socha Nejsvětější Trojice

Skulpturu tvoří sokl a vlastní socha Nejsvětější Trojice. Dvoudílný sokl má dolní část hranolovou, sestavenou ze dvou dílů s viditelnou vodorovnou spárou. Na přední stěně jsou po stranách dvě vyryté linky a pravděpodobně stopy po dřívějším připevnění desky. Boční a zadní stěna na sobě mají vyryté zrcadlo s dovnitř vykrojenými rohy, přičemž linie směrem k přední stěně chybí (je možné, že byl sokl v minulosti zmenšen). Na dolním z obou kamenů zadní stěny se nachází nápis: „Christoph Sohorzick (?) von Hir (?) / ANNO 1734“. Dolní úsek soklu částečně zakrývá travnatý terén – zejména vzadu. Horní část soklu odděluje profilovaná římsa, na přední straně konvexně rozšířená. Další římsa tvoří spodek horního úseku soklu, a to v podobě tří zužujících se konvex-konkávních částí. Boční a zadní stěna jsou rovné, přední pak vypouklá – se zrcadlem s dovnitř vykrojenými rohy, a s hořejškem, zvedajícím se do oblouku. V tomto zrcadle se ve vpadlé ploše nachází reliéf Piety: sedící P. Marie drží na klíně Krista – pravou ruku má pod Kristovou hlavou, hledí na něj (tj. doprava dolů). Hlavu P. Marie kryje rouška; šat je v horní části nezřetelný, v dolní je několik příčných záhybů. Kolem hlavy Marie je plochá kulatá svatozář. Kristus má vyzáblé tělo s vystouplými žebry, jeho pravá paže je spuštěna dolů, bedra kryje rouška. Kristovy vlasy splývají dolů, na obličeji je výrazná ostrá brada. Celý výjev obklopuje svatozář, tvořená linkami. Boční stěny soklu jsou opatřeny obdélným zrcadlem, zadní pak zrcadlem s dovnitř vykrojenými rohy. Sokl ukončuje profilovaná římsa, na přední straně opět s konvexním středem. Celý sokl má poměrně hrubý povrch kamene. Vlastní socha Nejsvětější Trojice je situována na dvakrát odstupňované římse. Vlevo je Bůh Otec, vpravo pak Kristus (z hlediska pozorovatele). Obě postavy jsou zobrazeny čelně, hledící mírně vzhůru. Kristus má dlouhý šat s dlouhým rukávem, téměř bez členění na záhyby. Pod šatem se rýsují kolena a holeně a vyčnívají bosé nohy (levá více). Kristus má levou paži ohnutou v lokti, před tělem - ruka je zhruba v úrovni pasu. O něco výše situovaná pravá paže je rovněž ohnutá v lokti, ruka přidržuje plochý železný kříž . Kristus má krátký plnovous a vlnité dlouhé vlasy s pěšinkou uprostřed. Bůh Otec je oděn podobně, pod šatem jsou viditelné obě jeho bosé nohy (pravá více). Pravá paže je ohnutá v lokti, v ruce drží Bůh Otec před sebou žezlo, členěné prstenci. O levé koleno má Bůh Otec opřenou zeměkouli, kterou nahoře přidržuje pravou rukou. Vlnité vlasy jsou sčesané dozadu, na bradě je delší plnovous. Za hlavou Boha Otce je trojúhelníková svatozář, zřejmě železná (střed svatozáře je volný). Uprostřed za Kristem a Bohem Otcem se nacházejí oblaka, před nimiž je nahoře Duch svatý – čelně zobrazená holubice s rozepjatými křídly, jejíž hlava směřuje doprava. Málo propracovaná zadní strana sochy Nejsvětější Trojice má dole naznačen terén, nahoře oblaka (?).