krucifix

Před jihovýchodním nárožím hřbitovní zdi u bočního vstupu do areálu kostela a hřbitova stojí pískovcový kříž s tělem Ukřižovaného, asi 4,5 metru vysoký, na soklu s předloženou dvojicí pískovcových stupňů. Vše provedeno z šedookrového pískovce. Oba stupně se segmentově vystupujícím středem přední strany. Vlastní kvádrová pata soklu s odsazenými boky, ukončená profilací (odsazená zvonovnice a ustoupená krycí destička), Tělo soklu vysoké, mírně kónické, na čelní straně mělká nika půlkruhově překlenutá, v ní reliéf Křtu Páně klečící bezvousý muž před stojícím vousatým mužem, klerý mu polévá hlavu, nahoře v mráčku rozkřídlený pták (holubice Ducha svatého). Na ploše reliéfu zbytky barevné vrtvy s modrým pozadím a okrovými vystupujícími částmi reliéfu. Na zadní straně vtesaný nápis : TeNtO KrIZ IeSt / POStAAWeN NA / KLADeM IANA / Stepařka Sou / SeDA Z MIStrOWIC / NrO 89 //, na římse vtesaný letopočet 1857. Na bocích stojaté voluty, v jejich boční ploše vpadlá plocha s vodorovným žlábkováním a reliéfním úponkem s dvěma lístky. Na oblých koncích výžlabky a oblé profily. Krycí římsa soklu ve středu segmentově zvednutá, s klasickou profilací (lysiis, deska s lištkou, sima), na ní nízký vyrovnávací nástavec. Kříž na trojdílném soklíku : spodní díl kvadratický s odsazeným oblounem, střední díl ve tvaru komolého jehlance s reliéfem lebky položené na zlomeném hnátu na čelní stěně je ukončen deskou s profilem lehkého kyma (s ustupující horní destičkou), horní díl v podobě kvádříku je již součástí kříže. Monolitický kříž s tělem Ukřížovaného v podživotní velikosti,, rouška, trnová koruna se zbytky zlacení, nahoře nápisová páska s iniciálami INRI. (popis J. Slavík)