kostel sv. Mikuláše

Raně gotický kostel je orientovaná jednolodní stavba, zděná z kamenného lomového zdiva. Obdélný půdorys stavby je narušen k severnímu boku presbytáře přiléhající sakristií a k jižní lodi předsazenou předsíní. Z hřebene střechy nad lodí vybíhá drobná vížka zvonice. Kostel obklopuje ohradní zeď hřbitova. Zeď je vystavěna z lomového kamene s krycí žulovou korunou se spádem na hřbitov. Na severní straně ze zdi vystupuje budova márnice. Ohradní zeď ani márnice nejsou součástí KP. [Popis vychází z EL od J. Svobodové z roku 1994] EXTERIÉR: Hlavní západní průčelí je hladké, jednoosé, bez římsy, s jednoduchým trojúhelníkovým štítem. Plocha průčelí je v úrovni korunní římsy a v souladu s jejím tvarem rozšířena o trojúhelníkovitý výstupek. Obě paty vybíhají ze siluety do pravoúhlého stupně. V ose průčelí je vstupní portál, kamenný, sedlový, s jednou odstuněnými koutovými výplněmi, bohatě profilovanými, s přetínajícími se pruty, se sokly. Ve vstupu je dvoukřídlá železná mříž, za ní dřevěné dvoukřídlé dveře. Přibližně v centru průčelí (poněkud vychýleno od osy směrem na jih) je půlkruhové okno kolmo zapuštěné s bankálem(římsa parapetu) krytým plechem. Severní průčelí lodi je jednoosé – okenní otvor je přibližně uprostřed délky stěny zdi a je zaklenut stlačeným obloukem, dále má mírně rozevřené špalety + bankál (krytý plechem). Korunní římsa je jednoduše rovně zešikmená. K východnímu okraji severního průčelí lodě a k téměř celé severní stěně presbytáře přiléhá sakristie lehce obdélného půdorysu krytá pultovou střechou, která je vlastně plynulým prodloužením sedlové střechy presbytáře. Severní stěna sakristie je hladká, na východní straně má jednoduchý vchod, obd., s ostěním (krytým nátěrem) a s třemi kamennými stupni schodiště. Dveře jsou jednokřídlé, palubkové. Nad vchodem ve vrcholu polceného štítu je lehce obdélné okénko (na šířku), kolmo zapuštěné, se segm. záklenkem a bankálem a bankálem krytým plechem. Přízemní okénko podobného tvaru, ale s kov. železnou mříží ve špaletě, je severně ode dveří. Jižní průčelí lodi je tak jako průčelí protilehlé (severní) jednoosé, s oknem stejného tvaru, ale situovaným více k západu a s vnější hranou záklenku stlačenou do segmentu. Korunní římsa je profilovaná, od stěny oddělená odsazeným fabionem, následuje obloun, pravoúhlá a oblá hrana. K jižnímu průčelí lodi je (poněkud východně od středové osy) přistavěna na šířku obdélná předsíň. Sedlová střecha předsíně vybíhá kolmo ze zdi lodi, štít má tedy předsíň obrácenou na jih. V jižním průčelí je vstup posunutý z osy východně, půlkruhově uzavřený, s dřevěnými dveřmi (jednokřídlými) s výplněmi. Korunní římsa předsíně profilovaná (3x odstupňovaná), krytá plechem. V ose trojúhelného štítu je nika segmentově uzavřená s bankálem krytým plechem. Nad nikou se nachází nápis zelenou barvou: R.LP 1982. Zepředu je svrchní okraj štítu lemován plechem plasticky zdobeným motivem perlovce ve dvojlince. Vrchol štítu je završen podobně plasticky zdobeným plechovým křížkem s trojlistými konci a paprsky. K východnímu průčelí lodi navazuje nižší presbyterium, takže nad západním okrajem sedlové střechy presbytáře přečnívá obvodový okraj hladké plochy štítu (trojúhelného) východního průčelí lodi. Na pravoúhle odsazených patách štítu (V průčelí lodi) stojí plechově dekorativní bikónické vázy s listy. Na vrcholu štítu je kříž (stejný jako na protilehlém západním štítu). Presbytář je trojboce uzavřen, všechny 4 hrany závěru jsou zesíleny opěráky obd. půdorysu krytými pultovými stříškami (krytými kamennou nebo cementovou deskou šedě natřenou). Severovýchodní opěrák se od ostatních liší šikmo rozšířenou (v délce obd. půdorysu) patou. V jižní stěně presbytáře je okno tvarované stejně jako na severním průčelí lodi. Mezi opěráky je v jihovýchodním a severovýchodním poli okno, závěrové východní pole je hladké. Obě okna jsou vysoká, úzká, zaklenutá lomeným obloukem nabíhajícím do tvaru trojúhelníkovitě hrotitého. Špalety a bankál jsou rozevřené. Korunní římsa presbytáře je 6x lineárně odstupňovaná. Vnější