sýpka

Sýpka je rozměrný dvoupatrový zděný omítnutý objekt na obdélném půdorysu, zasazený do terénu. Severozápadní průčelí v dolní části chrání nízký sokl. První a druhé patro jsou sedmiosé, přízemí pak pouze čtyřosé (osy přízemí odpovídají ve vyšších podlažích osám pravé krajní, třetí zprava, páté zprava a levé krajní). U obou nároží je fasáda přízemí zdobená kvádrovou bosáží. V pravé krajní ose přízemí je obdélný vstupní otvor, v němž jsou novodobé jednokřídlé dveře, oproti terénu vyvýšené o jeden schod. Vpravo a vlevo od vstupu je na fasádě ozdobné orámování zubatého tvaru (se třemi zuby, orientovanými směrem vně otvoru). Nad dveřmi je pak velká supraporta tvaru prázdného půlkruhu. Ve dvou středních osách přízemí je velký obdélný otvor, nahoře zakončený do segmentového oblouku, lemovaného šambránou. Nad obloukem je otvor zvýrazněný ještě druhou šambránou, podobného provedení, jako má již zmiňovaný půlkruh. Otvory jsou celé prosklené na způsob dřevěného francouzského okna, členěného dřevěnými příčlemi. Oba otvory zvýrazňuje kvádrová bosáž, nad obloukem s klenáky – včetně hlavního. V levé krajní ose přízemí jsou novodobé obdélné jednokřídlé dveře. Prostor před nimi je zastřešený sedlovou střechou s dřevěným štítem, spočívající na dřevěných stojkách. Úroveň přízemí nahoře ukončuje mezipatrová římsa. Ve všech osách prvního i druhého patra jsou stejná novodobá okna ve špaletě – jednokřídlá, rozdělená příčlemi do kříže. Kolem okenních otvorů je jednoduchá šambrána. U obou nároží se nachází zdvojená štuková kvádrová bosáž – ve stejné šíři, jako je bosáž v přízemí. Na rozdíl od přízemí se zde však pravidelně nad sebou střídají širší a užší kvádr (širší kvádry směřují dovnitř). Stejné základní členění se opakuje také na třech zbývajících průčelích sýpky. Trojosá severovýchodní fasáda má levou krajní osu ve všech třech podlažích slepou, stejně tak je zaslepené střední okno v přízemí. Ve zbývajících osách jsou stejná okna, jako na severozápadě – včetně dvou oken, nacházejících se v trojúhelném štítu, který stěnu nahoře zakončuje. V šíři nárožní bosáže odděluje štít profilovaná hlavní římsa. Sedmiosá jihovýchodní fasáda má rozmístění většiny os symetrické, pravá krajní osa je v odlišných výškových úrovních, než osy zbývající. V přízemí chybí osa druhá a čtvrtá zprava, k levé krajní ose je připojený kolmo situovaný přízemní přístavek. Ve všech zbývajících osách jsou okna, obdobná, jako na protější straně. Jihozápadní fasáda je pouze dvouosá - oproti jejímu severovýchodnímu protějšku zde chybí střední osa. Ve všech osách jsou opět stejná okna, včetně oken v trojúhelném štítu (zde jsou okna ve dvou výškových úrovních – dvě v úrovni nižší a jedno ve středu štítu pod jeho vrcholem). Sýpka má sedlovou střechu, krytou taškami. V obou stranách střechy jsou symetricky rozmístěné vikýře se sedlovou střechou a s obdélným oknem v přední stěně – na severozápadní straně nad všemi osami průčelí (tj. sedm) – na jihovýchodní straně jich je pouze šest (chybí vikýř nad pravou krajní osou).