bývalé gymnázium

Budova bývalého gymnázia čp. 1360 je rozměrný objekt, spojující celkem tři budovy – čtyřpodlažní trojkřídlou (severovýchodní), čtyřpodlažní trojkřídlou (jihozápadní) a jednopodlažní jednokřídlou (severozápadní), spojenou s pravým bočním křídlem severovýchodní budovy dvoupodlažním krčkem. Tyto objekty společně tvoří půdorys tvaru dvou písmen U, vzájemně k sobě kolmo orientovaných. Popsány budou po jednotlivých budovách. Severovýchodní budova je čtyřpodlažní trojkřídlá. Před její jihovýchodní průčelí levého bočního křídla předstupuje rizalit s hlavním vstupem do budovy. Má osmiúhelníkový půdorys – se zkosenými nárožími, vlastní vstup je umístěný v kamenném portiku, který před rizalit předstupuje a je o něco nižší. Jihovýchodní (přední) fasáda rizalitu je tak téměř celá zakrytá tímto portikem. Jihovýchodní strana portiku má uprostřed vchod, umístěný v ustupující části stěny a nahoře zakončený do půlkruhu. Dveře, přístupné po čtyřech, směrem vzhůru se zužujících schodech, jsou dřevěné dvoukřídlé, rámové konstrukce. Obě křídla mají shodné zdobné prvky. Nahoře je čtvercové pole s osmiúhelníkovým zaskleným otvorem, zabezpečeným mříží - s motivem kříže, jehož ramena jsou kotvovitě ukončená. Střední a dolní část dveří vyplňuje vysoká obdélná výplň, tvořená svisle kladenými prkny. Nahoře má zdobný pás, zhruba uprostřed pak na výšku orientovaný oválný motiv slunce. Spoj obou křídel kryje sloupek s vysokou patkou a hlavicí s motivem slunce. Stejný takový sloupek je na obou křídlech vpravo a vlevo od jejich styku (jsou zde tak tři stejné motivy vedle sebe). Na pravém křídle je ozdobná kovová klika s tordovaným madlem. Široký profilovaný poutec odděluje od dveří horní zasklený nadsvětlík, zabezpečený vnější mříží, tvořenou pravoúhlými motivy. Střední část nadsvětlíku je plná, nachází se zde trojboká lucerna, nahoře a dole zkosená. Dveře lemuje profilovaný portál, zdobený vroubkováním dvojího typu. Portál má na místě hlavního klenáku masivní kamenný článek se sochařskou výzdobou, dole zkosený. V jeho užší dolní části je na přední straně reliéf čelně situované sovy s rozepjatými křídly, na bocích je vegetabilní motiv (listy, volutovitě stočený stonek s rozvinutým květem na místě závitu). V širší horní části je dvojice klečících, symetricky zrcadlově provedených nahých dětí, sedících na patách. Jejich vnější paže je ohnutá v lokti, ruce ukazují na stránky velké a tlusté rozevřené knihy – vlevo (z hlediska pozorovatele) je písmeno A, vpravo pak písmeno Z. Obě děti mají hlavu mírně natočenou k pozorovateli. Pod knihou jsou pak plody, z nichž nejvýraznější je ananas nahoře uprostřed. Na bočních stranách širší horní části je ornamentální vegetabilní motiv a opět plody. Po obou stranách od vstupu se na portiku nachází široký pilastr s plastickou výzdobou. Nad prostou patkou se zvedá dřík, na němž jsou symetricky rozmístěné tři obdélné, na šířku orientované reliéfní motivy – každý jiný, avšak se stejným orámováním a s umístěním symbolu ve vystouplém poli se zkosenými rohy. Na pravém pilastru nahoře je symbol medicíny – hůl, obtočená hadem, uprostřed je symbol hornictví - překřížená hornická kladívka (vlevo je želízko, vpravo mlátek, obojí směřuje vzhůru), dole je pak symbol spravedlnosti – tj. váhy. Na levém pilastru nahoře je symbol stavitelství – tedy trojúhelník s přeponou nahoře a kružítko, podvlečené vpravo pod trojúhelník, uprostřed jsou dvě překřížené paličky, zakončené na obou stranách koulí (snad symbol chemie?), dole je symbol víry či náboženství – kříž, po obou stranách s pěticípou hvězdou. Orámování má nahoře a dole vždy dvě stlačené voluty, směřující ke středu a po stranách je pak motiv oválné kartuše, lemované