stěny kostela obíhá omítkový bosovaný sokl. Je z hrubé šedé omítky lemován zeleně. Základní omítkové plochy kostela mají okrové zbarvení. Římsy a presbytáře jsou hráškově zelené. Střecha je nad lodí sedlová, nad nižším presbytářem valbová. Pokrytá je plechem červeně natřeným. Přibližně uprostřed střechy lodi vystupuje z hřebene věž krytá červeně natřeným plechem. Základna věže má čtvercový průřez a je završena ven vytaženou výraznou římsou. Nad ní následuje trojice sdružených okének v každé ze 4 stran věže. Okénka jsou půlkruhovitě zaklenuta. Nad ven vytaženou římsou (nad sdruženými okénky) je osmiboká cibulovitá střecha s lucernou, makovicí a křížem. INTERIÉR: Loď kostela má plochý strop oddělený od stěn jednoduchým fabionem. Na stropě je malovaná výzdoba (novodobá). Kruchta při západním průčelí lodi podpírají v úrovni jejího parapetu 2 sloupy, litinové, s vysokými soklíky, jednoduchými hlavicemi (tvar dvojnásobného oblého prstence) a s abaky. Dříky s mírnou entazí jsou nahoře a dole vymezeny prstenci. Kruchta je sklenuta na 3 segmentovité klenby, jejichž osy jsou kolmé k západnímu průčelí. V úrovni abaků probíhají pod parapetem kruchty žel. kleštiny. Vnější průčelí zábradlí kruchty je členěno malovanými kazetami a završeno vícenásobně profilovanou římsou. Římsa kruchty, hlavice a soklíky sloupu jsou červeně mramorované, dříky sloupů a vnější plocha zábradlí je mramorovaná šedozeleně. Jižně od hlavního vchodu ze Z průčelí je dřevěné kryté přímé schodiště na kruchtu. Vchod v Z stěně má rozevřené špalety a segmentový záklenek. Práh je kryt cementovou vrstvou s diagonálním rytým síťováním. Podlahu v kostele (vč. presbytáře a sakristie) tvoří dlažba z šestiúhelníkových cementovýh dlaždic (světlých, tmavých a cihlově červených). Okno v severní a jižní stěně lodi má široce rozevírací špalety a bankál, záklenek je tvarován do stlačeného oblouku. Hrana špalety a záklenku je lemována malovaným okrovým pruhem mezi dvěma linkami. Vchod na jižní straně lodi má mírně rozevřenou špaletu a záklenek ve tvaru stlačeného oblouku a kamenný stupeň prahu. Vlastní obd. kamenné ostění je nižší, završeno je lomovým obloukem. Dveře jsou dřevěné jednokřídlé, svým lomeným obloukem korespondují s dřevěným otvorem. Východně od tohoto vchodu je kamenná kropenka částečně vsazená do zdi. Má mísovitý tvar s jednoduše zesíleným okrajem. Triumfální oblouk je půlkruhově zaklenutý, hladký, jednoduše vykrojený. Pohled triumfálního oblouku je zdoben malovaným geometrickým a rostlinným ornamentem. Stěna nad triumfálním obloukem je zdobena beránkem Božím s 2 anděly a nápisem: „ECCE AGNUS DEI QUI TOLLIT PECCATA MUNDI“ Presbytář má jedno okno v jižní stěně. Okenní otvor má rozevřené špalety a bankál. Záklenek má tvar stlačeného oblouku. Na severní straně presbytáře je vstup do sakristie – pravoúhlý, obd., s dřevěným jednoduchým ostěním. Na severní stěně v úrovni oltáře je výklenek se sochou Piety. Výklenek je segmentově uzavřený. Hrany celého obvodu výklenku jsou zdůrazněny profilovanou šambránou s plastickým křížkem na vrcholu záklenku. Šambrána je červeně mramorovaná. Na severní a jižní stěně (protilehle) v blízkosti triumfálního oblouku jsou do stěn vsazeny červeně mramorované zděné konzoly pro sochy. Klenba presbytáře je sklenuta křížovou klenbou se štukovými lištami okenních otvorů (prostřední okno v ose presbytáře je zalepeno) se rozevírají, záklenky mají tvar půlkruhových oblouků, které se však směrem k okenicím pozvolna lomí. Sakristie je zaklenuta nízkou valenou klenbou – částečně charakteru placky. Stěny mají světle červený nátěr, klenba je bílá. V rozích klenby je štukový páskový dekor. Podlaha je tvořena stejnou dlažbou jako v lodi. V jižní stěně je vchod do presbytáře – obd., v dřevěném ostění s jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Dveřní otvor má rozevřený segmentový záklenek + špalety. Na jižní straně, blíž k východu ze sakristie (ven z kostela) je dřevěné kryté přímé schodiště do podkroví. V podkroví je viditelná koruna zdiva (kamenného lomového) triumfálního oblouku.