socha sv. Jana Nepomuckého

Sochu tvoří sokl a vlastní socha světce. Hranolový sokl stojí na kamenné desce s oblými okraji. Dole má sokl nízký podstavec, konkávně přecházející v dvakrát odstupňovanou římsu, následuje hlavní část soklu. Na její přední stěně se nacházejí dva nápisy. Dolní nápis je umístěn v obdélném poli s dovnitř vykrojenými rohy, dnes je již špatně čitelný (pravděpodobně německý). Horní nápis je situován v oblé kartuši, lemované ozdobnou páskou s volutami. Tento nápis byl značně poškozen, identifikována tak byla při místním šetření pouze některá písmena: „B. IOANNI / V…..…DLI I… / S. ...CE……I / POSVI .….OPA / ROCHVS NEV / DORFENSIS“. V roce 2006 byla socha restaurována - restaurátorská zpráva uvádí toto znění nápisu: „S IOANNI VERO AE FIDELI SACERDOTI POSVIT PROTOPA ROCHUS NEV DORFENSIS” (nerozlišuje chronogram). Na levé a pravé boční stěně soklu je pod horní římsou ozdobný reliéfní motiv s volutami, na zadní stěně pak vyrytý letopočet 1777 (rovněž pod římsou). Sokl ukončuje mohutná vysoká profilovaná římsa, uprostřed její zdvihající se přední strany je široká reliéfní mušle. Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna na vlastním soklíku. Ten má dole nízký podstavec, následuje zužující se část, ukončená oblou římsou. Konvexní boční stěny se dole stáčejí do voluty, na přední straně soklíku je oválná kartuše s širokými zvlněnými okraji. Světec stojí na kamenné desce, nohy má mírně rozkročené. Je oblečen v kanovnické roucho, splývající v nečetných, převážně svislých záhybech. Spodní oděv má zapínání na knoflíky, rocheta je dole opatřena krajkovým lemem s motivy květů. Pod oděvem se rýsují nohy, přední části obou bot jsou viditelné. Po rochetě splývá štóla, na dolním konci s plastickým rovnoramenným křížem. Povrch rochety i štóly je hrubý. Jan má ještě kožešinovou pláštěnku, sepnutou u krku a splývající po obou pažích, které skoro celé zakrývá. Světec má v rukou krucifix, opřený o levé rameno. Pravá ruka drží dolní konec kříže, levá pak kříž přidržuje zhruba uprostřed (palce obou rukou jsou od ostatních prstů oddálené). Jan Nepomucký má hlavu nakloněnou k levému rameni. Na čele má několik vodorovných vrásek, na bradě je krátký plnovous. Polodlouhé vlasy, zčesané z čela, splývají ve zvlněných pramenech. Oči hledí na krucifix. Zadní strana je sochy je jednodušší, oděv je členěn velmi málo. Pláštěnka má kapuci, dolní okraj pláštěnky zdobí kožešinové střapečky. rozměry sochy: celková výška 360 cm, výška soklu 190 cm, výška vlastní sochy 160 cm - údaj převzat z restaurátorské zprávy materiál: pískovice z lokality lomu Černovice - údaj převzat z restaurátorské zprávy