listovím. Pilastry mají velmi zdobně provedenou hlavici. Přední strana má uprostřed stylizovaný hlavní klenák, nahoře zatočený do voluty. V tomto klenáku jsou na hlavici pravého pilastru tři prázdné erbovní štíty (jeden je nahoře, dva pak dole, více ke stranám), na hlavici pilastru levého houslový klíč. Po obou stranách klenáku je zrcadlově symetricky provedený pták, stojící v profilu - s hlavou otočenou vnějším směrem. Nároží hlavice zdobí akantové listoví, nahoře volutovitě zatočené. Nad hlavicemi pilastrů ukončuje tuto část portiku zaoblená římsa, průběžná po celé šíři. Nad ní se pak zvedá vysoký nástavec, opakující základní členění vlastního portiku – tj. s ustupující střední částí. V tomto středu je další ozdobný prvek – téměř celou plochu vyplňuje obdélná, na šířku orientovaná kartuše se zaoblenými stranami a rohy, lemovaná plasticky zdobeným okrajem (po stranách dole s motivy vinné révy a nahoře s listy a stylizovaným květem). Vnitřek je dnes prázdný. Vpravo a vlevo lemují střed široké lizény, nahoře je průběžná římsa, dole se zubořezem. Na lizénách je uprostřed umístěný vždy jeden reliéfní rozvinutý květ. Krátké boční stěny rizalitu jsou prostšího provedení. Je tu stejná zdobná hlavice pilastru, jako na přední straně a dále pak květ ve středu nástavce. Celý předstupující kamenný portikus se k rizalitu přimyká plechovou valbovou střechou. Rizalit sám je provedený jednoduše, obě boční strany jsou stejné. Dole je kamenný sokl, nad ním pak vpadlé obdélné pole, v němž je umístěné okno. Je jednokřídlé dřevěné, rozdělené profilovaným poutcem na horní a dolní část – obě člení dvě svislé příčle. Nad oknem je vystouplé čtvercové pole s profilovaným okrajem. Rizalit zakončuje profilovaná kamenná římsa - zároveň parapet terasy, která se v horní části rizalitu nachází. Na šikmých stěnách rizalitu vpravo a vlevo od vstupního portiku je na římse umístěné sousoší puttů s vázou. Obě sousoší jsou stejná (až na drobné odchylky v provedení). Uprostřed je mohutná polygonální váza, jejíž dolní okraj lemuje ornamentální dekor (dole stočené motivy, nad nimi pak vegetabilní). Váza je plná květů a plodů, které výrazně přesahují okraj vázy a jsou navršené do dvoustupňového pyramidálního tvaru. Vedle bočních stěn vázy je vždy jeden putto – jde o baculatou nahou dětskou postavu, sedící se zkříženýma nohama, pokrčenýma v kolenou, zády k váze. Vnější paže mají ohnuté v lokti, ruce přidržují feston, tvořený kulatými plody a vedoucí od jednoho putta k druhému. Putti mají na hlavě krátké vlasy se zvlněnými konci Poměrně jednoduše architektonicky členěné čtyřpodlažní vlastní jihovýchodní průčelí středního křídla severovýchodní budovy je devatenáctiosé (v stuerénu dvacetijednaosé, v úrovni prvního a druhého podlaží chybí osy první a druhá zleva, neboť se zde nachází rizalit se vstupním portikem). Dolní podlaží je barevně odlišené – má tmavě béžovou barvu, zatímco ostatní podlaží mají barvu světle béžovou a omítka dolního podlaží je hrubší (toto řešení se opakuje i na ostatních fasádách celého objektu kromě rizalitu hlavního vstupu). Všechny osy dolního podlaží vyplňují okna – až na osu dvanáctou zleva, kde okno chybí. Okna jsou dvoukřídlá dřevěná, profilovaný poutec odděluje horní dvoudílnou část. Křídla členěná nejsou, okna zabezpečuje jednoduchá vnější mříž. Ve všech osách druhého, třetího a čtvrtého podlaží jsou pak okna dřevěná dvoukřídlá, s horní částí oddělenou profilovaným poutcem. Dolní křídla mají v dolní polovině další členění tenkými příčlemi, a to dvěma vodorovnými a jednou svislou. Horní část okna rozděluje v ose široká svislá příčle, okno se otevírá celé – vyklápěním dovnitř. Mezi okny v druhém a třetím podlaží se v některých osách