gymnázium

Budova bývalého reálného gymnázia v Bruntále, nyní Všeobecného a sportovního gymnázia, je situována na západní straně u samé hranice historického jádra města. Nároží hlavního a jižního bočního křídla se nachází u křižovatky ulic Dukelské a Jesenické. Objekt má půdorys ve tvaru E, přičemž hlavní křídlo se uličním průčelím obrací do ulice Dukelské směrem k východu, boční jižní křídlo vymezuje uličním průčelím ulici Jesenickou a boční severní křídlo směřuje uličním průčelím ke kostelu Panny Marie Těšitelky bývalé piaristické koleje. Vlastní objekt gymnázia je zděný a omítaný a má jedno podzemní podlaží a tři podlaží nadzemní. Stavbu završuje ve střední části hlavního křídla mansardová střecha krytá plechovými šablonami. Ostatní části završují buďto valbové střechy kryté plechem nebo střechy pultové. Mírně asymetricky komponované uliční průčelí hlavního křídla na jihovýchodní straně ukončuje zaoblené nároží do křížení ulic Dukelské a Jesenické a na severovýchodní straně pravoúhlé nároží u kostela P. Marie Těšitelky. Střední část tvoří pětiosý rizalit. Po stranách rizalitu se nachází severně čtyřosá boční část průčelí a jižně tříosá část a na jižní straně se k tomu pojí ještě jedna osa zaobleného tříosého nároží. Uliční průčelí jižního křídla je devítiosé, po stranách se k těmto osám pojí po jedné ose, přičemž na západním konci se jedná o přístavbu únikového schodiště a u jihovýchodního nároží o jednu osu tříosého nároží mezi jižním a hlavním křídlem. Sokl má omítanou fasádu, kombinaci hladké a strukturované a je členěn obdélnými okénky suterénu. Zakončuje jej soklová zaoblená římsa, na níž dosedají okna přízemí. Okna jsou obdélná, nyní osazená novými výplněmi, ovšem s členěním (tři křídla se třemi obdélnými výplněmi a do třech obdélných výplní dělené větračky), odvozeným od původních dřevěných dvojitých oken. Nad okny přízemí probíhá průběžná kordonová římsa. Okna prvního patra dosedají na obdélné parapetní výplně s průběžnou parapetní římsou. Okenní otvory druhého patra mají dělenou parapetní římsu a v rovině frontonu průběžnou korunní římsu. Na ní dosedají atikové nástavce a na nich štíty (viz dále). Fasáda kombinuje hladkou a strukturovanou omítku. Plochu mezi okenními osami I. a II. patra člení pilastry s římsovými hlavicemi. Na tříosém nároží jsou pilastry vymezeny štukovou výzdobou v podobě dekorativních pásků v podobě vejcovce a listovce. Dvorní fasády se dělí na sokl, ploché fasády vyšších podlaží, pod okny v I. a II. patře obdélné parapetní výplně a římsové frontony nad okny plus korunní římsy. Okna jsou však zde menší a římsové frontony jsou tím pádem výše nad okenními otvory, neboť při přestavbě školy byly směrem do dvora okenní otvory zmenšeny přizdívkou v nadokenním prostoru. V uličním průčelí hlavního křídla je obdélný portál hlavního vstupu z umělého kamene. Ve spodní vstupní části jsou dveře uvozeny ústupkovým portálem. Ve vstupním otvoru jsou umístěny dvoukřídlé dřevěné dveře s prosklenými kazetami. V horní části nad samotným vstupem je portál řešen jako obdélná supraporta, uvozená dynamicky tvarovanými polygonálními pilířky. Uprostřed je v dekorativně rozvinuté kartuši, uvozené spirálovitými motivy, reliéfně proveden znak města Bruntálu (horník s náčiním a nad erbem klenot v podobě rytířské helmice). Supraportu doplňuje okno, osvětlující vestibul. Okno je zdobeno barevnou vitráží. Samotné stěny vestibulu jsou ozdobeny kamenným soklovým obkladem a nad úrovní soklu ortogonálně členěnou výzdobou stěn. Obdélný, byť menší obdélný portál je osazen i v uličním průčelí jižního křídla, avšak při stavebních úpravách v 2. polovině 20. století byl vstup zazděn. Portál však zůstal zachován a může být relativně bez větších nákladů opraven, ev. včetně obnovy zmíněného vstupu. Hlavní průčelí severního křídla se otevírá valeně zaklenutým portálem s dvoukřídlými novodobými dveřmi. Uliční průčelí hlavního křídla završuje ve středním rizalitu monumentální mírně zvlněný štít na nízké atice. Uprostřed je štít ozdoben hodinovým ciferníkem, sestaveným z mozaikových dlaždic. V ploše se uplatňují bílé dlaždice a černě vyznačené číslice ciferníku, po stranách bílomodré motivy a v nárožích černozlaté. V plochách na obou stranách ciferníku, oddělených polygonálními pilířky, jsou figurální reliéfy. Na jižní straně to je polopostava bohyně Athény se symbolem sovy, na severní straně polopostava boha Héfaistona s kladivem a kovadlinou. Nad ciferníkem probíhá parapetní římsa a nad ní jsou umístěny dvě obdélná okna, uvozená obdélnými kazetami, zdobenými organicky pojatými kartušemi se spirálovými motivy. Okna i kartuše oddělují profilované sloupky. Vrchol štítu zdobí akantové rozviliny a uprostřed kartuš s datací 1911. Po stranách hlavního štítu jsou umístěny malé trojúhelníkové štítky s vertikální obdélnou vpadlinou, ozdobenou dekorativní štukovou výzdobou (perlovec po stranách + akantové rozviliny se spirálami uprostřed). Do dvora vede vstup v přízemním přístavku se zvonovou střechou u jižního křídla, ovšem výplně dveří i oken jsou v tomto případě vyměněny za nové utilitární výplně.