sloup se sousoším - Mariánský sloup

Mariánský sloup, umístěný před kostelem v Mistrovicích. Obklopený jednoduchou pískovcovu balustrádou, tvořenou neprofilovanými sloupky v rozích a vždy trojicí jednoduše profilovaných kuželek na každé straně. Sloup umístěn na soklu, ve spodní části bohatě profilovaném zvonovicí, dřík soklu má na přední straně v vhloubeném rámci vtesaný nápis zvýrazněný černou barvou : “ANNO 1725 / DNE 15 MAIE / POSTAWEN IEST / TENTO OBRAZ /KE CTI A CHWALE / BOZI NAKLADEM / ZDEISI POCTIWE O / BCE W TEN ČAS BE/ IWALI P:R: GA / KVB HRDINA//. Ostatní strany dříku jsou zdobeny jednoduchou geometrickou plastickou profilací ve tvaru písmene “X”. Sokl je završen profilovanou římskou (deska, sima). Mezi dříkem a horní římskou je uchycen kovaný držák dvou luceren a zároveň obrazu v bohatě zdobeném rámu s rokajovými ornamenty s vrcholovou mušlí. Obraz je zlidovělá malba dvou světců sv. Jana a sv. Pavla, znázorněných jako římští vojáci, Jan má na prsou knihu, nad hlavami mají oba svatozáře a ve vrcholu obrazu je znázorněno Boží oko. Vlastní sloup je završen bohatě zdobenou korintskou hlavicí s vkomponovanými hlavičkami andílků. Immaculata stojící na hadem obtočené polokouli, levou nohu pokrčenou, rozevlátém rouchu, sepjaté ruce před hrudí, ve tváři mírný úsměv, prostovlasá, dlouhé vlasy rozhozené po zádech. Kolem hlavy kovová svatozář s dvanácti hvězdičkami.