nachází čtvercové vystouplé pole s profilovaným okrajem – jde o osy třetí, šestou, sedmou, jedenáctou, dvanáctou, třináctou a devatenáctou zleva. Na pravé straně fasády je v úrovni mezi druhým a třetím podlažím umístěn velký zdobný prvek. Jde o reliéfní obdélné pole, uprostřed se stojícími přesýpacími hodinami, lemované po stranách a dole symboly dvanácti znamení zvěrokruhu. Nahoře uprostřed je pak maskaron staré mužské hlavy s dlouhými vlasy a plnovousem. Čtvrté podlaží odděluje od spodního profilovaná římsa, probíhající v úrovni parapetu oken přes celou fasádu. Všechny osy tohoto podlaží ohraničuje jednoduchý pilastr s římsovou hlavicí. Fasádu ukončuje průběžná stříška, nad níž je protažená střecha (toto řešení se opakuje i na ostatních částech objektu). Levá strana budovy je v šíři šesti os vyvýšená do nástavce, ukončeného vysokým trojúhelným štítem. V nástavci jsou čtyři dvoukřídlá dřevěná okna s křídly, členěnými dvěma vodorovnými příčlemi. Osy jsou orámovány lizénou s plastickou výzdobou – nahoře a dole je vystupující obdélné pole, uprostřed s vystouplým zaobleným zrcadlem, mezi oběma těmito poli je pak na šířku orientovaná diamantová bosa. Střední dvě osy chybí, neboť se zde nachází další výzdoba. Uprostřed je vystouplé obdélné, na šířku orientované pole se zvlněnými rohy. Ve středu tohoto pole je umístěný kulatý medailón s reliéfem levého profilu jinošské hlavy s delšími vlasy, zčásti zakrytými čapkou se štítkem a prodlouženou zadní částí (snad reminiscence na frygickou čapku?). Vpravo a vlevo od tohoto středního pole je vysoký reliéf stojící nahé dívčí postavy. Obě postavy jsou situovány čelně, s mírným natočením ke střednímu poli. Postava na pravé straně má na zádech roušku, která z obou stran přechází dopředu k partii klínu. Dívka má obě paže ohnuté v lokti před tělem – pravou níže. Pravá ruka přidržuje roušku, v níž jsou plody, ruka levá pak drží hrozen vína (?). Postava na levé straně má rovněž roušku, přecházející zezadu na klín a splývající dolů podél pravé nohy. Také levá dívka má obě paže ohnuté v lokti před tělem – pravou výše, obě ruce drží velký meč, jehož špička je opřená o podložku mezi dívčinýma nohama. Obě dívky mají dlouhé rovné vlasy. Ve štítu nástavce je úzké okno, rozdělené třemi svislými a třemi vodorovnými příčlemi. Severovýchodní průčelí čtyřpodlažní severovýchodní budovy tvoří fasáda pravého bočního křídla. Je čtrnáctiosá, všechny osy vyplňují stejná okna, jako na jihovýchodní straně. Také základní členění fasády je stejné, jako na jihovýchodě. Čtvercové vystouplé pole mezi úrovní druhého a třetího podlaží je na této straně budovy v osách první, šesté, sedmé, osmé, deváté a čtrnácté zleva. Na pravé straně navazuje na severovýchodní budovu dvoupodlažní spojovací krček mezi touto budovou a vedlejším, kolmo orientovaným jednopodlažním objektem. Ze severozápadního průčelí severovýchodní budovy (jejího pravého bočního křídla) jsou tak vidět pouze horní dvě podlaží – bez otvorů, přičemž čtvrté podlaží je členěné lizénami v rytmu oken (která zde však chybí) a „podokenní“ průběžnou římsou. Dvorní průčelí jsou zasazená do vyššího terénu, takže úroveň dolního podlaží je zde nižší. Jihozápadní dvorní fasáda severovýchodní budovy (jejího pravého bočního křídla) je dvanáctiosá, na pravé straně se v šíři tří os nachází v interiéru schodiště, takže rozmístění oken je zde jiné, než na zbytku průčelí. Devítiosá levá a střední část je členěná pravidelně. V ose první a druhé a třetí a čtvrté jsou okna blízko sebe. V dolním podlaží jsou na šířku orientovaná dvoukřídlá okna, v druhém, třetím a čtvrtém podlaží pak okna, stejná jako na jihovýchodní a severovýchodní straně – pouze okna v druhém podlaží nemají