činžovní dům

Činžovní dům č.p 389 je součástí výstavby rondokubistických domů v letech 1923 – 24 podle návrhu arch. Flégla. Jednopatrová stavba s částečně obytným suterénem a podkrovím je dispozičně řešena jako podélný dvoutrakt s příčně osově orientovanou vstupní chodbou a hlavním dvouramenným schodištěm. Pětiosé hlavní průčelí domu je řešeno symetricky. V přízemí střední osy je výrazný portál hlavního vstupu s bosáží po stranách a římsovým přímým kladím. Autentické dvoukřídlé vstupní dveře mají ve spodní části vpadlé čtvercové výplně, v horní polovině jsou prosklené. Okenní osy v přízemí i v patře jsou prolomeny pravoúhlými třídílnými dvojitými okny s ven otevíravými hlavními a horními křídly. Fasáda je členěna aktivními a pasivními prvky ve tvaru obdélníků, kruhů a půlkruhů a výrazněji plastickými parapetními římsami. Boční průčelí jsou dvouosá, obě osy jsou v přízemí i v patře prolomeny pravoúhlými dvoukřídlými dvojitými okny s ven otevíravými křídly, fasáda je členěna stejně jako na hlavním průčelí. Zadní dvorní průčelí jsou prolomena celkem osmi osami. Dvě krajní osy ve výrazněji předstupujících rizalitech tvoří v přízemí i v patře dvoukřídlá dvojitá okna s ven otevíravými křídly a jednokřídlá úzká větrací okénka. Čtyřosá střední část průčelí je po stranách vymezena dřevěnými prosklenými stěnami dvorních vstupů a lodžií, dvě střední osy jsou prolomeny dvoukřídlými dvojitými okny. Střední část je v půdním patře prolomena celkem šesti osami (dvoukřídlá okna po stranách, jednokřídlá úzká okna v ose) a vrcholí trojúhelným štítem, který je prolomen jedním půlkruhovým okénkem. Dvorní fasáda je členěna podobně jako hlavní a boční průčelí. Všechna průčelí vrcholí výrazně vyloženou, částečně profilovanou korunní římsou. Všechna průčelí jsou zároveň prolomena pravoúhlými suterénními okny. Nad bočními průčelími jsou čtyři osy dvoukřídlých oken půdní vestavby, která se nad hlavním průčelí promítá v širších vikýřích s dvojicemi dvoukřídlých oken vždy nad druhou osou od kraje. Sedlová mansardová střecha domu je kryta plechovou krytinou.