mlýn

Mlýn čp. 12 je zděná budova na půdorysu tvaru písmene L. Pod opadanou omítkou je vidět zdivo, z kterého je objekt postavený – převážně jde o lomový kámen, doplněný menším množstvím cihel. Sedmiosé západní průčelí člení lizény. Jednotlivé obdélné otvory – dnes zazděné - jsou umístěné v různých výškových úrovních. Směrem od severu (zleva) je zde: okenní otvor, dveřní otvor, okenní otvor, větší okenní otvor, okenní otvor, umístěný výše a pod ním pak na šířku orientované zamřížované okénko, vstupní otvor (jako jediný zde není zazděný, ale zabezpečený vnější mříží) a široký otvor okenní. Vstupní otvor, nesahající až k terénu, nýbrž situovaný výše, má v horní části štukové orámování se zvlněnou supraportou, uprostřed završenou oválným medailónkem. Dvouosá jižní fasáda má u nároží lizény, v obou osách jsou zazděné obdélné okenní otvory. Stěna vrcholila lichoběžníkovým štítem, v jehož středu byl zazděný menší okenní otvor. Dnes je štít odstraněn. Zatímco východní průčelí je na jižní (levé straně) bez otvorů, střední část je obsahuje. Jsou zde tři obdélná okna - levé z nich je nižší než zbylá dvě, která jsou zabezpečená vnější mříží. Vzhled východní fasády na severní straně není možné pro nepřístupnost a náletovou zeleň popsat. Severní průčelí je bez otvorů, zakončoval ho cihlový trojúhelníkový štít. Mlýn měl sedlovou střechu s valbou na jihu, krytou taškami. Na obou stranách byly ve střeše široká volská oka, na východní straně pak dva vysoké cihlové komíny. Dnes je mlýn bez krovu a střechy. Na severní straně se kolmo k hlavní budově napojuje mělký přístavek.