dolní členění tenkými příčlemi. Dvojici levých oken horního podlaží lemují na každé straně dva pilastry. V osách páté, šesté a sedmé zleva jsou ve všech patrech úzká okna – v suterénu nečleněná, v ostatních podlažích stejně vysoká, jako okna větší. Tvoří je jednokřídlé dřevěné okno a poutcem oddělená horní část, členěná do kříže (stejně jako u větších oken se otevírá celá vyklápěním dovnitř). V ose, odpovídající osám osmé a deváté zleva ve vyšších patrech, se dole nachází vstup – nové dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Dveře jsou přístupné po jednoramenném schodišti, ukončeném terasovitou podestou. V horních dvou patrech jsou pak vždy dvě úzká zazděná okna. Úsek s pěti úzkými okny je v horním podlaží po obou stranách ohraničený pilastrem. Tři osy na pravé straně fasády mají otvory rozmístěné v jiných úrovních, neboť je zde v interiéru schodiště. V ose třetí zprava je v dolní části vstup – dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, s horní části prosklenou a se stykem obou křídel krytým sloupkem s ozdobnou hlavicí. Nad dveřmi jsou pak nad sebou dvě dvoukřídlá okna stejného členění, jako na zbytku fasády, úroveň horního podlaží je bez otvoru. Podobná okna jsou i v ose první a druhé zprava (dolní okno v ose druhé zprava je nižší), ve dvou úrovních nad sebou. V nejvyšším podlaží jsou další dvě dvoukřídlá dřevěná okna, z nichž to v ose druhé zprava je po obou stranách lemované dvěma pilastry. Celé horní patro je od nižší části budovy oddělené průběžnou parapetní římsou. Pětiosé severozápadní dvorní průčelí – tj. průčelí středního křídla severovýchodní budovy - je pravidelně členěné okny. V dolním podlaží jsou menší okna, zabezpečená mříží. V druhém podlaží jsou velká trojdílná, půlkruhově zakončená okna, rozdělená profilovaným poutcem (v polovině výšky) a dvěma profilovanými sloupky do dvojitého kříže. Střední dolní křídlo je nedělené, boční dolní křídla jsou členěná do kříže. Horní části pak rozděluje jedna svislá a dvě vodorovné příčle. Ve třetím podlaží, odděleném průběžnou parapetní římsou, vyplňují osy velká trojkřídlá obdélná okna. Také ona jsou dělená profilovaným poutcem a dvěma profilovanými sloupky do dvojitého kříže, avšak poutec je umístěn výše. Dolní střední křídlo oken je opět bez členění, postranní křídla dělí jedna svislá a dvě vodorovné příčle. Horní křídla jsou členěná do rovnoramenného kříže. Stejná okna jsou i ve všech osách čtvrtého podlaží. Mezi okny v horních dvou podlažích je průběžný sdružený pilastr a mezi úrovní třetího a čtvrtého podlaží je vždy vystouplé obdélné, na šířku orientované pole s profilovaným okrajem. Severovýchodní dvorní průčelí je pouze dvouosé, vpravo se k němu napojuje jihozápadní budova – jde o fasádu levého bočního křídla severovýchodní budovy. Výška jednotlivých podlaží je – oproti zbytku severovýchodní i jihozápadní budovy – odlišná. Nad suterénním soklem jsou dvě dvoukřídlá dřevěná okna, s křídly, členěnými jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. V druhém a třetím podlaží jsou stejná okna, jako v třetím podlaží severozápadní fasády, ve čtvrtém podlaží jsou pak dvě nízká trojdílná okna (nižší obdoba dolní části oken druhého a třetího podlaží). Nad čtvrtým podlažím se zvedá nástavec, jehož dvě okna a jejich lemování jsou stejné, jako na jihovýchodní straně nástavce. Jak již bylo uvedeno, k severovýchodní budově se připojuje budova jihozápadní, která však oproti severovýchodní ustupuje, takže je vidět část severozápadní stěny bočního křídla severovýchodní budovy. Ta je bez otvorů, pouze v nástavci je jedno okno – stejné (včetně plastické výzdoby po stranách) jako na severovýchodní stěně. Jihozápadní fasáda bočního křídla má na levé