vestibulem) malý sál se třemi velkými okny do hlavního průčelí, po bocích jsou chodby (jejichž část je vlevo využita pro výstavní sál, vpravo pro občerstvení; při rekonstrukci byly z chodeb odstraněny WC, což prostoru prospělo). Většinu půdorysu patra zabírá hlavní sál a jeviště. V zadní části 2 schodiště k loutkovému divadlu a zkušebně. Suterén: pod jevištěm při rekonstrukci zrušeno orchestřiště a propadlo a přilehlý suterénní prostor kulisárny a uhelny; po rekonstrukci (r. 2002) upraven tento prostor pro Divadelní klub, který má svůj vstup ze zadního průčelí.