sloup se sousoším

Výška 20 m. V základě trojhran otupených rohů na šesti schodech. Kolem balustráda (obvod cca 30 m) - ztužená hranoly, na otupených rozích 6 váz, na vrcholech sochy: sv. Jáchyma, Anny a Josefa, po stranách andílkové. Podstavec bohatě ořímsován, na nárožích pilastry ozdobené festony a podpírané skupinami andílků. Strany podstavce prolomeny výklenky v nichž na tamburech stojí sochy sv. Václava, Víta a Floriána, na římse podstavce postaveny v rozích sochy: sv. Karla Boromejského, Šebestiána a Rocha a ležících andílků. Nad tímto podstavcem zdvihají se ještě dva, postupně užší, podobně komponované, jen vyložení a profilování říms a úprava nárožních pilastrů jednodušší. Na třetím podstavci v kartuších reliefy: Zvěstování, Nanebevzetí a Korunování P. Marie. Nad posledním podstavcem tříboký jehlan s jonskou festonovanou hlavicí, obepjatý po délce obláčky a andílky. Nejvýše stojí na zeměkouli socha P. Marie, (původně zlacená), s aureolou 12 hvězd kolem hlavy. Materiál soch: jemnozrnný pískovec, architektura: pískovec s větším zrnem. Výška soch na balustrádě cca 2 m, putti cca 1 m, sochy ve výklencích podstavce - výška cca 2,5 m, na římse cca 2 m. Immaculata cca 2,5 m. (autor popisu: F. Vaníček)