straně pravidelně rozmístěné tři osy. V suterénu jsou v nich (zleva): dvoukřídlé dřevěné okno s křídly členěnými dvěma vodorovnými příčlemi, dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce a v ose třetí zleva jsou otvory tři – dvě úzká jednokřídlá okna vedle sebe (s křídly dělenými dvěma vodorovnými příčlemi) a nové jednokřídlé dveře. Ve vyšších podlažích jsou stejná okna, jako v severozápadním dvorním průčelí středního křídla. Na rozdíl od něj je však čtvrté podlaží oddělené průběžnou parapetní římsou a jednotlivé osy lemuje široký pilastr (pilastry jsou i na pravé straně stěny, kde již otvory nejsou). Na pravé straně fasády je pouze jeden otvor v druhém podlaží (situovaný níže, než okna vlevo) – úzké obdélné okno, rozdělené dvěma profilovanými poutci a dvěma svislými příčlemi. Celou fasádu ukončuje pětiosá stěna nástavce - se stejnými okny a výzdobou fasády, jako je na jeho jihovýchodní straně. Střední křídlo a levé boční mají sedlovou střechu, pravé boční křídlo střechu valbovou. Krytinou je asfaltový šindel, provedením imitující cihly v různých odstínech červenohnědé barvy. Na jihovýchodní straně střechy středního křídla jsou symetricky rozmístěné poměrně široké zděné vikýře. Uprostřed přední stěny mají sdružené dřevěné okno, tvořené dvěma částmi, rozdělenými příčlemi do kříže. Po obou stranách okna je široká lizéna, na níž je osmiúhelníkové vystouplé pole – uprostřed s reliéfem stylizovaného plodu ananasu (?). Vikýře mají valbovou střechu, krytou opět asfaltovým šindelem. Na severovýchodní straně střechy pravého bočního křídla je nad osami druhou, třetí, čtvrtou a devátou, desátou, jedenáctou zleva (vždy tedy nad třemi osami) umístěný velký zděný vikýř, zakončený trojúhelným štítem. V přední stěně vikýře je uprostřed okno, lemované po obou stranách vystupující částí stěny s plastickou výzdobou (popsána bude výzdoba levého vikýře, neboť pravý je obtížně pozorovatelný). Jde o obdélné, na šířku orientované pole se zkosenými rohy, v němž je reliéfní stylizovaný rostlinný motiv, orientovaný rovněž na šířku (jde o svazek listů se stočenými konci, uprostřed převázaný širokou stuhou). Ve štítu vikýře je další reliéf – opět obdélný, orientovaný na šířku. Dole je široká mušle, po obou stranách pak čelně situovaná dívčí nahá postava, jejíž nohy přecházejí v rybí ocas. Vikýře mají sedlovou střechu, opět krytou asfaltovým šindelem. V dvorních stranách střech a na obou stranách střechy nástavce nad hlavním vchodem jsou rozmístěná volská oka. Čtyřpodlažní jihozápadní budova je dvoukřídlá, členění fasád je obdobou budovy severovýchodní. Jihovýchodní průčelí tvoří fasáda hlavního a na levé straně bočního křídla. Průčelí hlavního křídla budovy je sedmiosé, ve všech osách všech podlaží jsou okna. V prvním podlaží (suterénu) jsou čtvercová dvoukřídlá dřevěná, s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a zabezpečená vnější mříží. V druhém, třetím a čtvrtém podlaží jsou stejná okna jako v severozápadním dvorním průčelí středního křídla severovýchodní budovy. Také členění fasády je shodné, pouze obdélná, na šířku orientovaná vystouplá pole mezi podlažími třetím a čtvrtým mají reliéfní výzdobu. Střídají se zde dva motivy: ležatý kosočtverec, doplněný v každém ze čtyř vzniklých cviklů rohem hojnosti a opět na šířku orientovaný motiv – stylizovaný svazek lotosových listů (?), uprostřed převázaný širokou stuhou. Boční křídlo má pravou boční stěnu bez otvorů, pouze u nároží je v úrovni dvou horních podlaží pilastr. Jihovýchodní stěna je trojosá. V dolním podlaží jsou v levé ose dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce – obdoba hlavního vstupu do severovýchodní budovy, avšak bez nadsvětlíku. Ve zbývajících