kostel Archanděla Michaela

Kostel má obdélný půdorys s polygonálním presbytářem, patrovými přístavbami u severovýchodní a jihozápadní strany presbytáře a s věží na západě. Dominantou severozápadního průčelí je mohutná hranolová věž, svým půdorysem téměř celá vystupující z lodi. Zdivo věže v dolní části chrání sokl z kamenných desek, obíhající celý kostel. V severovýchodní stěně věže je vstupní portál, situovaný asymetricky – blíže k lodi. V tomto pravoúhlém portálu se zvýrazněným vnějším okrajem jsou umístěny dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Každé dveřní křídlo je rozděleno vodorovně položeným prknem s ozdobně zvlněnými okraji na dvě části, v nichž jsou diagonálně kladená prkna, pobitá hřeby. Prkna směřují do středu dveří a obě křídla tak vytvářejí obrazec tvaru obráceného klasu. Nahoře a dole má okraj těchto dvou částí rovněž zvlněný tvar. Jednoduchý sloupek, kryjící spoj křídel, je již pouze torzální. Na pravém křídle je umístěna kovaná klika a madlo. Jiné otvory v této stěně věže nejsou, nahoře je upevněn obdélný hodinový ciferník s torzem ručiček a s římskými číslicemi. Severozápadní strana věže má otvory celkem tři, umístěné v ose. Zhruba uprostřed výšky stěny je velké, půlkruhově zakončené okno – dnes z větší části zazděné. Okno má kamenné ostění se zvýrazněnou vnější hranou a s hlavním klenákem, pod oknem je kamenný parapet. V horní části stěny jsou pak dvě okna nad sebou; spodnější je vodorovně orientované, dvoukřídlé dřevěné (dnes bez zasklení), v kamenném ostění. Horní okenní otvor je obdobného provedení jako dolní (tedy půlkruhově zakončený), výplň otvoru dnes chybí. V jihozápadní stěně věže jsou dva otvory; dole vpravo je vodorovně orientované okno v kamenném ostění, dnes zazděné. Druhé okno je až v horní části – stejného provedení jako horní okno na severozápadní straně věže. Okenní otvor zakrývají prkenná dvířka s vyříznutým čtvercovým otvorem. Zadní stěna věže je obtížně viditelná, pravděpodobně bez otvorů. Věž má stanovou střechu, v jejím vrcholu je zasazen jednoduchý kříž. Severozápadní průčelí lodi (tj. po obou stranách věže) je bez otvorů, jediným členícím prvkem je dřevěná profilovaná hlavní římsa. Jihozápadní fasáda lodi je trojosá, ve všech osách je obdélné, půlkruhově zakončené okno v kamenném ostění s hlavním klenákem a s kamennou parapetní římsou. Okna byla původně dvojitá, z vnějších oken se zachovala pouze torza různého stupně poškození. Vnitřní okna mají dřevěný profilovaný rám, členící plochu jednou svisle a třikrát vodorovně. Dolní a střední silná vodorovná příčle vyčleňuje - spolu se svislou - čtyři čtvercová pole, z nichž každé je ještě rozděleno do kříže na čtyři tabulky. Horní vodorovná příčle pak vymezuje poloviční pole – vždy svisle rozdělené na dvě obdélné tabulky – a horní půlkruhovou část, rozdělenou do kříže. Vnější okno má rám ze subtilních dřevěných příčlí, a to pěti vodorovných a tří svislých. Odlišně je řešeno okno ve střední ose, kde se na vnitřní straně nachází vitráž s medailónem s poprsím sv. Josefa. V soklu lodi se na obou krajích stěny nachází drobný vodorovně orientovaný větrací otvor, dnes neprůchodný. Součástí jihozápadního průčelí kostela je také patrová přístavba, nacházející se u napojení lodi a presbytáře. Má obdélný půdorys, je poměrně vysoká – sahá až pod hlavní římsu lodi. Severozápadní stěna přístavby je bez otvorů, v jihozápadní jsou dvě okna. Dole je vodorovně orientované okno v kamenném ostění, dnes zazděné (včetně části dřevěného rámu – okno bylo dvoukřídlé, každé křídlo rozdělené jednou vodorovnou příčlí). Nahoře je obdélné okno v kamenném ostění a s kamenným parapetem; je dřevěné dvojité – vnitřní okno je rozděleno silnými profilovanými příčlemi do kříže, každá ze čtyř tabulí pak ještě vodorovnou příčlí na poloviny. Vnější okno, z něhož zbyl pouze rám, člení jedna svislá a tři vodorovné tenké příčle. Stejně je řešena i jihovýchodní stěna přístavby; dolní okno není zazděné, zabezpečuje ho jednoduchá mříž. Přístavba má zkosená nároží, valbovou střechu kryje eternit. Jihozápadní fasádu zakončuje polygonální závěr presbytáře. Je čtyřstěnný; střední dvě stěny jsou bez otvorů, krajní pak vždy s jedním oknem – stejným, jako jsou okna v lodi. K severovýchodnímu průčelí presbytáře je napojena obdobná patrová přístavba, jako na protější straně. V jihovýchodní stěně má dvě okna; dolní je vodorovně orientované, v kamenném ostění, chráněné mříží. Horní okno je obdélné, opět s kamenným ostěním a parapetní římsou; je dvojité, vnější okno člení jedna svislá a tři vodorovné příčle na osm tabulek (vnitřní okno není viditelné). V soklu této stěny přístavby je situován obdélný větrací otvor. V severovýchodní fasádě se nachází vstup a nad ním okno. Vstupní portál je kamenný, obdélný, se zvýrazněnou vnější stranou. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé – stejné, jako v severovýchodní stěně věže; rozdíl je pouze v dochovaném zdobném štítku kolem zámku a kolem madla. Okno je stejné, jako na jihovýchodě, zde je však viditelné i vnitřní – rozdělené do kříže; v dolní části jsou pak ještě dvě vodorovné příčle a v horní jedna (celkem tedy tři a tři tabulky dole a dvě a dvě nahoře). Severozápadní stěna má v dolní části stejné okno, jako je na jihovýchodě – zde je však i výplň: dřevěné dvoukřídlé okno s křídly rozdělenými vodorovně na poloviny. Okno chrání jednoduchá mříž. Přístavba má opět zkosená nároží, střecha je pultová. Severovýchodní průčelí lodi je stejné jako protější jihozápadní, pouze ve střední ose je navíc vstup – stejný portál i dveře jako v severovýchodní přístavbě. Okno ve střední ose lodi má vnitřní stranu zasklenou vitráží s poprsím madony. Kostel má valbovou střechu, krytou eternitem. Poznámka: původně měla věž střechu cibulovitého tvaru, po její destrukci byla na věž provedena současná střecha stanová. Interiér: presbytář i loď mají rovné stropy s fabionem, na stropě lodi se nachází čtyřlisté zrcadlo, v kterém je malba madony. Podlahu pokrývají kamenné dlaždice. Na severozápadě lodi je situována dřevěná kruchta, nesená dvěma sloupy.