papírna s brusírnou dřeva

Rozlehlá obytná stavba s výrobní halou vystavěna kolem r. 1880 Ignácem Dixem z dynastie mlynářů ze Starého Mlýna ve Velké Úpě. Obdélné půdorysy komplexu staveb jsou souběžné s komunikací ve směru Horní Maršov - Velká Úpa. Průčelní strana obytné stavby se štítovým stupňovým rizalitem orientovaným k jihovýchodní straně, o dvou nadzemních podlažích je vystavěna na zvýšené kamenné podezdívce. Štítové průčelí obytné stavby taktéž ke komunikaci, k severní straně. Soubor staveb (obytná část s provozním zázemím) vystavěn z různě velkých a rozličně profilovaných kamenů, které do sebe přesně zapadají, pojivem cementová mazanina. Okolo oken a dveří jsou z červených lícových cihel vyzděny zdobné fasádní prvky, segmentové nebo obloukové nadpraží a lemování ostění oken, vstupní portál nebo zazubená patrová obvodová římsa. Rozlehlá třípodlažní hala přistavěna k severozápadní straně má symetricky rozvržená okna a jednoduše členěnou omítku (materiálem smíšené zdivo). Okna celého komplexu staveb jsou symetricky rozvržená. Zachován také symbol průmyslové výroby- tovární komín. Nevhodná přístavba směrem ke komunikaci z 80. let 20. století- tzv. nákladová rampa s pultovou stříškou orientovaná k severní straně.