dvou osách jsou na šířku orientovaná jednokřídlá nečleněná okna, zabezpečená vnější mříží. V druhém podlaží je levá osa prázdná (částečně do jeho úrovně zasahuje vstup), v obou dalších osách je stejné okno jako v tomtéž podlaží jihovýchodního průčelí severovýchodní budovy. Taková okna jsou i v třetím a čtvrtém podlaží, které má členění fasády stejné jako hlavní křídlo, pouze jsou zde jiná ozdobná pole mezi horními dvěma patry. Mají spíše čtvercový tvar; v krajních osách jsou prázdná, ve střední ose je prázdný oválný medailón, lemovaný nahoře po stranách volutovitě stočenými motivy a dole plody. Jihozápadní průčelí (bočního křídla) je v horních dvou podlažích členěné stejně jako jihovýchodní strana, rozmístění oken je však jiné. Dolní podlaží zde – díky stoupajícímu terénu – chybí. V dolní části je pak pouze jedno okno, stejné jako v druhém podlaží jihovýchodní fasády hlavního křídla. V třetím podlaží jsou v levé ose dvě malá úzká jednokřídlá okénka, rozdělená poutcem, v ose druhé zleva pak dvoukřídlé okno s poutcem oddělenou dvoukřídlou horní částí. V ose třetí zleva je stejné okno jako v třetím podlaží jihovýchodní fasády hlavního křídla a v této ose v horním podlaží je další stejné okno – jediný otvor tohoto patra. Osmnáctiosé severozápadní dvorní průčelí má v soklu nízké, na šířku orientované otvory do dolního podlaží, a to v osách první až šesté zleva (plus navíc ještě jeden zcela u levého nároží, kde v ostatních podlažích otvory nejsou), deváté, desáté, třinácté, čtrnácté, šestnácté a osmnácté zleva. V druhém podlaží je ve všech osách stejné okno jako v druhém podlaží jihovýchodní fasády bočního křídla. Vodorovným členícím prvkem průčelí je průběžná parapetní římsa, nacházející se pod okny třetího podlaží v osách první až třetí zleva a první až čtvrté zprava a ve čtvrtém podlaží pod okny v osách čtvrté až čtrnácté zleva. Ve všech osách obou podlaží jsou stejná okna jako v podlaží druhém (u několika oken chybí dolní členění příčlemi), pouze v ose šesté zprava jsou dveře na balkón – prodloužená verze okna, celá prosklená. Balkón v šíři dvou os (směrem doprava) má půloválný půdorys a jednoduché mřížové zábradlí. Krajní tři levé a čtyři pravé osy mají v úrovni třetího a čtvrtého podlaží orámování průběžným pilastrem, mezi podlažími je vystupující čtvercové pole s profilovaným okrajem. Severovýchodní dvorní průčelí je čtyřosé, v ose druhé zprava je v soklu stejný okenní otvor jako na severozápadní straně. Ve vyšších podlažích je osa druhá zleva zazděná, v ostatních osách jsou okna – až na levou osu v druhém podlaží, kde je vstup. Jde o dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, v horních dvou třetinách prosklené, přístupné po jednoramenném osmistupňovém schodišti. Před vstupem se nachází zděné zádveří s boční stěnou prosvětlenou dvěma velkými otvory, zastřešené valbovou střechou. V osách první a druhé zprava je v podlaží druhém, třetím i čtvrtém stejné okno, jako v severozápadním průčelí. V krajní levé ose je pak v třetím a čtvrtém podlaží naopak okno stejné, jako v těchto podlažích jihovýchodního průčelí hlavního křídla. Jednotlivé osy v těchto dvou podlažích lemuje průběžný pilastr, třetí podlaží dole odděluje průběžná římsa. Pod okny v osách první až třetí zprava v třetím podlaží a nad oknem v ose čtvrté zprava je vystupující obdélné pole s profilovaným okrajem. Jihozápadní budova má valbové střechy, krytinou je opět asfaltový šindel, provedením imitující cihly v různých odstínech červenohnědé barvy. Na jihovýchodní straně střechy jsou symetricky rozmístěné poměrně široké zděné vikýře. Uprostřed přední stěny mají sdružené okno, tvořené dvěma částmi, rozdělenými příčlemi do kříže. Po obou stranách okna je široká lizéna, na níž je osmiúhelníkové vystouplé pole – uprostřed s reliéfem stylizovaného plodu ananasu (?). Vikýře mají valbovou střechu, krytou asfaltovým šindelem. Na severozápadní straně střechy hlavního křídla, nad osami čtvrtou, pátou, šestou a osmou, devátou, desátou a dvanáctou, třináctou, čtrnáctou zleva (vždy tedy nad třemi osami) je umístěný stejný velký zděný vikýř, zakončený trojúhelným štítem, jako na severovýchodním průčelí pravého bočního křídla severovýchodní budovy. Na severovýchodním konci hlavního křídla se ve střeše nachází vysoký válcový cihlový komín a těsně vedle něj pak komín hranolový, běžné výšky. Posledním objektem bývalého gymnázia je jednopodlažní severozápadní budova, spojená s vedlejší budovou dvoupodlažním severovýchodním krčkem. Jeho severovýchodní průčelí je trojosé, v dolním podlaží střední osa chybí. V krajních osách je zde dvoukřídlé dřevěné okno s poutcem oddělenou dvoukřídlou horní částí, zabezpečené je vnější mříží. V druhém podlaží jsou ve všech osách stejná okna jako v severovýchodní fasádě sousední severovýchodní budovy. Jihozápadní fasáda krčku je v druhém podlaží stejná jako její protějšek, v prvním podlaží jsou otvory celkem čtyři. V ose druhé zleva jsou dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, s křídly, rozdělenými na tři výplně nad sebou. Vpravo a vlevo od těchto dveří je úzké jednokřídlé okno, rozdělené vodorovnou příčlí na poloviny, v pravé ose je pak na šířku orientované dvoukřídlé okno – všechna okna mají vnější mříž. Krček má sedlovou střechu, krytou stejným asfaltovým šindelem, jako všechny ostatní střechy. Severozápadní budova oproti krčku vystupuje – na severovýchodě jen mírně, na jihozápadě více. Celý objekt obíhá sokl stejného provedení, jako dolní podlaží předchozích budov, avšak nižší. Severovýchodní průčelí má uprostřed velké trojdílné okno, rozdělené zděnými sloupky. Všechny díly okna jsou stejné, oddělené dvěma profilovanými poutci. Horní a dolní část člení jedna vodorovná a dvě svislé příčle, část střední pak dvě vodorovné a dvě svislé příčle. Stěna má rovněž architektonické členění - vpravo a vlevo od okna jsou nad sebou čtyři vystupující čtvercová pole s profilovaným okrajem, lemovaná po obou stranách širokým sdruženým pilastrem. Nad stěnou se zvedá dosti vysoký trojúhelný štít, v jehož středu je reliéfní výzdoba. Jde o oválný medailón, lemovaný dole stočenými širokými listy. Nahoře uprostřed medailónu je maskaron lidské hlavy a po jejích stranách úzký feston, tvořící baldachýnový tvar. V medailónu je reliéfní rovnoramenný kříž s rozšiřujícími se konci všech břeven. Pětiosá severozápadní fasáda je členěná širokými sdruženými pilastry po stranách jednotlivých os, v nichž jsou umístěná vysoká dřevěná okna. Rozdělují je dva profilované poutce a dva dřevěné sloupky. V každé úrovni jsou tak tři části vedle sebe. Nahoře a dole jsou členěné do rovnoramenného kříže, ve středním úseku je střední část nedělená a obě boční rozdělené jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi. Jihozápadní strana objektu je provedená stejně jako její protějšek, pouze místo okna je ve středu fasády vstup – široké dvoukřídlé dřevěné dveře, jejichž křídla tvoří vždy dvojice obdélných výplních třikrát nad sebou. Nahoře, oddělený částí zdi, je nadsvětlík, rozdělený dvěma širokými zděnými sloupky na tři části. Každou tvoří okno, členěné jednou vodorovnou a dvěma svislými příčlemi. Ve štítu je stejný medailón jako naproti – pouze zde chybí kříž. Jihovýchodní stěna je v obou svých částech (rozdělených krčkem) bez otvorů. Střecha je sedlová se zalomeným námětkem, krytina je stejná, jako na celém objektu. Na severozápadní straně jsou ve střeše dvě volská oka.